Institutul RoNeuro: 10 ani de activitate educațională
Institutul RoNeuro, parte a Fundației pentru Studiul Nanoneuroștiințelor și Neuroregenerării (FSNN), a dezvoltat, în timpul celor 10 ani de activitate, diverse parteneriate cu organizații științifice naționale și internaționale și a fost organizator și co-organizator a numeroase evenimente științifice în domeniul neurologiei și neuroștiințelor.
Din dorința de a promova educația ca parte integrată a unei societăți și vieți sănătoase, Institutul RoNeuro susține îmbinarea activității educaționale cu cea clinică și de cercetare, pentru crearea unui cadru complex, bazat pe formarea profesională, îngrijirea pacienților și avansarea cunoștințelor în domeniul neuroștiințelor. Descoperă și articolul Institutul RoNeuro: 10 ani de activitate clinică.
Neuroștiințele: un domeniu în continuă dezvoltare
Neuroștiințele reprezintă un domeniu multidisciplinar ce integrează cunoștințe din fiziologie, anatomie, biologie moleculară, citologie, psihologie, fizică, informatică, chimie, medicină și statistică pentru a înțelege proprietățile și funcționarea sistemului nervos.
Domeniul s-a extins considerabil, reunind diverse perspective și explorând fiziologia și patologia sistemului nervos, influența factorilor psihologici în bolile neurologice, implicațiile asupra sistemelor de sănătate, precum și aspectele economice, psihologice și sociale în afecțiunile neurologice. Acest progres subliniază nevoia unei educații continue pentru orice specialist în domeniu.
Partenerii Institutului RoNeuro
Parteneriatele dezvoltate de-a lungul anilor au ajutat Institutul RoNeuro să contribuie la avansarea domeniului neuroștiințelor la nivel european și mondial, consolidând schimbul de expertiză și promovând colaborarea între instituțiile de prestigiu.
Printre partenerii naționali și internaționali se numără: Jurnalul pentru Medicină și Viață – Journal of Medicine and Life (JML), Federația Mondială pentru Neuroreabilitare – World Federation for Neurorehabilitation (WFNR), Academia pentru Neurotraumatologie Multidisciplinară – Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology (AMN), Federația Europeană a Societăților de Neuroreabilitare – European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNR), Societatea Europeană pentru Neurofarmacologie Clinică – European Society of Clinical Neuropharmacology (ESCNP), Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu (UMFIH), Societatea pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității – Society for the Study of Neuroprotection and Neuroplasticity (SSNN) și NeurotechEU.
Evenimente științifice: explorarea multidisciplinară a neuroștiințelor
Evenimentele științifice au reunit experți globali în domeniul neuroștiințelor, medici neurologi și specialiști în alte domenii (psihologie, psihiatrie, chirurgie, medicină de urgență, medicină de reabilitare), rezidenți medicali și reprezentanți ai industriei farmaceutice pentru a discuta progrese în domeniu, limitări ce necesită adresate, inovații în practică și multe altele. De la patologii comune, precum accidentul vascular cerebral și neurotrauma, la neuroreabilitarea farmacologică și asistată tehnologic, la perspective asupra sistemelor de sănătate, temele și perspectivele abordate au oferit posibilitatea de a explora diagnosticul, tratamentul și gestionarea bolilor neurologice, consolidând astfel eforturile de îmbunătățire a activității clinice și dezvoltare a domeniului cercetării.
Printre numeroasele evenimente organizate în colaborare cu partenerii Institutului RoNeuro menționăm:
70 de Seminarii ale Departamentului de Neuroștiințe UMFIH
Aceste seminarii permit specialiștilor locali să beneficieze de cunoștințele experților invitați, care fac parte din corpul profesoral internațional asociat al Departamentului de Neuroștiințe Cluj-Napoca, România și din rețeaua RoNeuro Science. Seminariile au ca scop de a dezvolta un model educațional adaptat necesităților specialiștilor juniori și seniori într-un cadru informal și intim, care stimulează discuții deschise.
20 Congrese ale Academiei pentru Neurotraumatologie Multidisciplinară
Academia de Neurotraumatologie Multidisciplinară (AMN) promovează neurotraumatologia în cercetare, aplicații practice și educație. Congresele anuale reunesc participanți și experți din întreaga lume într-un context dinamic pentru a aborda provocările actuale și viitoare din domeniu, într-o perspectivă multidisciplinară care contribuie la aprofundarea înțelegerii problemelor și limitărilor actuale și dezvoltarea de soluții în acest domeniu complex.
18 Școli de Vară Internaționale de Neurologie SSNN
Școlile de vară oferă o platformă pentru diseminarea ideilor și cunoștințelor legate de diverse subiecte de actualitate în domeniul neurologiei și neuroștiințelor. Experții naționali și internaționali se reunesc la acest eveniment anual pentru a îmbunătăți oportunitățile educaționale și a contribui la îmbunătățirea practicilor clinice în acest domeniu, încurajând progresele în înțelegerea și aplicarea neurologiei.
18 Congrese SSNN
Congresele anuale ale SSNN furnizează un cadru multidimensional pentru profesioniști de a schimba cunoștințe și explora abordări inovatoare în domeniul neuroștiințelor, contribuind la consolidarea colaborării și avansarea progresului în practicile neurologice la nivel mondial. Acestea contribuie la formarea noilor generații de specialiști, un pas fundamental pentru dezvoltarea unor abordări mai eficiente și sistematice a limitărilor comune, pentru a îmbunătăți rezultatele medicale și calitatea vieții pacienților. Astfel, se urmărește reducerea impactului afectiunilor neurologice la nivel local, național și global, prin acumularea de perspective diverse, dezvoltarea de abilități practice și consolidarea capacităților de colaborare pentru avansarea neuroștiințelor.
12 Cursuri Europene de Neuroreabilitare
Cursurile Europene de Neuroreabilitare oferă o platformă pentru schimbul informații științifice și un mediu favorabil pentru ateliere de lucru concentrate pe predare. Având în vedere importanța neuroreabilitării, acestea aduc împreună medici, asistente medicale, terapeuți și cercetători de bază pentru a discuta și evidenția diverse perspective și a identifica direcțiile potențiale de dezvoltare în știință, educație, și servicii medicale.
6 Programe de Neuroștiințe în cadrul Școlii Doctorale UMFIH
Organizate de UMFIH, programele de neuroștiințe din cadrul școlilor doctorale aduc împreună experți naționali și internaționali pentru a prezenta doctoranzilor cercetări noi din cele mai relevante domenii, contribuind astfel la dezvoltarea și avansarea cunoștințelor în neuroștiințe.
5 Cursuri despre Bolile Neurologice Rare
Domeniul bolilor neurologice rare suferă de lipsa specialiștilor și a resurselor alocate pentru cercetare și dezvoltare de tratamente, precum și de riscul crescut de diagnosticare greșită. Acestea pot genera inechități semnificative în cadrul sistemului de sănătate și au un impact profund asupra pacienților. Cursurile oferă o platformă pentru înțelegerea limitărilor actuale și colaborarea între diverși specialiști pentru dezvoltarea de soluții durabile ce vizează creșterea standardelor de diagnosticare și tratament.
2 Școli de Vară de Electroencefalografie Cantitativă (QEEG Summer School)
Electroencefalografia cantitativă (Quantitative Electroencephalograpy – QEEG) furnizează informații complementare altor evaluări medicale, cu scopul de a obține rezultate precise sau de a evalua răspunsul la tratament în diverse afecțiuni neurologice. Această neurotehnologie combină neuroștiințele, medicina, ingineria și inteligența artificială, contribuind la o înțelegere mai profundă a sistemului nervos. UMFIH, prin intermediul departamentului Erasmus+, a dezvoltat primul program intensiv mixt în cadrul Alianței NeurotechEU, organizând Școala de Vară QEEG (QEEGSS). Aici, cercetători debutanți din medii academice diverse din Europa dezvoltă o înțelegere de bază a analizei QEEG și a aplicațiilor sale într-un mediu multidisciplinar prin intermediul cursurilor teoretice și a activităților practice.
Concluzii: Institutul RoNeuro, 10 ani de promovare a educației
Evenimentele științifice au rolul de a aduce împreună experți naționali și internaționali din diverse domenii cu un interes comun în avansarea neurologiei și neuroștiințelor, într-un mediu multidisciplinar ce oferă noi viziuni asupra patologiilor neurologice, metodelor de tratament și problemelor sistematice. Prin integrarea diverselor sfere de interes se creează un mediu educațional ce încurajează schimbul de expertiză și încurajează inovația.
Prin gama largă de evenimente științifice organizate de-a lungul anilor împreună cu partenerii săi, Institutul RoNeuro susține avansarea neuroștiințelor la nivel local și global, pentru îmbunătățirea practicilor în diagnosticul, tratamentul și gestionarea afecțiunilor neurologice, contribuind astfel la îmbunătățirea sănătății și calității vieții pacienților.