Vertijul

Vertijul este un tip de amețeală caracterizat prin senzația că totul se învârte în jurul nostru, sau senzația că noi ne învartim.

Dacă ați simțit vreodată că sunteți într-un carusel deși sunteți așezați sau mergeți pe stradă este posibil să fi avut vertij.

Senzația de vertij poate dura câteva secunde sau minute, sau se poate prelungi până la câteva ore sau zile. Putem să avem un singur episod de vertij cu durată scurtă care să nu se mai repete, sau putem avea episoade de vertij care se tot repetă.

Vertijul care durează mai mult de câteva minute poate fi însoțit de grețuri, vărsături, transpirații, accelerarea bătăilor inimii, vedere dublă, țiuit puternic într-o ureche, scăderea auzului la o ureche.

De cele mai multe ori vertijul apare brusc, în plină stare de sănătate și pe majoritatea ne sperie.

De ce am vertij?

De cele mai multe ori senzația de vertij este un semn de suferință a organelor responsabile de echilibru, dar poate apărea și în alte situații, de exemplu când manifestăm stări anxietate, stres, rău de mișcare, rău de înălțime, consumul de alcool sau substanțe interzise sau ca reacție adversă la anumite medicamente.

Există două tipuri de vertij: periferic și central.

Vertijul periferic apare în caz de suferință a urechii interne sau a nervului echilibrului. Porțiunea din urechea internă responsabilă de echilibru recepționează și apoi transmite creierului informații legate de poziția capului în raport cu gravitația având un rol important în menținerea ortostatismului (statul în picioare). Vertijul periferic poate fi cauzat de infecții bacteriene sau virale ale urechii, traumatisme craniene sau tulburări ale circulației sângelui ce pot afecta urechea internă. Cele mai comune suferințe ale urechii interne ale căror principal simptom e vertijul sunt vertijul paroxistic pozitional benign, boala Ménière, neuronita vestibulară, labirintita. Vertijul periferic este zgomotos, violent, ne poate trânti la pamânt, dar, deși cu dificultate, cu mare atenție și eventual cu sprijin, ne putem deplasa.

Vertijul central este semn de suferință a cerebelului (creierul mic) și a trunchiului cerebral. În cazul vertijului central senzația rotatorie poate fi mai puțin violentă decât a celui periferic, dar dezechilibrul este mai important și mersul mai dificil, sau imposibil.

Ce fac dacă am vertij?

Vertijul este o senzație foarte neplacută care pe majoritatea ne sperie. Dacă aveți un episod de vertij este foarte important să nu intrați în panică. Dacă vertijul vă trezeste noaptea din somn sau apare dimineața la trezire încercați să rămâneti nemiscați și cât mai linistiți pentru câteva minute. Este posibil ca senzația să se amelioreze sau chiar să dispară după câteva minute. Dacă apare când încercați să vă ridicați din pat, rămaneți șezați la marginea patului 2-3 minute, iar apoi, în funcție de cum vă simțiți încercați să vă deplasați cu grijă, lent, evitând mișcările bruște cu sprijin. Dacă vertijul apare când sunteți în picioare, așezați-vă și rămâneți așezați câteva minute.

Dacă ați avut vertij programați-vă la un medic ORL-ist sau neurolog. Medicul vă va ruga să-i descrieți senzația pe care o simțiți cât mai în detaliu, vă va pune întrebări legate de situația în care a aparut vertijul, vă va efectua teste legate de echilibrul, coordonarea și mersul dumneavoastră și vă va evalua nistagmusul. Nistagmusul este miscarea involuntară a ochilor care apare la pacienții cu vertij. Este mișcarea ochilor care ne creează disconfort când călătorim cu mașina și urmărim cu privirea copacii de pe marginea șoselei.

Medicul ORL va efectua anumite manevre care evidențiază nistagmusul cum e mișcarea rapidă ca capului în stânga și în dreapta sau vă va întinde pe masa de consultație cu capul întors spre dreapta sau spre stânga. Aceste manevre vă pot crea disconfort și vă pot induce vertijul. Pe lângă testele din cadrul consultației medicul vă poate indica investigații suplimentare:

- evaluarea cu ochelarii Frenzel - detectează nistagmusul mai fin, mai puțin violent, care e posibil să nu fie observat la evaluarea standard;

- Posturografia computerizată - testează echilibrul și evaluaează dacă aveți risc să cădeți.

Dacă vertijul este însoțit de mai mult de 1-2 episoade de vărsătură, de scăderea auzului la o ureche, vedere dublă, tulburări de vorbire, durere puternică de cap, dacă aveți dificultăți în a vă mișca mâiile sau picioarele sau le simțiti amorțite trebuie să vă prezentați cât mai rapid într-un serviciu de urgență.

Pacienții pot solicita o programare la unul din specialiștii ORL din echipa medicală a Institutului RoNeuro contactând recepția la numărul de telefon 0374 46 2222, de luni până vineri între orele 08.00-20.00 și sâmbătă între 09.00-16.00.