Nevralgia de trigemen

Nevralgia de trigemen este o afecțiune care produce o suferință importantă, ce poate deveni la un moment dat imposibil de suportat pentru pacient. Aceasta apare datorită perturbării funcției nervului trigemen, unul dintre principalii nervi cranieni ai feței, care controlează senzațiile tactile și dureroase de la nivelul feței, dinților, gurii și mușchilor folosiți pentru mestecat.

Boala afectează pacienți de orice vârstă sau sex. Chiar dacă, din fericire, nu are o incidență foarte mare, este cumplită pentru cel în suferință, având un răsunet important asupra calității vieții.  Mulți experți consideră că nevralgia de trigemen este una dintre cele mai dureroase condiții umane.

Simptomul dominant al nevralgiei de trigemen este durerea pătrunzătoare, care poate apărea oriunde la nivelul feţei, cu o intensitate foarte mare și caracter asemănător unui electroșoc sau lovitură de cuțit.

Durerea cauzată de nevralgia de trigemen este localizată, de regulă, pe o parte a feței și durează câteva secunde ori minute, dar sunt și cazuri în care poate persista până la câteva zile sau luni, cu scurte perioade de remisie. Particular nevralgiei de trigemen este durerea intensă care survine spontan sau care poate fi provocată de anumiţi stimuli, precum mestecatul, înghițitul, respirația, curentul de aer rece, periajul dinților, spălatul feţei. Durerea poate fi însotiță de salivație și lăcrimare excesivă, hipersecreție nazală sau transpirații.

Există două forme ale acestei afecțiuni:

  • Nevralgia de trigemen esențială sau idiopatică. Deși s-au efectuat numeroase studii, încă nu s-a descoperit cauza responsabilă de apariția acestei forme de nevralgie. Se presupune că odată cu înaintarea în vârstă și din cauza unor condiții anatomice anormale apar fenomenele de scurt-circuitare (comunicările între sinapse și neuroni) ce determină criza dureroasă.
  • Nevralgia de trigemen secundară apare datorită unei patologii organice ca de exemplu leziunile tumorale, anevrisme, malformatii artero-venoase sau leziuni traumatice.

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor pe care bolnavul le prezintă. Înainte de a pune diagnosticul de nevralgie de trigemen esențială, medicul specialist neurolog trebuie să excludă cauzele secundare ale nevralgiei de trigemen prin recomandarea unor teste neurologice și investigații imagistice.

Tratementul în cazul nevralgiei de trigemen vizează în primul rând ameliorarea durerii. În cazul celei secundare se pune accent și pe tratamentul cauzei. Anumite medicamente pot ameliora durerea profundă pe care o resimt pacienții. Trebuie știut însă că, după anumite perioade, chiar tratată, durerea poate reveni. În cazul în care medicamentele nu îşi fac efectul sau pacienţii prezintă simptome severe ori reacţii adverse, intervenţia chirurgicală poate fi o opţiune de luat în calcul.

În cadrul Institutului RoNeuro puteți beneficia de o evaluare acurată și recomandări personalizate în cadrul unei consultații neurologice; de asemenea terapia durerii poate fi abordată multidisciplinar, prin diferite tehnici inovative.

Pacienții pot solicita o programare la unul din specialiștii neurologi din echipa medicală a Institutului RoNeuro contactând recepția la numărul de telefon 0374 46 2222, de luni până vineri între orele 08.00-20.00 și sâmbătă între 09.00-16.00.