De ce amețesc?

7 cauze frecvente de amețeală

Suferința urechii interne, datorată unei unei afecțiuni ca și vertijul pozitional benign sau Boala Meniere, datorata unei infecții sau cauzată de un traumatism, determină apariția amețelii și a vertijului care la rândul lor pot cauza grețuri și vărsături. Problemele urechii interne pot apărea progresiv, de-a lungul timpului sau brusc, în plină stare de sănătate. Când amețeala sau vertijul se instalează brusc spunem ca pacientul are sindrom vestibular acut.

Infecțiile tractului digestiv virale sau bacteriene au de cele mai multe ori ca și simptome grețurile, vărsăturile și diareea. Aceste simptome sunt însoțite de amețeli care se accentuează dacă apare deshidratarea. Cele mai frecvente cauze ale infecțiilor tubului digestiv sunt dintre virusuri: norovirusul, rotavirusul, iar dintre bacterii: E Coli și Salmonella.  

Hipotensiunea instalată brusc poate determina senzație de amețeală pe care cel mai frecvent o resimțim ca și senzație de slăbiciune, cădere în gol. Hipotensiunea poate apărea dacă ne ridicăm brusc (hipotensiunea ortostatică) sau în sarcină dar poate aparea și în situații care ne pot amenința sănătatea cum ar fi deshidratarea, pierderea de sânge, reacții alergice severe. Anumite medicamente cum ar fi betablocantele sau antidepresivele pot determina episoade de hipotensiune. 

Hipoglicemia apare când nivelul glucozei din sânge scade sub normal. Acest lucru se întâmplă dacă nu mâncăm suficient sau dacă consumăm alcool (alcoolul scade nivelul glucozei din sânge). Hipoglicemia e o complicație relativ frecventă a diabetului, atât de tip 1 cât și de tip 2. Simptomele  hipoglicemiei apar brusc și pot varia în intensitate. Câteva dintre acestea sunt amețeala descrisă ca și senzație de slabiciune, plutire sau instabilitate, oboseală, durere de cap, iritabilitate, dificultăți de concentrare.  

Afecțiunile cardiovasculare cum sunt cardiopatia ischemică sau insuficienta cardiacă pot determina amețeală, descrisă de cele mai multe ori ca și senzație de slăbiciune, care apare frecvent la efort. La pacientul cardiac amețeala e însoțită și de alte simptome cum sunt pulsul neregulat, dificultăți de respirație, senzație de disconfort sau presiune în piept, fatigabilitate, edeme ale membrelor inferioare, grețuri cu sau fără vărsătură.

Suferințele neurologice ca și infecții, traumatisme, hemoragii, boli autoimune, boli degenerative pot determina o gamă largă de simptome printre care și amețelile, grețurile, varsăturile, în functie de locul unde se produce suferința. Dintre bolile creierului accidentul vascular cerebral este o situație amenințătoare de viață care trebuie tratată de urgență. Majoritatea accidentelor vasculare sunt determinate de cheaguri de sânge care blochează alimentarea cu oxigen a unei zone din creier, dar exista și accidente vasculare determinate de ruperea unui vas de sânge din creier. Amețeala și vărsaturile pot aparea ca și simptome ale accidentului vascular, dar de cele mai multe ori nu ca simptome unice. Sindromul vestibular acut poate aparea la 4% din pacienții cu accident vascular cerebral, mimând o boala de ureche internă.

Deficitul de Fier poate determina anemie, situație în care cantitatea de sânge oxigenat scade sub nivelul necesar organismului nostru pentru a funcționa optim. Anemia poate determina senzație de amețeală severă, care se intensifică la cel mai mic efort. Amețeala este însoțită de senzație de oboseală pronunțată, iar la efort pot aparea duri în piept și lipsă de aer. Deficitul de fier se corectează prin ingestia de suplimente de fier și prin consumul de alimente bogate în fier cum sunt carnea roșie, organele, fructele de mare, fasolea, mazărea, lintea, spanacul, semințele de dovleac, quinoa, broccoli, ciocolata neagră.

Pacienții pot solicita o programare la unul din specialiștii ORL din echipa medicală a Institutului RoNeuro contactând recepția la numărul de telefon 0374 46 2222, de luni până vineri între orele 08.00-20.00 și sâmbătă între 09.00-16.00.