• Home
  • Blog
  • Stimularea magnetică periferică (funcțională)

Stimularea magnetică periferică (funcțională)

Stimularea magnetică periferică sau funcțională se referă la activarea nervilor periferici și a mușchilor de către un câmp magnetic generat de aparatul de ultimă generatie MagPro R100 (MagVenture). Acest tip de terapie se folosește în scopul deprogramării neuromusculare, esențială în programele de reabilitare neurologică, terapia durerii și recuperarea sportivilor de performanță.

În mod normal fiecare om dezvoltă de-a lungul vieții anumite tipare de activare a lanțurilor musculare în funcție de postură, anumite modificări structurale (cicatrici, traumatisme, etc) peste care eventual se adaugă modificările generate de diferite patologii neurologice, de exemplu hemipareza în urma unui accident vascular cerebral, contracturi musculare la nivelul feței datorate nevralgiei de trigemen, contracturi musculare/compresiuni datorate deplasărilor discale intervertebrale, etc. Toate aceste modificări funcționale sunt diferite în funcție de fiecare pacient, iar detectarea lor este esențială în cadrul procesului de recuperare.  

De aceea, în Institutul RoNeuro, tratamentul de recuperare prin stimulare magnetică funcțională cuprinde două părți: o parte de diagnostic funcțional și partea de tratament propriu-zisă. Diagnosticul funcțional se realizează atât prin diferite tehnici de evaluare structurală, cât și prin utilizarea stimulării magnetice cu puls unic. Aceasta din urmă are capacitatea de a evidenția cu mare precizie toate blocajele musculare și tiparele compensatorii. După stabilirea acetora, se inițiază tratamentul care constă în asocierea dintre stimularea magentică periferică repetitivă, terapia prin vibrație și diferite tehnici de manipulare manuală.

Terapia prin aplicarea câmpului magnetic la nivel periferic este nedureroasă, nu iradiază și este lipsită de efectele adverse tipice medicamentelor. Este posibil ca în urma acestui tip de terapie să apară o senzație de oboseală generală, pentru o perioada limitată de timp și care ține de reorganizarea tiparelor de activare musculară în urma tratamentului.

În Institutul RoNeuro, terapia prin stimulare magnetică funcțională este realizată de către kinetoterapeutul Dezso Zoltan și neurologul Nicoleta Jemna și se folosește în cazul tulburărilor de statică vertebrală, a disfuncției de articulație temporo-mandibulară, a cefaleei de tensiune (pentru eliminarea tensiunilor musculare responsabile de apariția durerii), recuperarea parezelor apărute în urma accidentelor vasculare cerebrale sau a traumatismelor cranio-cerebrale, în pareza facială periferică și în general în leziunile de nerv periferic.

Pacienții pot solicita programare la unul din specialiștii din echipa medicală a Institutului RoNeuro contactând recepția la numărul de telefon 0374 46 2222, de luni până vineri între orele 08.00-20.00 și sâmbătă între 09.00-16.00. La momentul programării, pacienții pot opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Naționala de Asigurări de Sănătate.