Skip to main content

Atacul ischemic tranzitor

Atacul sau accidentul ischemic tranzitor (AIT) este un episod trecător de disfuncție neurologică cauzată de  întreruperea bruscă a aportului de sânge arterial la nivelul unei zone din creier, cu caracter tranzitor care nu determină leziuni permanente la nivel cerebral.

Atacul ischemic se manifestă similar cu accidentul vascular cerebral, dar diferența este că cel dintâi provoacă numai o întrerupere temporară a fluxului sangvin către creier, ceea ce determină durata scurtă a prezenței simptomelor neurologice (mai puțin de 24 ore), fără a cauza moartea țesutului cerebral.

Riscul de accident vascular cerebral la pacienții care au suferit un atac ischemic tranzitor este foarte mare în perioada imediat urmatoare evenimentului, de aceea este considerat un semnal de alarmă pentru dezvoltarea unui deficit neurologic permanent (Acident Vascular Cerebral). Se recomandă prezentarea în serviciul medical de urgență sau neurologie pentru o abordare medicală corectă  a acestei afecțiuni.

AIT-ul poate dura doar câteva minute, iar simptomele se remit adesea înainte ca pacientul să se prezinte la medic, de multe ori neglijând simptomele trecatoare, nici nu se prezintă în serviciul medical.

Semnele și simptomele atacului ischemic tranzitoriu apar brusc și sunt aceleași ca în cazul unui accident vascular- cerebral acut:

  • Slăbiciune/scăderea forței musculare instalată brusc sau senzație de  amorțire a feței,  picioarelor sau mâinilor, caracteristic pe o parte a corpului, gura căzută într-o parte. Această pierdere a mișcărilor sau senzațiilor poate fi completă sau parțială.
  • Confuzie, dificultate de vorbire, dificultate în a înțelege ce se vorbește, apărute brusc
  • Tulburare de vedere (vedere neclară, vedere dublă, pierderea vederii) la nivelul unui sau ambilor ochi, aparută brusc
  • Mers cu dificultate, pierderea  coordonării, tulburări de echilibru, amețeală, aparute brusc

În cazul unei persoane care a suferit deja un AIT se pot lua măsuri pentru a reduce riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral dizabilitant, motiv pentru care diagnosticarea corectă și imediată, precum și un tratament corespunzător sunt foarte importante.

Pacienții pot solicita programare la unul din specialiștii din echipa medicală a Institutului RoNeuro contactând recepția la numărul de telefon 0374 46 2222. La momentul programării, pacienții pot opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Naționala de Asigurări de Sănătate.