Lombosciatica este o afecțiune foarte frecvent întâlnită în practica medicală, care afectează calitatea vieții și influențează productivitatea socio-profesională. Peste 80% dintre persoane au experimentat la un moment dat în viață un episod de lombosciatică.
Lombosciatica este o afecțiune neuro-musculo-articulară datorată afectării nervului sciatic. Simptomul principal este reprezentat de durere în regiunea lombară cu iradiere la nivelul unui membru inferior (fesă, gambă, coapsă), uneori cu iradiere bilaterală, în teritoriul unei rădăcini nervoase afectate. Asociat apare limitarea mișcărilor la nivelul regiunii lombare datorită durerii, tulburări ale sensibilității (amorțeală, furnicături), iar în cazuri mai avansate se pot asocia deficite ale forței musculare.
Cauzele lombosciaticii
Cauzele acestei afecțiuni pot fi multiple, dar cel mai frecvent este rezultatul modificărilor degenerative ale discurilor intervertebrale asociat uneori cu ruperea acestuia și compresiunea rădăcinilor nervoase. Pe lângă cea mai frecventă cauză a durerii la nivelul regiunii lombare amintită mai sus se mai numără și alte cauze cum ar fi: artroza articulațiilor mici de la nivelul coloanei vertebrale, îngustarea canalului vertebral, spondilită anchilozantă, infecția la nivelul discurilor intervertebrale, tumori maligne sau benigne, metastaze vertebrale. De asemenea este foarte important să se excludă o serie de diagnostice diferențiale care pot mima simptomele unei lombosciatici, cum ar fi: colica renală, diferite afecțiuni la nivelul pelvisului sau abdomenului.
Evaluarea și conduita terapeutică
Este important ca pacienții care prezintă aceste simptome să fie evaluați corespunzător de către medicul specialist neurolog, care va decide conduita terapeutică și planul de explorări necesar stabilirii unui diagnostic corect. Principalele investigații necesare sunt: radiografia regiunii lombare, examenul RMN la nivelul regiunii lombo- sacrate, examenul ENMG, probe de laborator, etc.
În cadrul Institutului RoNeuro pacienții afectați de această patologie vor beneficia de o abordare multidisciplinară pentru terapia durerii și recomandări de tratament personalizate în funcție de particularitățile fiecărui pacient.
În urma consultului neurologic detaliat pacienții vor primi recomandări pentru explorări clinice și paraclinice, recomandări generale referitoare la restricțiile impuse de aceasta patologie, tratament medicamentos, recomandări de kinetoterapie, masaj, precum și alte terapii complementare accesibile în cadrul Institutului. În unele cazuri, în funcție de rezultatele explorărilor și de gravitatea simptomatologiei se recomandă tratament neurochirurgical.
În Institutul nostru terapia durerii poate avea abordări multiple, cum ar fi: kinetoterapia clasică, stimulare magnetică periferică combinată cu terapie miofascială, terapia cranio-sacrală, acupunctură, homeopatie, gemoterapie, în funcție de particularitățile și preferințele pacientului. Aceste tehnici de terapie pot fi asociate pentru rezultate superioare.
Echipa RoNeuro vă încurajează să aveți un stil de viață sănătos, să nu neglijați simptomele patologiei prezentate pentru a vă putea desfășura activitatea zilnică în condiții optime. Sperăm ca informațiile prezentate să vă fie de folos!