Școala de Vară de Tehnici de Cartografiere și Stimulare Cerebrală
În această toamnă, Cluj-Napoca a găzduit Școala de Vară de Tehnici de Cartografiere și Stimulare Cerebrală (continuare a Școlii de Vară de Electroencefalografie Cantitativă din anii 2022, 2023). Evenimentul a fost organizat printr-un Program Erasmus+ de tipul Blended Intensive Program (BIP), coordonat de Prof. dr. Dafin Mureşanu şi șef lucrări dr. Livia Popa și desfășurat sub egida NeurotechEU European University Alliance.
Când s-a desfășurat evenimentul?
Evenimentul educațional în format hibrid a inclus o componentă virtuală introductivă, în datele de 3 și 4 septembrie 20024, completată de sesiuni practice ce s-au desfășurat în format fizic între 9-13 septembrie 2024 în campusul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și la Institutul RoNeuro – Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice.
Componenta virtuală a avut rolul de a familiariza participații cu:
- electroencefalografia (EEG) și electroencefalografia cantitativă (QEEG);
- tehnici neuroimagistice – spectroscopia funcţională în infraroşu (fNIRS);
- rezonanţa magnetică funcţională (fMRI);
- magnetoencefalografia (MEG).
Ce tehnici s-au studiat?
Mai mult, au fost prezentate tehnici de stimulare magnetică transcraniană (TMS), stimulare electrică transcraniană (tDCS) și tehnologia de urmărire a mișcărilor oculare (eye tracking). Ulterior, participanții au aprofundat conceptele prin sesiuni practice și activități de echipă, învățând noțiuni despre preprocesarea semnalului QEEG, analiza conectivității cerebrale, urmărirea mișcărilor oculare, stimularea magnetică şi electrică transcraniană. Evenimentului a inclus și o componentă de multiculturalitate, care le-a oferit ocazia de a se familiariza cu limba și cultura română.
Cine a participat?
La eveniment au fost prezenți 28 de studenți, masteranzi, doctoranzi și rezidenți de la universități prestigioase – Universitatea Bonn din Germania, Universitatea Lille din Franța, Universitatea Karolinska din Suedia, Universitatea din Sofia (Bulgaria), Universitatea Ankara Yildirim Beyazit din Turcia, Universitatea Radboud din Țările de Jos, Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
Prof. dr. Dafin Fior Mureșanu, șef lucrări dr. Livia Popa, Dr. Hanna Dragoș, Dr. Victor Dăbală, Dr. Irina Vlad, Dr. Emanuel Ștefănescu, Dr. Olivia Verișezan-Roșu, Dr. Bianca Crecan-Suciu, Dr. Georgiana Novăceanu, Dr. Vlad Chelaru, șef lucrări Alexandrina Tomoioagă și șef lucrări Horațiu Crișan au îndrumat participanții pe parcursul celor 7 zile de eveniment.
Care a fost scopul acestui program?
Scopul acestui program a fost de a familiariza participanții cu diverse neurotehnologii inovative, încurajând munca în echipă și promovând dezvoltarea profesională și personală a tinerilor. Școala de Vară de Tehnici de Cartografiere și Stimulare Cerebrală reprezintă un exemplu de colaborare internațională în domeniul neuroștiințelor, contribuind la dezvoltarea unei noi generații de specialiști în domeniul neurofiziologiei.