Ce este inflamația cronică?
Inflamația reprezintă un set de răspunsuri fiziologice ale organismului la leziuni ale țesuturilor determinate de factori perturbatori chimici sau fizici precum traume sau infecții. Inflamația poate fi încadrată în două categorii: acută și cronică.
Inflamația acută apare brusc și este temporară [1].
Inflamația cronică poate dura luni sau ani de zile. Aceasta favorizează apariția și dezvoltarea diverselor afecțiuni, precum:
- Boala degenerativă a discului intervertebral (DDI), care este cea mai răspândită;
- Boli degenerative;
- Boli cardiovasculare;
- Astm;
- Artrită;
- Cancer;
- Scleroza multiplă;
- Diabet [1, 2].
Ce este boala degenerativă a discului intervertebral (DDI)?
Boala degenerativă a discului intervertebral însumează un grup de mai multe boli, ale căror denumiri sunt asociate cu:
- localizarea discurilor intervertebrale (regiunea cervicală, toracică, lombară, etc.);
- structura discală afectată (inelul fibros, nucleul pulpos, etc.);
- deformarea coloanei vertebrale;
- deformări ale discului.
Boala degenerativă a discului intervertebral influențează semnificativ viața a peste:
- 30% din populația adultă tânără (până la 35 ani),
- 90% din populația adultă vârstnică (până la 60 ani și peste) [3].
Boala DDI este multifactorială și se poate manifesta pe unul sau mai multe nivele structurale.
Care sunt simptomele bolii degenerative a discului intervertebral?
Deoarece DDI are implicații clinice, biochimice, histochimice și imunologice, simptomatologia și manifestările sunt complexe.
De obicei, durerea apare în regiunea afectată:
- cervicală;
- toracală;
- lombară.
Simptomele sunt diferite de la un pacient la altul, inclusiv periodicitatea acestora.
La debutul bolii, simptomatologia este de mică intensitate dar, de cele mai multe ori, nu este luată în considerare de pacient. Procesul degenerativ poate începe de la o vârstă destul de tânără (20-25 ani), dar nu va fi diagnosticat decât mai târziu, când durerile se manifestă frecvent, au intensitate mare și este afectată musculatura. În acel moment, încep să degenereze discurile intervertebrale adiacente, iar diagnosticul conține termenul „bilateral” (exemplu: discopatie lombară degenerativă bilaterală).
Ulterior sunt afectați nervii de la nivelul coloanei vertebrale, durerile (declarate de pacienți) sunt foarte mari iar medicația antiinflamatoare și miorelaxantă (ce relaxează mușchii și reduce spasmele musculare) are efect din ce în ce mai redus.
Boala evoluează timp de 20-30 ani și apar simptome determinate de compresia (atingerea) rădăcinilor nervoase [4]. În aceste cazuri, durerea și alte tipuri de simptome (amorțeli, furnicături, etc.) se manifestă pe întreaga arie inervată de acel nerv, resimțindu-se în picior până la nivelul degetelor (ex: în cazul discopatiei lombare).
Boala degenerativă nu se oprește niciodată, ci se agravează odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, simptomele dureroase pot să se atenueze după intervalul de timp menționat.
Resurse și suport pentru pacienți
Credeți că este posibil să suferiți de boala DDI? Programați-vă acum contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Care sunt tratamentele actuale pentru boala degenerativă a discului intervertebral?
Pornind de la aforismul „nu există boli, ci doar bolnavi”, trebuie luat în considerare faptul că pe lângă tratamentele și/sau medicațiile „general valabile”, bolile DDI au nevoie de o abordare personalizată. Acestea sunt recomandate individual, în baza unor analize amănunțite.
În funcție de stadiul bolii, multitudinea de probleme asociate și patologii prezente, tratamentele pot fi împărțite în mai multe grupe:
- invazive (precum implanturi chirurgicale, înlocuirea totală a discului degenerat, artroplastie, fuziune, etc.),
- neinvazive (care pot fi nonfarmaceutice și farmaceutice).
Fiecare dintre ele are anumite avantaje și dezavantaje.
Metodele invazive
Sunt mai rapide, au eficiență crescută, dar prezintă anumite riscuri și pot genera dureri postoperatorii, de scurtă sau lungă durată.
Metodele neinvazive
Sunt mai puțin eficiente și necesită o utilizare pe termen lung iar efectele secundare (în cazul medicației) pot fi controlate prin perioade de pauză, pe care pacientul le poate suporta.
Metode neinvazive nonfarmaceutice
Acestea pot include fizioterapie, diverse tehnici de reabilitare, terapii pentru stimulare neuromotoare pentru prevenirea atrofiei (electroterapiile) [5,6], la care se pot asocia:
- terapiile biomecanice (kinesiologie);
- terapii manuale;
- exerciții fizice;
- manipularea chiropractică;
- masajul medical.
Metode neinvazive farmaceutice
Medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene, care trebuie asociate cu medicamente din clasa miorelaxantelor, iar dacă pacientul resimte dureri de stomac, se recomandă ca acestea să fie însoțite de protectoare gastrice.
Dacă DDI este asociată cu dureri de cap, atunci sunt necesare și alte clase de medicamente, precum vasodilatatoarele. Există și alte tipuri de medicație ce pot fi recomandate, însă doar medicul specialist este în măsură să decidă dozele, combinația acestora și durata tratamentului.
Metode de recuperare în boala DDI
Există diverse metode de recuperare ce pot avea un efect benefic asupra bolii DDI. Fiecare metodă are beneficii specifice, iar un tratament complex se bazează pe o combinație de abordări, în funcție de particularitățile pacientului.
Activitățile fizice
implementarea unui stil de viață activ, care să includă mersul pe jos minim 2 km pe zi, evitarea sedentarismului, exerciții fizice la aparatele din parcuri sau din centrele sportive, înotul și altele.
Fizioterapia
Ea poate ajuta la ameliorarea durerii și la creșterea flexibilității prin terapie manuală pentru îmbunătățirea flexibilității articulațiilor și a rigidității musculare. Aici sunt incluse mai multe tipuri de proceduri, ce pot fi recomandate în funcție de diagnosticul pacientului:
- electroterapie;
- hidroterapie;
- magnetoterapie;
- ultrasonoterapie;
- laserterapie;
- kinesiotaping (aplicarea unor benzi elastice în diverse locuri, cu scopul ameliorării simptomelor dureroase musculare, articulare și ligamentare);
- reflexoterapie;
- drenaj limfatic;
- masaj terapeutic.
Kinetoterapia
Aceasta constă în tehnici de reabilitare bazate pe mișcarea corpului pentru a trata afecțiunile fizice. Aceast tip de terapie include adesea întinderea mușchilor, tendoanelor și ligamentelor, fie în mod activ (pacientul efectuează singur întinderile), fie în mod pasiv (kinetoterapeutul manipulează manual corpul).
Institutul RoNeuro oferă servicii de kinetoterapie, precum și un plan de recuperare individualizat și bazat pe nevoile pacientului.
Balneoterapia
Aceasta poate fi folosită în tratamentul durerilor de spate ajutând pacienții să își recapete mobilitatea. De obicei, durerile acute se ameliorează semnificativ după câteva săptămâni de tratament.
Institutul RoNeuro are personal calificat în Medicină Fizică și Balneologie.
Terapii complementare
Dietoterapia – este cunoscut faptul că o dietă incorectă poate contribui la apariția unor boli precum obezitatea și diabetul care, la rândul lor, pot accelera boala DDI. Legumele sunt o componentă cheie pentru combaterea inflamației și a durerilor de spate cauzate de boala DDI.
Acupunctura – ca parte a medicinei tradiționale chineze vechi de 5000 de ani, acupunctura poate trata cu succes bolile degenerative ale discului. Deși aceasta nu repară un disc herniat, ea reduce inflamația din zona afectată, fapt care conduce la o reducere semnificativă a durerii și o îmbunătățire a calității vieții pacienților [7]. Institutul RoNeuro vă oferă servicii de acupunctură.
Concluzii
Recuperarea motorie și ameliorarea simptomelor în cazul DDI necesită abordări personalizate, multidisciplinare, atât prin metode alopate, tradiționale, cât și alternative sau complementare, cu ajutorul unei echipe medicale multidisciplinare, în vederea îmbunătățirii calității vieții pacientului.
Este important ca planul de recuperare să înceapă cât mai curând posibil, deoarece promptitudinea intervenției poate avea un impact semnificativ asupra rezultatelor pe termen lung pentru pacienți.
Referințe
- Stone WL, Basit H, Zubair M, Burns B. Pathology, Inflammation. [Updated 2024 Aug 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan. Available from:
- Chronic inflammation. Chronic Inflammation – an overview | ScienceDirect Topics. (n.d.). Available from:
- Degenerative Disc Disease Diagnosis & Treatment – NYC [Internet]. Columbia Neurosurgery in New York City. 2021.
- Stadiile de evoluție a bolii și perioada de recuperare – Clinica Alexandru [Internet]. Clinicaalexandru.ro. 2024.
- Pop T; Austrup H, et al. Effect of TENS on pain relief in patients with degenerative disc disease in lumbosacral spine. Ortop. Traumatol. Rehabil., 2010, 12(4), 289-300.
- Wang L, Fan W, Yu C, Lang M, Sun G. Clinical effects of electrical stimulation therapy on lumbar disc herniation-induced sciatica and its influence on peripheral ROS level. J. Musculoskelet. Neuronal Interact., 2018, 18(3), 393-398.
- Imperial Journal of Interdisciplinary Research (IJIR), 2018;4(1).