Simptomele sindromului de apnee debutează treptat și, frecvent, sunt observate de către partenerul de viață, acesta remarcând perioadele de apnee și sforăitul din timpul nopții. În plus, în timpul somnului, pacienții mai pot experimenta senzații de sufocare, treziri frecvente sau un somn agitat.
Pe parcursul zilei, pot să apară senzația de oboseală, somnolență excesivă, cefalee și confuzie matinală, fatigabilitate, reacții depresive sau anxioase, precum și alterarea funcțiilor cognitive – scăderea atenției, a memoriei și a puterii de concentrare.
Sindromul de apnee în somn reprezintă o tulburare frecventă a somnului, caracterizată prin episoade recurente de obstrucție la nivelul căilor aeriene superioare, acompaniate de tulburări de ritm cardiac, scăderea marcantă a cantității de oxigen din sistemul circulator, precum și de treziri repetate. Factorii favorizanți ai apariției acestei patologii pot fi atât de tip structural – anomalii ale oaselor craniofaciale, ale nasului, ale faringelui, cât și de tip funcțional – obezitatea, în special cea abdominală, vârsta avansată și sexul masculin, consumul de alcool sau medicamente sedative, fumatul, bolile endocrinologice și neurologice.
De altfel, sindromul de apnee în somn se asociază cu un risc crescut de morbiditate și mortalitate cardiovasculară, în special prin infarct miocardic acut și accident vascular cerebral, dar și cu un număr ridicat de accidente rutiere. Printre complicațiile acestei boli se regăsesc și hipertensiunea arterială, depunerile aterosclerotice de la nivelul vaselor de sânge, insuficiența cardiacă, tulburările de ritm cardiac și sindromul metabolic.
În Institutul RoNeuro, sindromul de apnee în somn poate fi diagnosticat cu ajutorul poligrafiei, o metodă de înregistrare continuă, pe durata unei nopți, a mai multor parametrii respiratori ai pacientului, precum fluxul aerian nazal, efortul respirator, saturația oxigenului arterial, perioadele de sforăit, dar și frecvența cardiacă. Rezultatele acestei examinări vor fi interpretate de către medicul pneumolog, care va stabili și o conduită terapeutică ulterioară. Tratamentul standard al sindromului de apnee este terapia nocturnă cu presiune pozitivă continuă, aplicată prin intermediul măștilor oro-nazale, dar medicul specialist poate să recomande pacientului și terapii alternative, precum intervențiile chirurgicale, sau măsuri generale de igienă a somnului, activitate fizică regulată.
De asemenea, în cadrul Institutului nostru pot fi evaluate și complicațiile sindromului de apnee în somn. Ecografiile Doppler carotidiene, vertebrale și transcraniene efectuate de către colegii noștri pot identifica leziunile aterosclerotice și stenozele de la acest nivel, în timp ce, prin intermediul unei evaluări psihologice riguroase, putem determina cu precizie gradul de afectare al funcțiilor cognitive. În plus, consultațiile oferite de către medicii neurologi și cardiologi vor integra toate rezultatele examinărilor efectuate, oferind atât soluții de tratament pe termen lung, cât și sfaturi pentru un stil de viață sănătos.