Vitamina B12 este un nutrient esențial care contribuie la buna funcționare a organismului. Este esențială în producerea ADN-ului și a celulelor roșii și contribuie la susținerea sistemului nervos.
Corpul uman nu produce vitamina B12, de aceea acest nutriet trebuie obținut din dietă. Vitamina B12 se găsește în alimentele de origine animală (carne, pește, ouă, lactate), alimente fortificate (cereale, anumite tipuri de pâine, soia) sau drojdie alimentară.
În ciuda faptului că vitamina B12 este disponibilă într-o dietă echilibrată, deficitul de vitamina B12 este relativ frecvent, în special la persoane peste 50 de ani și la cei care urmează dietă de tip vegan sau vegetarian. Este posibil ca uneori nivelul vitaminei B12 să fie suficient în organism, însă să existe o problemă cu procesarea vitaminei B12 în organism, determinând ceea ce se numește un deficit funcțional de vitamina B12.
Deficitul de vitamina B12 poate determina o gamă largă de simptome care afectează sănătatea mentală și fizică a persoanei. Aceste simptome se pot instala lent și se pot agrava în timp dacă nu sunt tratate.
Simptomele și semnele specifice determinate de deficitul de vitamina B12 sunt:
- Tegumente palide;
- Limba roșie, netedă, uneori dureroasă;
- Amorțeli, furnicături, slăbiciune musculară la nivelul picioarelor si mâinilor;
- Dificultăți la mers și probleme de echilibru;
- Tulburări de vedere;
- Tulburări de memorie, dificultăți de gândire, confuzie și în cazuri severe, demență;
- Iritabilitate, depresie;
- Tulburări de tranzit intestinal și constipație sau diaree;
- Palpitații;
- Oboseală.
Cauzele deficitului de vitamina B12
Printre cele mai frecvente cauze ale deficitului de B12 se numără:
- Anemia pernicioasă: condiție autoimună în care sunt afectate acele celule gastrice care produc o proteină numită factor intrinsec, esentială în absorbția vitaminei B12;
- Afecțiuni ale stomacului și intestinului, care pot determina o absorbție inadecvată a vitaminei B12: gastrita atrofică, infecția cu Helicobacter pylori, parazitoze intestinale, boala Chron, boala celiaca, intervenții chirurgicale;
- Medicamente: inhibitori ai pompei de protoni (când sunt utilizati timp îndelungat pentru tratarea gastritei sau ulcerului), metformin (utilizat în diabetul zaharat), anticonvulsivante, metotrexat, colchicina, etc.
- Aport inadecvat: diete de tip vegan sau vegetarian, diete dezechilibrate.
- Sarcina și alăptarea.
Diagnosticul deficitului de vitamina B12
- Teste de laborator:
- Nivelul de vitamina B12 și acid folic în sânge (NB: deficitul de acid folic poate determina simptome asemănatoare cu deficitul de vitamina B12);
- Hemoleucograma si frotiul sanguin pentru a aprecia numărul și forma celulelor roșii;
- Teste adiționale în cazuri selecționate: homocisteina, acidul metilmalonic, anticorpi antifactor intrinsec.
- Examen electroneuromiografic (ENMG) pentru diagnosticul și cuantificarea polineuropatiei, atunci când simptomele sugerează afectarea sistemului nervos periferic.
- Evaluare psihologică și psihiatrică atunci când apar probleme mentale cum ar fi tulburările de memorie, depresia sau modificările comportamentale.
- Consult hematologic și/sau gastroenetrologic pentru identificarea unor cauze specifice.
Tratamentul depinde de motivele deficitului de vitamina B12. În cele mai multe cazuri administrarea injectabilă sau pe cale orală a preparatelor cu vitamina B12 este suficientă pentru a trata această condiție.
În cadrul Institutului RoNeuro se pot efectua teste de laborator specifice pentru diagnosticul deficitului de vitamina B12. De asemenea pot fi evaluate majoritatea complicațiilor deficitului de vitamina B12 prin explorări adecvate, ca de exemplu, polineuropatia prin examenul ENMG, tulburările de memorie, depresia si tulburările de comportament prin examen psihologic și consult psihiatric. În plus, medicii neurologi vor integra toate rezultatele examinărilor și vor urmări efectele tratamentului pe termen lung.