Amnezia globală tranzitorie reprezintă o problemă medicală care poate apărea la persoanele adulte (foarte rar la copii) și implică o tulburare de memorie cu durata de sub 24 ore, în absența unui factor declanșator (infecții, traumatisme, accidente vasculare cerebrale, consum de alcool, medicamente sedative etc).
Persoanele în cauză prezintă o tulburare de memorie pentru evenimentele recente. În timpul atacului nu există o afectare a stării de conștiență, niciun alt semn de confuzie și nici alte manifestări care să indice o activitate epileptică. Toate funcțiile sistemului nervos (motorii, senzitive, reflexe) sunt prezervate, în afara memoriei. Nu există tulburări de comportament, pacientul este alert, în contact cu mediul înconjurător, capabil să poarte o discuție coerentă în acel interval. În mod caracteristic, pun aceeași întrebare repetitiv la un interval de 30-60 secunde, legată de circumstanțele imediate ’’ Ce caut eu aici?’’, ’’ Cum am ajuns eu aici?’’. După terminarea atacului persoana este perfect normală, dar nu își amintește nimic din perioada amneziei.
Cauza acestei probleme neurologice nu a fost încă identificată, însă au fost efectuate studii de imagistică medicală care au arătat o irigare sanguină cerebrală mai slabă la nivelul lobilor temporali.
Există câțiva factori care ar putea declanșa acest eveniment: exerciții fizice epuizante, stres emoțional puternic, durere de intensitate crescută, imersia în apă foarte rece, actul sexual. S-a observat de asemenea că femeile între 40-60 ani cu istoric de migrene au un risc mai crescut de amnezie globală tranzitorie.
Șansa de apariție recurentă a episoadelor de acest tip este redusă (sub 5%), majoritatea persoanelor care trec prin acest episod nu mai repetă experiența.
Amnezia globală tranzitorie trebuie clar diferențiată de alte patologii neurologice care se manifestă asemănător. Astfel că, există anumite forme de accident vascular cerebral care pot să aibă acest tablou clinic, crizele epileptice cu durată lungă sau atacuri de migrenă precedate de simptome similare.
În Institutul RoNeuro, prin intermediul echipei medicale interdisciplinare, există posibilitea de a investiga complet acest tip de probleme neurologice prin explorări de înaltă calitate medicală și de a stabili acest diagnostic. Examinarea prin ecografie Doppler carotido-vertebrală și transcraniană, evaluarea electroencefalografică, ecografia cardiacă, EKG și analize de laborator sunt obligatorii.
Pacienții pot solicita programare la unul din specialiștii din echipa de neurologie a Institutului RoNeuro contactând recepția la numărul de telefon 0374 46 2222, de luni până vineri între orele 08.00-20.00 și sâmbătă între 09.00-16.00. La momentul programării, pacienții pot opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Naționala de Asigurări de Sănătate.