Ce este vertijul?
Vertijul este un tip de amețeală caracterizat prin senzația că totul se învârte în jurul nostru, sau senzația că noi ne învârtim. Dacă ați simțit vreodată că sunteți într-un carusel, deși sunteți așezați sau mergeți pe stradă este posibil să fi avut vertij.
Vertijul vestibular reprezintă aproximativ 25% din cauzele amețelii și are o incidență anuală de 1,4% [1]. Vertijul și migrena sunt adesea afecțiuni care apar împreună; cu excepția migrenei vestibulare. Pacienții cu boala Menière prezintă o rată mai mare de migrene (aproximativ 56%) decât populația totală [2].
Mai mult, vertijul contribuie la o tendință de creștere a costurilor directe ale asistenței medicale a persoanelor afectate, din cauza îmbătrânirii populației. Consultații repetate și insuficient direcționate, utilizarea excesivă a imagisticii de diagnosticare costisitoare și atribuirea inutilă a asistenței de urgență sunt factori care contribuie la asta [3].
Cum se manifestă vertijul?
De cele mai multe ori vertijul apare brusc, la persoanele sănătoase, și poate fi înspăimântător. Senzația de vertij poate dura câteva secunde sau minute, sau se poate prelungi până la câteva ore sau zile. Poate exista un singur episod scurt de vertij, sau episoade recurente. Vertijul care durează mai mult de câteva minute poate fi însoțit de diverse simptome (Figura 1).
Figura 1. Simptome asociate vertijului
Pentru mai multe informații despre vertij precum și alte tipuri de amețeală, vizionați interviul video cu Dr. Alina Nagy, medic ORL:
Ce factori influențează apariția vertijului?
Adesea senzația de vertij este un semn de suferință a organelor responsabile de echilibru, dar poate apărea și în alte situații, de exemplu:
- anxietate
- stres
- rău de mișcare
- rău de înălțime
- consumul de alcool sau droguri
- ca reacție adversă la anumite medicamente.
Mai rar, vertijul poate fi asociat cu:
- leziuni la cap sau la gât
- accident vascular cerebral
- tumori
- dureri de cap de tip migrenă.
Care sunt principalele tipuri de vertij?
Există două tipuri de vertij: periferic și central.
Vertijul periferic
Vertijul periferic apare în caz de suferință a urechii interne sau a nervului echilibrului. Porțiunea din urechea internă responsabilă de echilibru recepționează și apoi transmite creierului informații legate de poziția capului în raport cu gravitația având un rol important în menținerea ortostatismului (statul în picioare).
Vertijul periferic poate fi cauzat de:
- infecții bacteriene sau virale ale urechii
- traumatisme craniene
- tulburări ale circulației sângelui.
Cele mai comune afecțiuni ale urechii interne ale căror principal simptom e vertijul sunt prezentate în Figura 2.
Figura 2. Afecțiuni ale urechii interne asociate vertijului
Vertijul central
Vertijul central este semn de afectare a cerebelului și a trunchiului cerebral. Senzația de rotire poate fi mai puțin violentă decât a celui periferic, dar dezechilibrul este mai semnificativ și mersul mai dificil, sau chiar imposibil.
Cum se diagnostichează vertijul?
Dacă ați avut vertij programați-vă la un medic ORL-ist sau neurolog:
- Medicul vă va ruga să-i descrieți senzația pe care o simțiți cât mai în detaliu
- Va pune întrebări legate de contextul în care a apărut vertijul
- Va efectua teste legate de echilibrul, coordonarea și mers
- Va evalua nistagmusul (mișcarea involuntară a ochilor care apare la pacienții cu vertij).
Medicul ORL-ist va efectua anumite manevre care evidențiază nistagmusul cum e mișcarea rapidă a capului în stânga și în dreapta sau vă va întinde pe masa de consultație cu capul întors spre dreapta sau spre stânga. Aceste manevre vă pot crea disconfort și vă pot induce vertijul.
Pe lângă testele din cadrul consultației medicul vă poate indica investigații suplimentare:
🔺Evaluarea cu ochelarii Frenzel – detectează nistagmusul mai fin, mai puțin violent, care e posibil să nu fie observat la evaluarea standard;
🔺 Posturografia computerizată – testează echilibrul și evaluează riscul de cădere.
Prezentați-vă cât mai rapid într-un serviciu de urgență dacă vertijul este însoțit de:
- mai mult de 1-2 episoade de vărsături
- diminuarea auzului la o ureche
- vedere dublă
- tulburări de vorbire
- durere puternică de cap
- dificultăți în a mișca mâinile sau picioarele sau amorțeala lor.
Resurse și suport pentru pacienți
Suferiți de vertij? Programați-vă acum la un specialist neurolog sau ORL contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Cum pot gestiona vertijul?
Vertijul este o senzație foarte neplacută. Dacă aveți un episod de vertij este foarte important să nu intrați în panică.
Dacă vertijul vă trezește noaptea din somn sau apare dimineața la trezire încercați să rămâneți nemiscați și cât mai linistiți pentru câteva minute. Este posibil ca senzația să se amelioreze sau chiar să dispară după câteva minute. Dacă apare când încercați să vă ridicați din pat, rămaneți așezați la marginea patului 2-3 minute, iar apoi, în funcție de cum vă simțiți încercați să vă deplasați cu grijă, lent, evitând mișcările bruște cu sprijin.
Dacă vertijul apare când sunteți în picioare, așezați-vă și rămâneți așezați câteva minute.
Concluzii | Vertijul
În concluzie, vertijul poate afecta semnificativ calitatea vieții și necesită o abordare complexă. Înțelegerea cauzelor și consultul medical pentru un diagnostic precis reprezintă primul pas în gestionarea acestuia. Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include gestionarea stresului, menținerea echilibrului nutrițional și evitarea factorilor declanșatori poate contribui semnificativ la prevenirea episoadelor de vertij și la îmbunătățirea bunăstării generale.
Pe lângă aceste aspecte, educația și conștientizarea cu privire la vertij sunt cruciale pentru pacienți, familiile lor și comunitatea medicală. Recunoașterea simptomelor și tratamentul cauzelor acestuia pot reduce impactul negativ al vertijului asupra vieții.
Referințe
- Neuhauser HK. The epidemiology of dizziness and vertigo. Handb Clin Neurol. 2016;137:67-82. doi: 10.1016/B978-0-444-63437-5.00005-4.
- Teggi R, Manfrin M, Balzanelli C, Gatti O, Mura F, Quaglieri S, Pilolli F, Redaelli de Zinis LO, Benazzo M, Bussi M. Point prevalence of vertigo and dizziness in a sample of 2672 subjects and correlation with headaches. Acta Otorhinolaryngol Ital. 2016 Jun;36(3):215-9. doi: 10.14639/0392-100X-847.
- Kovacs, E., Wang, X. & Grill, E. Economic burden of vertigo: a systematic review. Health Econ Rev 9, 37 (2019). https://doi.org/10.1186/s13561-019-0258-2