Care este rolul ecografiei în bolile vasculare?
Ecografia joacă un rol esențial în identificarea și monitorizarea bolilor vasculare, oferind o metodă neinvazivă și precisă de evaluare a circulației sanguine și a structurii vaselor. Această tehnologie permite diagnosticarea precoce a unor afecțiuni grave, pe care le vom dezvolta mai jos.
Ecografia Doppler, numită și ultrasonografie Doppler, este o investigație imagistică neinvazivă cu ajutorul căreia se vizualizează și măsoară fluxul sanguin prin vasele de sânge din corp [1]. Daca investigația se realizează la artere atunci se numește ecografie arterială, iar dacă se realizeaza la vene se numește ecografie venoasă [2].
Când este necesar să vă prezentați la un consult ecografic?
Cele mai importante semnale de alarmă sunt durerile din zona pieptului [3] care se manifestă sub formă de senzații de:
- Strângere, compresie (care crește la efort) datorită îngustării unor artere;
- Arsură sau presiune în spatele sternului;
- Durere iradiată în brațul stâng;
- Durere în piept;
- Senzații de sufocare;
- Palpitații;
- Oboseală fără efort;
- Transpirație abundentă fără o cauza aparentă;
Care sunt bolile arteriale identificabile prin ecografie?
O serie întreagă de boli arteriale pot fi identificate la consultul ecografic precum:
- boala arterială periferică, care se manifestă prin îngustarea sau blocarea arterelor picioarelor [4]
- boala arterelor coronare, care poate fi depistată din timp cu ajutorul ecocardiografiei de efort, aceasta evidențiind flux sanguin redus și anomalii ale mișcării pereților arteriali în timpul efortului [5].
- boli ale arterelor carotide, precum stenoza sau îngustarea acestora, fapt care mărește riscul unui accident vascular cerebral.
- alte probleme ale arterei aorte precum disecția aortică, caracterizată de prezența unor rupturi în straturile peretului aortic sau coarctația de aortă, care este o afecțiune congenitală ce produce îngustarea ei.
- anevrismele sau ateroscleroza pot fi observate cu ajutorul ecografiei, relevând prezența depozitelor ateromatoase în vasele mari, precum carotida sau aorta.
Care sunt bolile venoase identificabile prin ecografie?
Printre bolile venoase care pot fi identificate la consultul ecografic amintim tromboza venoasă profundă, care se manifestă prin prezența cheagurilor în venele picioarelor sau ale pelvisului și insuficiența venoasă ce se manifestă prin funcționarea necorespunzătoare a valvelor venoase, fapt care produce vene varicoase sau edeme.
Care sunt alte tipuri de afecțiuni identificabile la controlul ecografic?
Un consult ecografic periodic, sau la recomandarea medicului, poate pune în evidență și alte afecțiuni precum hipertensiune pulmonară, caracterizată prin valori mari ale presiunii arteriale pulmonare și embolie pulmonară, o boală în care un cheag de sânge produce înfundarea unei artere de la plămâni.
Deasemenea, mai pot fi observate probleme cardiace legate de stres mecanic sau funcționale, precum ischemia cardiacă (identificabilă cu ajutorul ecocardiografiei la efort, flux sanguin anormal și anomalii hemodinamice sau malformații congenitale precum foramen ovale patent (o malformație cardiacă ce constă în persistența unui orificiu de comunicare între cele două cavități atriale ale inimii).
- Hipertensiunea pulmonară;
- Embolie pulmonară;
- Foramen ovale patent;
- Probleme cardiace legate de stres mecanic sau funcționale:
- Ischemie cardiacă;
- Cardiomiopatie Takotsubo (disfuncție cardiacă indusă de stres).
- Flux sanguin anormal și anomalii hemodinamice:
- Flux sanguin turbulent sau inversat [6] (cauzat de stenoza sau regurgitarea valvelor);
- Embolie pulmonară [7]
Resurse și suport pentru pacienți
Dacă aveți oricare din simptomele anterior amintite sau dacă vă îngrijorează starea dumneavoastră generală de sănătate cardiovasculară atunci programați-vă acum la un consult cardiologic contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Ce ecografii sunt necesare pentru detectarea bolilor vasculare?
Ecografia Doppler
Ecografia Doppler este o metodă imagistică neinvazivă care permite evaluarea în timp real a fluxului sanguin prin vase și a funcției valvelor cardiace. Prin utilizarea ultrasunetelor, aparatul măsoară variația frecvenței undelor reflectate de celulele roșii din sânge, ceea ce oferă informații despre viteza și direcția circulației sângelui. Ecografia Doppler ajută la determinarea gradienților de presiune și la evaluarea severității afecțiunilor vasculare și cardiace, contribuind la stabilirea unui plan terapeutic adecvat [8].
Ecografia Doppler carotidiană
Ecografia Doppler carotidiană se concentrează pe evaluarea arterelor carotide, principalele vase care asigură irigarea creierului. Prin această investigație, se pot detecta îngustări (stenoze) ale arterelor cauzate de depuneri de plăci ateromatoase pe peretele vascular. Identificarea acestor leziuni este crucială, deoarece ele pot duce la reducerea fluxului sanguin cerebral și pot crește riscul de accident vascular cerebral. Ecografia Doppler carotidiană permite aprecierea gradului de stenoza și monitorizarea evoluției acesteia în timp, fiind un instrument valoros în prevenția și managementul bolilor cerebrovasculare [9].
Ultrasonografia intravasculară coronariană
Ultrasonografia intravasculară coronariană este o tehnică avansată care oferă imagini detaliate ale peretelui arterial coronarian din interiorul vasului. Prin introducerea unui micro-transductor cu ultrasunete în interiorul arterei coronare, se obțin informații precise despre structura peretelui arterial și despre prezența eventualelor leziuni sau plăci aterosclerotice. Această metodă permite medicilor să observe modificările structurale ale arterelor, să evalueze gradul de stenoza și să planifice intervenții terapeutice adecvate, cum ar fi angioplastia sau implantarea de stenturi. Ultrasonografia intravasculară coronariană contribuie la personalizarea tratamentului și la îmbunătățirea prognosticului pacienților cu boală coronariană.
Tehnologii de ultimă generație în ecografie la RoNeuro
Sistem de ecografie Samsung RS80 EVO
Acest ecograf oferă imagini de înaltă calitate care cresc precizia diagnosticului, versatilitate în utilizare, securitate crescută a datelor și funcții avansate, ceea ce asigură o îngrijire orientată către pacient. Este ideal pentru cardiologie și patologie vasculară și:
- Asigură consistența măsurătorilor între utilizatori;
- Simplifică măsurarea volumului plăcii arteriale, oferind modelare 3D a vaselor, fiind precisă chiar și în cazul pacienților dificili;
- Detectează modificările funcționale ale vaselor care apar înaintea celor structurale, ajutând la depistarea precoce a bolilor cardiovasculare.
Sistemul Vivid™ S60N Ultra Edition
Sistemul asigură o calitate superioară a imaginii și simplifică procesul de efectuare a măsurătorilor, contribuind la diminuarea variațiilor dintre observatori. Acest ecograf crește viteza și precizia diagnosticării prin tehnologie bazată pe inteligență artificială (AI) de ultimă generație.
Util pentru populații greu de scanat, unde rezultate unor tehnologii clasice pot fi inconcludente în 10-15% din cazuri, fiind nevoie de teste suplimentare, ceea ce crește atât costurile, cât și disconfortul pentru pacienți. Similar cu bolile vasculare, ecografia are un rol important și în detectarea și monitorizarea bolilor cardiace, descrise într-un articol precedent.
Concluzii
Ecografia Doppler are un rol important în monitorizarea pacienților cu boli vasculare și pentru orientarea strategiilor de tratament adecvate. Având în vedere faptul că majoritatea bolilor sunt asimptomatice la debutul lor, un examen ecografic poate pune în evidență și alte probleme, pe lângă cele vasculare, oferind medicului informații despre sistemul dumneavoastră reproducător, vezica biliară, glanda tiroidă, glanda prostată, ficat, rinichi, etc. Un control profilactic reprezintă o investiție în sănătatea personală. Institutul RoNeuro vă oferă numeroase opțiuni de investigare ecografică complementare care oferă o evaluare completă a funcției inimii în timpul unui ciclu cardiac, precum și alte informații despre starea venelor și arterelor.
Referințe
- MONZA ARES, Ecografia doppler de artere/vene.
- EDU.REGINAMARIA.RO, Rolul ecografiei vasculare Doppler in examinarea post COVID-19.
- GAUSS Clinics, Rolul ecografiei în diagnosticul afecțiunilor cardiace și vasculare.
- Hardman RL, Jazaeri O, Yi J, Smith M, Gupta R. Overview of classification systems in peripheral artery disease. Semin Intervent Radiol. 2014 Dec;31(4):378-88. doi: 10.1055/s-0034-1393976.
- Cleveland Clinic, Coronary Artery Disease.
- Biomedscan, Eco Doppler arterial si venos bilateral.
- SRCV – Societatea Romana de Chirurgie Vasculara, Embolia pulmonara. Available at: https://www.srcv.ro/embolia-pulmonara.php
- Biomedscan, Eco Doppler arterial si venos bilateral.
- Reteaua Privata de Sanatate REGINA MARIA, Ecografia carotidiana poate fi folosita pentru prevenirea accidentului vascular cerebral?