Tânăr sau bătrân, în formă sau nu, terapia prin intermediul exercitiilor fizice vă poate fi de ajutor. Mușchii, articulațiile, nervii și ligamentele conlucrează într-un organism sănătos, dar acest echilibru poate fi ușor distrus.
Kinetoterapia reprezintă o formă de terapie folosită în recuperarea medicală somato-funcţională şi constă într-un ansamblu de tehnici şi metode având în centru exerciţiul fizic.
Fiziokinetoterapeuții tratează și previn anumite afecțiuni neurologice, reumatologice și ortopedice prin intermediul factorilor fizici naturali (ape minerale, gaze, nămoluri, climate), factorilor fizici artificiali (termici, electrici, mecanici), execițiilor fizice, aplicați izolat sau în asociere.
Kinetoterapia sau terapia prin intermediul exercițiilor fizice include exercițiul pasiv, în care terapeutul mișcă partea afectată a corpului pentru a-i menține mobilitatea sau pot include exercițiul activ, în urma căruia pacientul este învățat cum să facă exerciții în mod corect în funcție de afecțiunea tratată și de obiectivele terapeutice. De asemenea se pot folosi tehnici de posturare recomandate în anumite afecțiuni.
Din punct de vedere al pașilor care se efectuează în vederea aplicării cu succes a kinetoterapiei, specialistul folosește următoarea abordare:
- Evaluarea inițială amănunțită a pacientului;
- Elaborarea unui program de recuperare/profilaxie specific;
- Efectuarea cu regularitate a ședințelor de kinetoterapie;
- Îndrumarea pacientului să efectueze lucru individual în afara ședințelor;
- Reevaluare periodică pentru a putea monitoriza rata de progres și a ajusta constant programele de recuperare folosite.
În cadrul kinetoterapiei sunt cuprinse trei forme de prevenție a afecțiunilor musculo-scheletale :
- Kinetoprofilaxie primară atunci când utilizam exerciţiul fizic, tehnicile şi metodele pentru a preveni aparitia afectiunilor;
- Kinetoprofilaxia secundară are rolul de a preveni apariția complicaţiile afectiunilor deja existente;
- Kinetoprofilaxia terţiară previne apariţia sechelelor în urma afecțiunilor care ar putea determina dizabilităţi motorii şi/sau psihice.
Este important să rețineți că există multiple beneficii ale terapiei prin exerciții fizice atât în cazul pacienților care suferă de o afecțiune care se pretează acestui tip de tratament, cât și persoanelor sănătoase cu scopul de a menține sănătatea sau de a preveni apariția unor afecțiuni. Dintre beneficiile kinetoterapiei amintim: menținerea forței musculare, menținerea în limite normale a amplitudinilor de mișcare ale articulațiilor, menținerea unui echilibru între activitatea mentală și fizică, menținerea și adaptarea inimii la efort, stimularea secreției endorfinelor (hormonii plăcerii), menținerea unei atitudini positive și încrezătoare, reducerea stresului și anxietății, pierderea în greutate, îmbunătățirea calității somnului, diminuarea durerii.
Stabilirea și respectarea unui program de exerciții înseamnă conștientizarea anumitor limite și ascultarea mesajelor pe care corpul dumneavoastră vi le transmite.
În cadrul Institutului RoNeuro puteți beneficia de ședințe de kinetoterapie efectuate de o echipă de kinetoterapeuți specializați, competenți și entuziaști în a vă ajuta să recuperați deficitele sau să preveniți evoluția unor patologii cronice. Pacienții pot solicita o programare contactând recepția la numărul de telefon 0374 46 2222, de luni până vineri între orele 08.00-20.00 și sâmbătă între 09.00-16.00.