Ce sunt paresteziile?
Paresteziile se manifestă prin senzații de furnicături, arsuri, înțepături, mâncărime sau amorțeală, care pot apărea în orice parte a corpului, fără o cauză externă evidentă. Pot să fie tranziente – în majoritatea cazurilor – sau cronice. Cele din urmă pot semnala o problemă medicală.
Unul dintre simptomele cele mai frecvente cu care se prezintă un pacient la un consult neurologic este parestezia. Majoritatea oamenilor vor experimenta parestezii la un moment dat, de exemplu noaptea, atunci când o mână sau un picior devin amorțite din cauza presiunii asupra nervilor într-o poziție nepotrivită.
Cum se manifestă paresteziile?
Simptomele paresteziei includ:
- furnicături sau senzația de ace;
- durere sau arsură;
- amorțeală sau senzație redusă în zona afectată;
- senzație de mâncărime;
- piele caldă sau rece.
Simptomele pot fi constante sau intermitente, în zona afectată, sau pot radia spre exterior.
Care sunt cauzele principale ale paresteziilor?
Paresteziile pot apărea din cauze diverse, iar severitatea lor diferă în funcție de zona afectată și de durata simptomelor [1-8].
Compresia nervilor periferici
Când paresteziile sunt localizate într-o anumită regiune a unui membru, prima cauză care trebuie exclusă este compresiunea unui nerv periferic în zone unde acesta vine în contact cu structuri osoase sau tendinoase și este mai vulnerabil la presiune.
La membrul superior, cele mai frecvente cauze sunt compresia nervului median în tunelul carpian (care provoacă parestezii în primele trei degete și jumătate din al patrulea) și compresia nervului ulnar la cot (care duce la parestezii în degetul mic și jumătate din inelar).
La membrul inferior, nervul fibular (peroneal) este foarte sensibil la compresiune în zona laterală a genunchiului (de exemplu, când stai cu „picior peste picior”). Astfel pot apărea senzații de furnicături sau amorțeală pe partea laterală a gambei.
Alți factori:
- mișcările repetitive,
- creșterea în greutate,
- repausul prelungit la pat.
Netratate, aceste compresiuni nervoase pot duce la slăbiciune musculară și atrofie în zonele afectate. De obicei, paresteziile sunt însoțite de durere pe traiectul rădăcinii nervoase afectate.
Afecțiuni ale sistemului nervos
Paresteziile pot fi cauzate de tumori cerebrale, hemoragii cerebrale, leziuni cerebrale traumatice, hernia de disc, leziuni în urma arsurilor sau degeraturilor, nevralgii, accident vascular cerebral sau atacuri ischemice tranzitorii.
Cauze metabolice sau endocrine
Paresteziile pot apărea ca urmare a neuropatiei legată de diabet, obezității (prin comprimarea nervilor) dezechilibrelor electrolitice, hipoglicemiei, hipotiroidismului, schimbărilor hormonale cauzate de menopauză sau sarcină, precum și deficitului de vitamina B1, B5, B6 sau B12.
Cauze circulatorii
Paresteziile pot apărea din cauza unei circulații sanguine deficitare, a unor afecțiuni vasculare periferice, precum și a sindromului Raynaud, care determină reducerea fluxului de sânge către extremități.
Cauze infecțioase
Paresteziile pot fi cauzate și de infecții virale sau bacteriene, precum virusul HIV sau boala Lyme, care pot afecta sistemul nervos și circulația sanguină, determinând senzații anormale la nivelul extremităților.
Afecțiuni autoimune
Paresteziile pot apărea și în cadrul afecțiunilor autoimune, precum fibromialgia, lupusul sau scleroza multiplă, deoarece aceste boli pot afecta sistemul nervos periferic și circulația sanguină, determinând senzații anormale, amorțeală sau furnicături în diverse zone ale corpului.
Alte cauze
Alte cauze includ:
- Deshidratarea;
- Migrenele;
- Atacurile de panică, hiperventilația;
- Substanțele toxice (ex. arsenic, monoxid de carbon, chimioterapie, plumb, mercur, consum de alcool, radiații).
Resurse și suport pentru pacienți
Suferiți de parestezii? Programați-vă acum la un consult contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? Institutul RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Când devin periculoase paresteziile?
Apelați imediat serviciile de urgență dacă amorțeala este însoțită de:
- Slăbiciune bruscă sau paralizie;
- Confuzie sau dificultăți de vorbire;
- Amețeli severe;
- Durere de cap bruscă și intensă;
- Pierderea controlului vezicii urinare sau a intestinelor.
Programați un consult medical dacă amorțeala persistă și este însoțită de:
- Spasme musculare;
- Erupții cutanate;
- Amorțeală la nivelul picioarelor în timpul mersului;
- Urinare mai frecventă decât de obicei;
- O leziune recentă la spate, gât sau cap;
- Modificări ale vederii;
- Durere severă sau slăbiciune musculară.
Amorțeala poate avea multiple cauze, de la deficiențe nutriționale și afecțiuni ale nervilor până la probleme circulatorii sau neurologice. Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor. Dacă simptomele persistă sau se agravează, adresați-vă unui medic specialist.
Cum se diagnostichează paresteziile?
Atunci când o persoană resimte parestezii, primul pas pe care trebuie să îl facă este un consult neurologic, care va include o evaluare detaliată a problemei medicale. În Institutul Roneuro, printre investigațiile medicale utilizate în diagnosticarea paresteziilor, sunt disponibile:
- electroneuromiografia care poate confirma o afectare a nervilor periferici,
- electroencefalografia pentru suspiciunea de crize epileptice
- potențialele electrice somato-senzitive pentru suspiciunea de afectare a măduvei spinării sau cerebrală.
Paresteziile pot fi confundate cu neuropatii sau amorțeli, însă există o distincție între acestea. Neuropatiile sunt orice boli care afectează funcția nervilor (paresteziile pot fi un simptom al neuropatiilor). Amorțeala se manifestă prin pierderea senzațiilor în zona afectată, în timp ce paresteziile sunt percepute sub formă de furnicături, înțepături sau arsuri.
Pentru mai multe informații despre ENMG, accesați interviul video cu specialistul nostru dr. Maria Balea:
Pentru mai multe informații despre EEG, accesați interviul video cu specialistul nostru dr. Livia Popa:
Cum se tratează paresteziile?
Forma tranzientă a paresteziilor nu are nevoie de tratament, însă atunci ea poate apărea ca simptom al altei afecțiuni. Din acest motiv este importantă evaluarea neurologică la persistența simptomelor, deoarece pot apărea complicații.
Tratamentul, în general, se bazează pe tratarea cauzei subiacente a paresteziei, astfel acesta este foarte variabil [4].
Concluzii
În general paresteziile sunt experiențe tranziente care sunt des întâlnite, fără să reprezinte o cauză de îngrijorare. Totuși, în unele cazuri ele pot semnala patologii serioase, motiv pentru care diagnosticul timpuriu este extrem de important.
În cele mai multe cazuri acestea se rezolvă de la sine, dar în funcție de cauză, pot necesita tratament specific.
Referințe
- Paresthesia. (n.d.). Cleveland Clinic. Retrieved February 7, 2025.
- Pietrangelo, A. (2016, April 12). Parethesia: Causes, treatment, and more.
- Nicole Galan, R. N. (2017, August 9). What is paresthesia? Causes and symptoms. Medicalnewstoday.com. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318845
- Paresthesia. (n.d.). Brainfacts.org. Retrieved February 7, 2025, from https://www.brainfacts.org/diseases-and-disorders/neurological-disorders-az/diseases-a-to-z-from-ninds/paresthesia
- Sottosanti, K. (2025). paresthesia. In Encyclopedia Britannica.
- Healthdirect Australia. (2024). Limb numbness. https://www.healthdirect.gov.au/limb-numbness
- Pal B. 10-minute consultation: Paraesthesia. BMJ. 2002 Jun 22;324(7352):1501. doi: 10.1136/bmj.324.7352.1501. PMID: 12077040; PMCID: PMC116450.
- McKnight JT, Adcock BB. Paresthesias: a practical diagnostic approach. Am Fam Physician. 1997 Dec;56(9):2253-60. PMID: 9402811.