Unul dintre simptomele cele mai frecvente cu care se prezintă un pacient la un consult neurologic este parestezia. Cu toții am experimentat aceste senzații noaptea în somn când pentru câteva momente nu mai simțeam o mână sau un picior din cauza poziției incorecte în care erau ținute.
Parestezie numim orice senzație anormală resimțită neplăcut la nivelul pielii (furnicătură, arsură, înțepătură, amorțeală, senzație de rece etc) și care poate avea la bază o afectare a nervilor periferici (ai membrelor), o afecțiune a măduvei spinării sau chiar o problemă la nivel cerebral. În funcție de locul în care apare această senzație, de durata ei, cauzele pot fi multiple, severitatea poate să difere, dar și impactul asupra stării de sănătate poate fi altul.
Atunci când avem de-a face cu parestezii localizate într-o anumită regiune a unui membru superior sau inferior, prima cauză ce trebuie exclusă este compresiunea unui nerv periferic în anumite locuri specifice unde vine în contact cu un plan osos sau tendinos și este ușor compresibil. La membrul superior cele mai frecvente locuri sunt încheietura mâinii unde nervul median poate fi prins în „tunelul carpian„, pacientul acuzând parestezii în primele 3 degete și jumatate din al patrulea sau la nivelul cotului unde nervul ulnar poate fi comprimat și apar parestezii în degetul cinci și jumatatea laterală din al patrulea. La membrul inferior, nervul fibular este foarte sensibil la trecerea prin regiunea laterală a genunchiului putând apărea parestezii pe fața laterală a gambei (cel mai frecvent favorizate de poziția „picior peste picior”). În timp, netratate, aceste compresiuni nervoase pot duce la scădere de forță musculară la nivelul mâinii sau piciorului. Altă cauză frecventă de parestezii la nivelul membrelor este hernia de disc intervertebral atunci când aceasta comprimă radăcini nervoase care coboară spre membre. De obicei paresteziile sunt însoțite de durere pe același traiect, al rădăcinii nervoase.
Astfel, atunci când o persoană resimte aceste parestezii primul pas pe care trebuie să îl facă este un consult neurologic cu o evaluare detaliată a problemei medicale. Dintre investigațiile medicale care sunt utilizate în diagnosticarea paresteziilor în Institutul Roneuro sunt disponibile electroneuromiografia care poate confirma o afectare a nervilor periferici, electroencefalografia pentru suspiciunea de crize epileptice sau potențialele electrice somato-senzitive pentru suspiciunea de afectare a măduvei spinării sau cerebrală.
Pacienții pot solicita programare la unul din specialiștii din echipa medicală a Institutului RoNeuro contactând recepția la numărul de telefon 0374 46 2222, de luni până vineri între orele 08.00-20.00 și sâmbătă între 09.00-16.00. La momentul programării, pacienții pot opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Naționala de Asigurări de Sănătate.