Ce este demența cu corpi Lewy?
Pe lângă demența de tip Alzheimer, demența vasculară și demența de tip mixt, care au fost descrise într-un articol anterior, alt tip de demență relativ des întâlnit este demența cu corpi Lewy (DCL). Deși există asemănări simptomatice cu tipurile de demență descrise anterior, mecanismul acesteia este diferit, ceea ce uneori pune probleme în diagnostic.
Care sunt simptomele demenței cu corpi Lewy?
Simptomele demenței cu corpi Lewy includ:
- Dificultăți de memorie, atenție, concentrare;
- Halucinații (vizuale, olfactive);
- Probleme în menținerea stării de veghe;
- Dificultăți de mișcare, coordonare, echilibru;
- Rigiditate musculară;
- Tulburări de somn;
- Dezorientare;
- Probleme de percepție;
- Apatie;
- Probleme de interpretare a informațiilor vizuale;
- Probleme ale sistemului nervos autonom, care controlează transpirația, tensiunea arterială, ritmul cardiac, digestia și răspunsul sexual [1,2].
Demența cu corpi Lewy progresează pe o perioadă de câțiva ani. În stadiile avansate ale bolii, pe lângă problemele cu memoria și cele emoționale (agitație, neliniște), apar probleme motorii, de vorbire și înghițire care pot duce la risc de sufocare, precum și probleme digestive, ce duce la greață și disconfort.
Care sunt factorii de risc pentru demența cu corpi Lewy?
Vârsta este considerată cel mai important factor de risc. Mai mult, demența cu corpi Lewy afectează bărbații într-o proporție mai mare decât femeile.
Istoricul familial este de asemenea un factor semnificativ, deoarece persoanele care au un membru al familiei cu demență cu corpi Lewy sau cu boala Parkinson sunt expuse unui risc mai mare, deși demența cu corpi Lewy nu este considerată o boală genetică.
Anumite afecțiuni precum boala Parkinson și tulburarea de somn REM sunt, de asemenea, asociate cu un risc crescut de a dezvolta DCL.
Cum se diagnostichează demența cu corpi Lewy?
Deși nu există un test unic pentru diagnosticare, similar cu celelalte tipuri de demență, un medic neurolog evaluează și oferă diagnostic pe baza a mai multor criterii:
- Istoricul medical și a factorii de risc;
- Simptomatologia;
- Examen fizic;
- Teste de laborator (pentru a exclude alte patologii).
Ce pot face pacienții cu demență cu corpi Lewy?
Deși patologia nu poate fi prevenită sau vindecată, tratamentele pot ajuta la atenuarea simptomelor. Un plan de tratament comprehensiv include medicație, terapie fizică, consiliere psihologică. De asemenea, este important pentru pacienți ca locuința să fie adaptată nevoilor lor.
Tratamente farmacologice
Printre tratamentele farmacologice de gestionare a simptomelor se numără:
- Inhibitori de colinesterază: ajută la gestionarea simptomelor cognitive;
- Carbidopa-levodopa: tratează simptomele motorii;
- Medicație antipsihotică;
- Melatonină și alte tratamente pentru somn;
Sprijinul social, grupurile de suport și o echipă multidisciplinară sunt factori importanți pentru asigurarea unei calități ridicate a vieții pacienților.
Terapii complementare
Terapiile ce pot ajuta pacienții cu demența cu corpi Lewy includ:
- Fizioterapia;
- Terapia ocupațională;
- Psihoterapia individuale și de familie;
- Exercițiile fizice.
În cazurile avansate, apare nevoia de îngrijire paliativă, ce asigură ameliorarea simptomelor și confort în ultimii ani ai vieții.
Resurse și suport pentru pacienți
Dacă aveți un membru al familiei cu simptome anterior amintite programați-vă acum contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Care este mecanismul demenței cu corpi Lewy?
În demența cu corpi Lewy, în celulele nervoase din creier se formează acumulări mici de proteine numite corpi Lewy. Acest proces este însoțit de deteriorarea celulelor nervoase și a comunicării dintre neuroni. determinând apariția unor simptome care pot semăna atât cu cele ale bolii Alzheimer, cât și cu cele ale bolii Parkinson, ceea ce face ca DCL să fie frecvent diagnosticată greșit. Corpii Lewy se pot dezvolta în creier pentru o lungă perioadă de timp înainte de apariția oricăror simptome.
Demența cu corpi Lewy poate provoca simptome diferite, în funcție de părțile creierului în care s-a acumulat cea mai mare cantitate de proteine defecte, ea reducând nivelurile anumitor neurotransmițători:
- Acetilcolina – rol în memorie, învățare;
- Dopamina – rol în comportament, mișcare, motivație, dispoziție.
Care este diferența dintre demența cu corpi Lewy și demența de tip Parkinson?
Ambele forme implică prezența corpilor Lewy și sunt clasificate în categoria demenței cu corpi Lewy:
- Când simptomele motorii preced declinul cognitiv, diagnosticul este, de obicei, demență asociată cu boala Parkinson.
- Când problemele cognitive apar primele, se diagnostichează demență cu corpi Lewy.
Concluzii
Este important să înțelegem această afecțiune, deoarece un diagnostic corect poate influența semnificativ modul de îngrijire și tratament. Gestionarea simptomelor necesită o abordare specifică, diferită de cea folosită pentru alte tipuri de demență, deoarece este necesară una care adresează și halucinațiile sau problemele de somn.
Înțelegerea mecanismelor și simptomelor unice contribuie la îmbunătățirea calității vieții pacienților și la susținerea familiilor acestora. Patologia variază de la persoană la persoană, iar ritmul progresiei bolii este imprevizibil și poate fi influențat de sănătatea generală și de alte afecțiuni existente.
Fiind o boală progresivă, dificultățile cognitive și motorii se agravează în timp, iar în prezent nu există tratament care să oprească evoluția sa. Totuși, cercetările în domeniu sunt în desfășurare, vizând dezvoltarea de medicamente noi și explorarea unor abordări inovatoare de tratament.
Referințe
- What is lewy body dementia? causes, symptoms, and treatments | National Institute on Aging. (n.d.-d).
- Haider A, Spurling BC, Sánchez-Manso JC. Lewy Body Dementia. 2023 Feb 12. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan–. PMID: 29494048.
- Kane JPM, Surendranathan A, Bentley A, Barker SAH, Taylor JP, Thomas AJ, Allan LM, McNally RJ, James PW, McKeith IG, Burn DJ, O’Brien JT. Clinical prevalence of Lewy body dementia. Alzheimers Res Ther. 2018 Feb 15;10(1):19. doi: 10.1186/s13195-018-0350-6. PMID: 29448953; PMCID: PMC5815202.
- Types of dementia. Alzheimer’s Research UK. (2024, November 5).