Ce este demența de tip Parkinson?
Demența cauzată de boala Parkinson este foarte similară și are un mecanism comun cu demența cu corpi Lewy. Diferențierea acestora este importantă pentru inițierea tratamentului și gestionarea pacienților.
Aceasta se instalează la câțiva ani după debutul bolii Parkinson și este, la fel ca celelalte tipuri de demență, caracterizată de un proces neurodegenerativ, neexistând un tratament unic, ci doar medicații sau strategii care gestionează simptomele specifice.
Care sunt simptomele demenței de tip Parkinson?
Demența de tip Parkinson este marcată de probleme progresive motorii, precum încetinirea mișcărilor, tremor prezent în repaus și instabilitatea mersului care poate provoca căderi.
Semnele incipiente ale acestui tip de demență sunt probleme cu raționamentul și judecata, dificultăți în înțelegerea informațiilor vizuale sau în amintirea pașilor pentru sarcini zilnice simple. Memoria, concentrarea și judecata sunt și ele afectate.
Afecțiunea poate determina, de asemenea, simptome psihologice precum iritabilitate, depresie, anxietate sau paranoia, dar și probleme cu vorbirea–pot uita cuvinte sau se pot pierde în timpul unei conversații [1].
Sunt frecvente dificultăți cu ciclul somn/veghe (dormit în timpul zilei și treaz noaptea) sau „tulburare de comportament REM”, care implică executarea viselor.
Care sunt factorii de risc pentru demența de tip Parkinson?
Similar cu alte tipuri de demență, vârsta reprezintă un factor de risc pentru demența de tip Parkinson, aceasta apărând mai des la persoanele cu vârstă înaintată. De asemenea, cu cât o persoană trăiește mai mult cu boala Parkinson, cu atât mai mari șanse are de a dezvolta acest tip de demență.
Anumite caracteristici ale bolii Parkinson cresc riscul de a dezvolta demență:
- Simptome motorii severe;
- Probleme cu funcționarea sistemului nervos autonom (ex. hipotensiunea ortostatică și pierderea controlului vezicii urinare) în stadiile incipiente ale bolii Parkinson.
- Simptome de mișcare simetrice;
- Ineficiența medicamentelor pentru boala Parkinson;
- Tulburări de comportament în somn REM.
Resurse și suport pentru pacienți
Dacă aveți un membru al familiei cu simptome anterior amintite programați-vă acum contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Ce știm despre demența cauzată de boala Parkinson?
Boala Parkinson este o tulburare neurologică destul de frecventă la adulții în vârstă, estimându-se că afectează aproape 2% din persoanele cu vârsta peste 65 de ani [1].
Simptomele motorii apar între 50-85 de ani. Aproximativ 80% dintre persoanele cu boala Parkinson dezvoltă demență în stadiile avansate. În medie, aceasta apare la aproximativ 10 ani de la debutul tulburărilor de mișcare [2-3].
Durata medie de la diagnosticarea bolii Parkinson până la apariția demenței este de aproximativ 10 ani.
Aproximativ trei sferturi dintre persoanele care trăiesc cu Parkinson mai mult de un deceniu dezvoltă demență, iar înainte de aceasta, prezintă adesea tulburări cognitive ușoare.
Dintre cei cu funcții cognitive normale la momentul diagnosticării, aproape 30% vor dezvolta demență după cinci ani [5].
Cum se diferențiază demența de tip Parkinson de alte tipuri de demență?
Evaluarea pentru diagnosticarea demenței de tip Parkinson este similară cu cea a altor tipuri de demență, însă este importantă obținerea unui diagnostic diferențial față de demența cu corpi Lewy. În general, acestea se diferențiază în funcție de debutul simptomelor motorii sau cognitive.
Comparativ cu demența de tip Alzheimer, cea mai întâlnită formă, persoanele cu demență cauzată de boala Parkinson prezintă simptome mai severe de apatie și tulburări de atenție, însă afectarea limbajului debutează mai târziu în cazul celei de-a doua.
Tipul de demență | Demența cu corpi Lewy | Demența de tip Parkinson |
---|---|---|
Vârsta de debut | 50+ | 65+ |
Prevalență/Incidență | 5% din persoanele cu demență | 80% din persoanele cu BP |
Cauză | Acumulări de corpi Lewy | Acumulări de corpi Lewy |
Simptome |
|
|
Cum putem gestiona demența de tip Parkinson?
Persoanelor cu demență de tip Parkinson le este recomandat să:
- Reevalueze capacitatea de a conduce autovehiculele, deoarece atât simptomele cognitive ale demenței cât și cele motorii, specifice bolii Parkinson, pot reprezenta un pericol pentru șofat;
- Minimizeze riscurile legate de prescripțiile medicale și administrarea medicamentelor (prin monitorizarea utilizării);
- Utilizarea unor sisteme de alarmă medicale, utile în cazul căderilor sau rătăcirii persoanei (precum ceasuri cu GPS);
- Autoeducația despre acest tip de demență, progresul ei, metode de gestionare;
- Reorganizarea și adaptarea spațiului de locuit pentru a reduce confuzia și riscul de cădere;
- Implementarea unei rutine structurate;
- Înscrierea într-un grup de suport și obținerea de suport psihologic.
Concluzii
Demența de tip Parkinson necesită o abordare personalizată și multidisciplinare, care să sprijine atât funcțiile motorii, cât și pe cele cognitive. Deși nu există un tratament curativ, intervențiile medicale, terapia ocupațională și suportul familial pot îmbunătăți calitatea vieții persoanelor afectate.
Progresul științific continuu pentru dezvoltarea de noi terapii care să încetinească progresia bolii și să ofere soluții mai eficiente oferă încredere și speranțe medicilor și pacienților. Conștientizarea și înțelegerea acestei afecțiuni sunt esențiale pentru a oferi sprijinul necesar celor care se confruntă cu provocările demenței de tip Parkinson.
Referințe
- Parkinson’s disease. Alzheimer’s Disease and Dementia. (n.d.-a).
- https://memory.ucsf.edu/dementia/parkinsons/parkinson-disease-dementia
- Garcia-Ptacek S, Kramberger MG. Parkinson Disease and Dementia. J Geriatr Psychiatry Neurol. 2016 Sep;29(5):261-70. doi: 10.1177/0891988716654985. PMID: 27502301.