Care este legătura dintre alcool și demență?
Consumul excesiv de alcool duce la afectarea sistemului nervos, cauzând, în unele cazuri, un tip specific de demență. Persoanele care suferă de acest tip de demență sunt în general mai tinere decât cele afectate de patologii clasice precum Demența Alzheimer sau demența cu corpi Lewy, având, în general, între 40-50 de ani.
Spre deosebire de tipurile clasice de demență, demența cauzată de alcool nu are caracter progresiv. Astfel, dacă o persoană afectată se oprește din consumul de alcool și se tratează, poate recupera parțial sau complet din funcțiile cognitive, precum memoria, capacitatea de analiză și abilitatea de a face activități independente.
O formă specifică a demenței cauzată de alcool este sindromul Wernicke-Korsakoff, descris mai jos.
Ce înseamnă prea mult alcool?
Alcoolul este măsurat în unități, deoarece diversele băuturi alcoolice pot avea concentrații diferite. De regulă, este recomandat consumul a mai puțin de 14 unități de alcool pe săptămână, distribut pe parcursul mai multe zile, deoarece consumul exagerat într-un timp foarte scurt poate duce la toxicitate [1].
Consumul acut de alcool se referă la ingerarea a mai mult de 8 unități de alcool (pentru bărbați) sau a mai mult de 6 unități (pentru femei) într-o perioadă foarte scurtă [2].
Un consum de mai mult de 25 de unități pe săptămână poate afecta gândirea și capacitatea de funcționare a unei persoane, crescând șansele unei adicții.
Care sunt consecințele consumului excesiv de alcool?
Alcoolul are efect nu doar asupra sistemului nervos, unde distruge neuronii, afectând diverse funcții precum memoria, atenția, coordonarea, echilibrul emoțional, dar poate duce și la:
- Afectarea sistemului cardiovascular – hipertensiune arterială și risc crescut pentru accident vascular cerebral;
- Scăderea nivelului vitaminei B1;
- Risc crescut de malnutriție;
- Risc crescut de traumatisme cerebrale – din cauza căderilor sau violenței.
Resurse și suport pentru pacienți
Dacă aveți probleme cu consumul de alcool și simptome specifice demenței cauzate de acesta programați-vă acum contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Cât de des întâlnită este demența cauzată de alcool?
Aproximativ 1 din 10 persoane cu demență suferă de demență cauzată de alcool. Mai mult, la persoanele cu demență cu debut tânăr (sub 65 de ani), această proporție crește la 1 din 8 persoane, dar există posibilitate ca, din diverse motive, această afecțiune să fie subdiagnosticată [2].
Deși apare mai des în cazul bărbaților, femeile afectate tind să dezvolte acest tip de demență la o vârstă mai tânără și după mai puțini ani de abuz de alcool.
Institutul Național de Sănătate publică relevă că frecvența consumului excesiv de alcool în România este de 33% la bărbați și 15,4% la femei comparativ cu media UE de 20,1% la bărbați și respectiv 10% la femei. Mai mult, 6 din 10 liceeni din România (15-18 ani) au raportat că au consumat alcool cel puțin una-două zile, în ultimele 30 de zile [3].
Ce este sindromul Wernicke-Korsakoff?
Sindromul Wernicke-Korsakoff este o combinație a două afecțiuni: Boala Wernicke și sindromul Korsakoff, care are caracter de lungă durată sau uneori permanent. Acesta apare din cauza malnutriției sau al infecțiilor cronice, dar cel mai adesea este cauzat de tulburarea legată de consumul de alcool. Simptomele sindromului Korsakoff apar adesea pe măsură ce simptomele psihice ale sindromului Wernicke încep să se diminueze.
Sindromul Wernicke-Korsakoff afectează nervii în special pe cei din afara sistemului nervos central (neuropatie periferică), care duce la slăbiciune a mușchilor membrelor și dificultăți de mers, alături de posibile tulburări cardiovasculare precum tahicardie, tensiune arterială scăzută în poziția de stat în picioare, pierderea cunoștinței. Mai mult, poate apărea hipotermia [4].
Sindromul Wernicke-Korsakoff poate fi prevenit și vindecat, dacă este detectat din timp.
Care sunt simptomele sindromului Wernicke-Korsakoff?
Boala Wernicke este cauzată de lipsa vitaminei B1. Apar sângerări în creier ce pot duce la probleme de vedere (vedere dublă, mișcări oculare involuntare, paralizia mușchilor oculari) și pierderea coordonării musculare, alături de modificări ale stării mintale [4]. Dignosticul poate fi pus și în lipsa unuia dintre cele trei mari simptome. Starea de confuzie și dezorientare, specifice sindromului, reprezintă principalul semn și se dezvoltă pe parcursul a mai multor zile sau săptămâni. Alături de acestea, poate apărea letargie și somnolență.
În lipsa unui tratament, simptomele bolii Wernicke devin mai puțin vizibile, apărând cele ale sindromului Korsakoff, marcat de:
- Tulburări de memorie
- Probleme în procesarea informației și învățare.
- Pierderi de memorie pe termen lung
- Crearea de evenimente imaginare pentru a umple golurile din memorie.
Totuși, se păstrează anumite funcții, precum atenția și comportamentul social, motiv pentru care boala ar putea fi subdiagnosticată.
Care sunt cauzele sindromului Wernicke-Korsakoff?
Pe lângă consumul de alcool acest sindrom poate avea diverse cauze, precum:
- Deficiența de vitamina B1 (tiamină) – necesară în metabolizarea glucozei utilizată pentru energie. Lipsa acesteia afectează hipotalamusul, regiunea creierului responsabilă de reglarea temperaturii, apetitului, emoțiilor.
- Malnutriție cauzată de tulburări de alimentație (ex. anorexie, bulimie), sau chiar vomitatul cauzat de sarcină.
- Afecțiuni cronice – ex. Cancer, SIDA, afecțiuni gastrice sau renale [4].
- Cauze ereditare.
Cât de întâlnit este sindromul Wernicke-Korsakoff?
Sindromul Wernicke-Korsakoff apare la până la 2% din populația generală, fiind mai prevalent bărbați și întâlnit în populația cu vârstă între 30-70 ani [4, 5]. Aproximativ 50% dintre cei care dezvoltă encefalopatie Wernicke dezvoltă în cele din urmă sindromul Korsakoff.
Aproximativ 50% dintre persoanele cu sindrom Wernicke dezvoltă sindromul Korsakoff [4]. Numărul este mai mare (80%) în rândul celor care au tulburări legate de consumul de alcool, însă unii cercetători evaluează patologia ca fiind subdiagnosticată [5, 6].
Stadiile avansate ale fazei acute a sindromului duc la comă și deces la 10-20% dintre pacienți [4].
Cum se evaluează sindromul Wernicke-Korsakoff?
Detectarea sindromului Wernicke-Korsakoff presupune mai mulți pași.
În primul rând, se efectuează analize de sânge pentru verificarea glicemiei și a tiaminei. Mai apoi se evaluează semnelor legate de tulburare de consum de alcool (test de alcoolemie și test al funcției hepatice).
Alte teste ce pot fi cerute de medici includ:
- testul gazelor din sângele arterial pentru a măsura nivelurile de dioxid de carbon și oxigen din sânge.
- Hemogramă completă (CBC).
- Screening toxicologic (droguri).
De asemenea se pot efectua analize de imagistică precum tomografie computerizată sau RMN, precum și electrocardiogramă (EKG) pentru a evalua impactul asupra sistemului cardiovascular [7].
Ce alte afecțiuni seamănă cu sindromul Wernicke-Korsakoff?
Diagnosticul diferențial se face cu:
- Boala Alzheimer;
- Encefalopatia anoxică (lipsa fluxului sanguin către țesutul cerebral);
- Epilepsia lobului temporal;
- Traumatism cranian prin contuzie;
- Demența cu corpi Lewy;
- Virusul herpes simplex care afectează creierul (encefalită);
- Infarctul lobului temporal (accident vascular cerebral);
- Amnezie globală tranzitorie (episod temporar brusc de pierdere a memoriei care nu este atribuit unei cauze neurologice).
Cum se tratează sindromul Wernicke-Korsakoff și demența legată de alcool?
Fiind o afecțiune complexă ce afectează diverse funcții ale sistemului nervos, tratamentul necesită o echipă multidisciplinară (neurologi, psihiatrii, oftalmologi, cardiologi, gastroenterologi, psihologi și specialiști în terapie fizică și ocupațională).
Un tratament comprehensiv include:
- Administrarea imediată de Tiamină (intravenos) – zilnic, timp de mai multe luni;
- Abstinența de la alcool;
- Modificarea regimului alimentar;
- Suplimentarea Magneziului și a Potasiului, precum și a vitaminelor B [7].
Concluzii
Deși consumul moderat de alcool nu reprezintă o problemă semnificativă pentru sănătate, un consum cronic sau exagerat poate avea consecințe serioase asupra sănătății. Atât demența cauzată de alcool sau sindromul Wernicke-Korsakoff reprezintă patologii cu impact real asupra vieții pacienților.
Din fericire, spre deosebire de alte tipuri de demență, acestea sunt tratabile dacă au fost detectate la momentul potrivit. Din acest considerent, evaluarea timpurie, de la primele simptome, mai ales a persoanelor care consumă constant alcool, este de mare importanță pentru a iniția tratamentul corect și a preveni probleme neurologice.
Referințe
- Website, N. H. S. (2024, August 30). Alcohol units. Nhs.uk.
- Alcohol-related brain damage (ARBD): What is it and who gets it?. Alzheimer’s Society. (2021, November 30). https://www.alzheimers.org.uk/about-dementia/types-dementia/alcohol-related-brain-damage-arbd
- (N.d.). Gov.Ro. Retrieved December 16, 2024, from https://insp.gov.ro/2023/06/06/luna-nationala-a-informarii-despre-efectele-consumului-de-alcool/
- Wernicke-Korsakoff Syndrome: Wernicke’s encephalopathy. National Organization for Rare Disorders. (2023, June 23).
- Wernicke-Korsakoff Syndrome: Causes, symptoms & treatment. Cleveland Clinic. (2024b, November 22). https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22687-wernicke-korsakoff-syndrome
- U.S. Department of Health and Human Services. (n.d.). Wernicke-Korsakoff syndrome. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism. https://www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/wernicke-korsakoff-syndrome
- U.S. National Library of Medicine. (n.d.). Wernicke-Korsakoff Syndrome: Medlineplus medical encyclopedia. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/ency/article/000771.html