Cum afectează un accident vascular vorbirea?
Tulburarea de limbaj survenită ca urmare a unui accident vascular cerebral (AVC) se numește afazie [1]. Ea este cauzată de AVC-uri produse în partea stângă a creierului (care controlează vorbirea și limbajul) [2]. Tulburarea de limbaj poate să apară din diverse cauze, precum probleme neurologice, dificultati de dezvoltare, traume, etc., afectând capacitatea unei persoane de a comunica corect și inteligibil.
Care sunt principalele tulburări de limbaj?
Afazia Broca
Afazia Broca, numită și non-fluentă, expresivă, anterioară sau motorie, este caracterizată prin limbaj lent, sacadat, incomplet, iar pacientul nu își poate găsi cuvintele potrivite deși ar ști ce vrea să spună; vocabularul este redus și însoțit de deficiențe gramaticale, pronunție defectuoasă, scris defectuos (deși înțelegerea vorbirii nu este afectată), și altele [3].
Afazia Wernicke
Afazia Wernicke, numită și fluentă, receptivă, posterioară sau senzorială, este caracterizată prin vorbire fluentă dar prin cuvinte neinteligibile, pacienții nefiind conștienți că nu pot fi înțeleși de către cei din apropiere, nu pot repeta cuvinte, nu înțeleg cuvintele vorbite sau scrise, fac greșeli de exprimare, vorbesc mult și sunt agitați. Ei pot uita multe cuvinte din vocabular sau datele profesionale, nu pot copia cuvintele unui text tipărit [4, 5].
Afazia anomică
Afazia anomică, numită și disnomie, nominală sau amnestică, este o formă ușoară de afazie caracterizată prin deficit de limbaj expresiv. Pacienții nu își pot reaminti cuvintele pe care vor să le spună. De exemplu, ei pot descrie un obiect prin gesturi ale mâinii, dar nu pot găsi cuvântul pentru a numi obiectul. Pacienții cu afazie anomică au fluența vorbirii, repetarea, înțelegerea și vorbirea gramaticală relativ păstrate [6, 7].
Afazia primar progresivă
Afazia primar progresivă, rezultă din degenerarea lobilor frontali sau temporali ai creierului (sunt atrofiate ariile de vorbire si limbaj). Limbajul pacienților este afectat progresiv, ei nu își pot exprima gândurile și nu își pot găsi cuvintele potrivite. Boala este asociată cu tulburări cognitiv-comportamentale, scăderea empatiei și a capacității de înțelegere [8].
Afazia transcorticală
Afazia transcorticală, poate avea trei forme, în funcție de ariile din creier care au fost lezate:
- senzorială, în cazul lezării conexiunilor ariei Wernicke [9];
- motorie [10], în cazul lezării conexiunilor ariei Broca [10];
- mixtă, în cazul leziunilor ambelor arii) [11].
Astfel, în cazul afaziei transcorticale senzoriale pacienții nu pot înțelege ceea ce aud, deși au vorbire fluentă, nu pot reda șiruri de cuvinte, dar le pot pronunța spontan, în timp ce în cazul afaziei transcorticale motorii ei pot avea dificultate în exprimarea narațiunii, gramatică excesiv simplificată, uneori repetând involuntar anumite cuvinte auzite [12].
Forma mixtă, numită și globală, este cea mai gravă dintre ele, fiind caracterizată de o pierdere totală a capacității de vorbire și de înțelegere, a scrisului și cititului. Acești pacienți păstrează un limbaj automat rudimentar, sub formă de exclamații emoționale [13].
Afazia de conducere
Afazia de conducere, este caracterizată prin vorbire spontană fluentă, nealterată dar cu dificultate mare la repetarea cuvintelor percepute, bolnavul putând înțelege limbajul [14]. Pacienții produc deseori o succesiune de parafazii fonematice neinteligibile.
Ce alte tulburări de limbaj există?
Alte tulburări de limbaj pot fi grupate în funcție de diminuarea anumitor performanțe ale limbajului, scrisului și cititului.
Afazia cu caracteristici atipice
Acest tip include afazia încrucișată, afazia stângacilor, afazia optică și afazia subcorticală.
Afazia încrucișată
Afazia încrucișată este o tulburare cauzată de o leziune sau AVC în emisfera cerebrală ipsilaterală – adică de aceeași parte a corpului cu partea creierului care a fost afectată [15]).
Afazia stângacilor
Aceasta apare la pacienții dreptaci tipici, atât apraxia, cât și afazia sunt cauzate de afectarea emisferei stângi, care controlează mâna dreaptă dominantă, în timp ce la stângaci stângaci lateralitățile limbajului și ale controlului mâinii dominante se pot disocia [16]).
Afazia optică
Pacienții afectați de afazie optică nu sunt în măsură să numească obiectele prezentate vizual, dar nu au dificultăți în a numi acele obiecte pe prezentarea tactilă sau verbală [17]).
Afazia subcorticală
Aceasta s-ar datora unei rupturi de conectivitate între zonele cerebrale Broca și Wernicke, zone responsabile de procesarea limbajului [18].
Alexia
În cazul alexiei pacientul nu vede cuvintele scrise. Aceasta poate fi de alexie pură sau cu agrafie:
- Alexia pură (fără agrafie)
- Alexia pură se referă laneînțelegerea elementelor vizuale ale limbajului scris.
- Alexia cu agrafie – aceasta include tulburări de citire ca urmare a afectării emisferei cerebrale stângi, apărând din deficite lingvistice ca simptome izolate sau ca parte a unui sindrom de afazie [19].
Agrafia pură
Agrafia pură se referă la tulburarea scrisului, cu imposibilitatea de a scrie.
Dizartria
Dizartria este o tulburare motorie a vorbirii, mușchii implicați în producerea vorbirii sunt slăbiți [20].
Resurse și suport pentru pacienți
Institutul Roneuro permite îmbinarea tehnicilor clasice de recuperare cu cele moderne, precum stimularea magnetică transcraniană. Astfel, combinând exercițiile logopedice cu stimularea ariilor cerebrale corespunzătoare, progresele în recuperare sunt mai rapide. Prin abordarea personalizată și integrată a problemelor de vorbire, limbaj și înghițire, specialiștii ajută la îmbunătățirea calității vieții pacienților supraviețuitori ai unui AVC.
Programați-vă acum la o consultație contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? Institutul RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Care este rolul neurotehnologiilor în diagnostic și tratament?
Pe lângă acestea, Institutul RoNeuro vă oferă posibilități moderne de diagnostic și tratament prin neurotehnologii precum Stimulare Magnetică Transcraniană (TMS) și eye tracking, care ajută la ajută la înțelegerea mecanismelor atenției vizuale, proceselor decizionale și a celor cognitive.
Pentru mai multe informații vizitați interviul video cu expertul TMS al RoNeuro, medic primar Nicoleta Jemna:
Stimularea Magnetică Transcraniană – Dr. Nicoleta Jemna, medic primar neurolog:
Mai multe informații despre tehnologia Eyetracking puteți afla în interviul video cu Dr. Emanuel Ștefănescu:
Care este rolul NADH în prevenirea și gestionarea unui AVC?
NADH este un supliment alimentar eficient și sigur, cu rol în prevenirea și tratamentul diverselor afecțiuni, printre care și accidentul vascular cerebral.
AVC-ul provoacă o reducere a fluxului de oxigen către o zonă specifică a creierului, diminuând astfel și aportul de substanțe nutritive și oxigen necesare. Această lipsă de oxigen conduce la o scădere a nivelului de NADH, afectând producția de energie vitală pentru funcționarea celulară în zona respectivă a creierului. Lipsa energiei determină deteriorarea și necroza țesutului cerebral, afectând funcțiile cerebrale.
Pentru mai multe informații despre NADH, accesați acest link.
Pentru mai multe informații despre impactul NADH în accidentul vascular cerebral, click aici.
Concluzii
Afectarea capacității de comunicare și tulburările de limbaj sunt frecvente în rândul pacienților afectați de AVC.
Planul de tratament multidisciplinar este esențial pentru recuperarea tulburărilor de limbaj după un AVC. Acesta va fi stabilit de către specialiști precum neurologi, logopezi și psihologi care colaborează pentru a îmbunătăți capacitatea de comunicare a pacientului
Totuși, succesul terapiei depinde în mare măsură și de implicarea pacientului în procesul de recuperare, motiv pentru care colaborarea coordonată doctor-pacient poate accelera recuperarea.
Este important ca planul de recuperare și tratament să înceapă cât mai curând posibil, deoarece promptitudinea intervenției poate avea un impact semnificativ asupra rezultatelor pe termen lung.
Referințe
- Le H, Lui F, Lui MY. Aphasia. 2024 Oct 29. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan–. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32644741/
- Fridriksson J, den Ouden DB, Hillis AE, Hickok G, Rorden C, Basilakos A, Yourganov G, Bonilha L. Anatomy of aphasia revisited. Brain. 2018 Mar 1;141(3):848-862. doi: 10.1093/brain/awx363. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29360947/
- Acharya AB, Wroten M. Broca Aphasia. 2023 Feb 13. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan–. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28613781/
- Acharya AB, Wroten M. Wernicke Aphasia. 2023 Aug 8. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan–. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28722980/
- Jahangir Moini, Nicholas Avgeropoulos, et. al, Clinical Neuroepidemiology of Acute and Chronic Disorders, 2023. Available at: https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/receptive-aphasia
- LifeMap Sciences, Inc., Nominal Aphasia.
- Healthline Media LLC, What You Need to Know About Anomic Aphasia. Available at: https://www.healthline.com/health/anomic-aphasia
- Kiymaz T, Khan Suheb MZ, Lui F, De Jesus O. Primary Progressive Aphasia. 2024 Apr 20. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan–. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33085292/
- Boatman D, Gordon B, Hart J, Selnes O, Miglioretti D, Lenz F. Transcortical sensory aphasia: revisited and revised. Brain. 2000 Aug;123 ( Pt 8):1634-42. doi: 10.1093/brain/123.8.1634. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10908193/
- Ardila A, Lopez MV. Transcortical motor aphasia: one or two aphasias? Brain Lang. 1984 Jul;22(2):350-3. doi: 10.1016/0093-934x(84)90099-3. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6744021/
- Rosca EC, Simu M. Mixed transcortical aphasia: a case report. Neurol Sci. 2015 Apr;36(4):663-4. doi: 10.1007/s10072-015-2069-5. Epub 2015 Jan 15. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25588679/
- López-Barroso D, Paredes-Pacheco J, Torres-Prioris MJ, Dávila G, Berthier ML. Brain structural and functional correlates of the heterogenous progression of mixed transcortical aphasia. Brain Struct Funct. 2023 Jun;228(5):1347-1364. doi: 10.1007/s00429-023-02655-6. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37256346/
- Saadatpour L, Tariq U, Parker A, Doty L, Heilman KM. A Degenerative Form of Mixed Transcortical Aphasia. Cogn Behav Neurol. 2018 Mar;31(1):18-22. doi: 10.1097/WNN.0000000000000144. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29561315/
- Acharya AB, Lui F, Maani CV. Conduction Aphasia. 2024 Feb 25. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan–. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30725691/
- Tan X, Guo Y, Dun S, Sun H. Crossed aphasia following cerebral infarction in a right-handed patient with atypical cerebral language dominance. J Neurol. 2018 Jul;265(7):1671-1675. doi: 10.1007/s00415-018-8901-0. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29777360/
- Goldenberg G. Apraxia in left-handers. Brain. 2013 Aug;136(Pt 8):2592-601. doi: 10.1093/brain/awt181. Epub 2013 Jul 17. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23864275/
- Kwon M, Lee JH. Optic aphasia: a case study. J Clin Neurol. 2006 Dec;2(4):258-61. doi: 10.3988/jcn.2006.2.4.258. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20396529/
- Radanovic M, Almeida VN. Subcortical Aphasia. Curr Neurol Neurosci Rep. 2021 Nov 24;21(12):73. doi: 10.1007/s11910-021-01156-5. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34817710/
- Cherney LR. Aphasia, alexia, and oral reading. Top Stroke Rehabil. 2004 Winter;11(1):22-36. doi: 10.1310/VUPX-WDX7-J1EU-00TB. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14872397/
- De Cock E, Batens K, Hemelsoet D, Boon P, Oostra K, De Herdt V. Dysphagia, dysarthria and aphasia following a first acute ischaemic stroke: incidence and associated factors. Eur J Neurol. 2020 Oct;27(10):2014-2021. doi: 10.1111/ene.14385. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32515514/