Cefaleea defineşte toate durerile continue sau nevralgice localizate la cap. Durerile extremitătii cefalice se înscriu printre cele mai frecvente stări dureroase, reprezentând unul dintre cele mai comune motive de prezentare la consultaţiile medicale. Se disting mai multe tipuri de cefalee primară cum ar fi: migrena, cefaleea de tensiune, cefalee cluster, nevralgie de trigemen, etc. Cefaleea reprezintă o cauză importantă de suferinţă cu impact negativ social şi emoțional care interferă semnificativ cu calitatea vieţii persoanelor afectate.
Institutul RoNeuro vă oferă posibilitatea optării pentru o abordare multidisciplinară a cefaleei care include medicul specialist neurolog, psiholog, kinetoterapeut , pacienţii urmând un plan terapeutic personalizat care include abordări diferite în funcţie de tipul cefaleei şi particularităţile fiecărui pacient.
Iniţial pacienţii cu cefalee sunt atent evaluați în cadrul consultului neurologic, se stabileşte tipul cefaleei şi se recomandă tratamentul corespunzător. Pe langă tratamentul medicamentos clasic se pune accent pe abordarea cefaleei prin folosirea tehnologiilor de ultimă generație cum este stimularea magnetică transcraniană.
Stimulare magnetică transcraniană
Stimularea magnetică transcraniană este o tehnică modernă, neinvazivă, utilă pentru investigarea şi tratamentul bolilor neurologice. Această tehnică are la bază principiul inducţiei electromagnetice Faraday. Acest principiu postulează că un curent electric induce, în mediile conductoare din jur, un câmp magnetic şi, respectiv , orice câmp magnetic va induce, în mediile conductoare din jur, un curent electric.
Terapia durerii prin intermediul stimulării magnetice transcraniene reprezintă o abordare de actualitate care are ca şi scop modularea activităţii neuronilor implicaţi în percepţia durerii, situaţi în anumite zone ale creierului. Este o metodă neinvazivă, sigură, nedureroasă, în timpul căreia pacientul este aşezat pe un scaun comod , într-o postură relaxată. Prin intermediul unui dispozitiv (bobină) plasat la nivelul capului sunt descărcate pulsuri scurte de energie într-o zonă prestabilită , cu anumiţi parametri stabiliţi de medicul neurolog. Se recomandă 2-3 şedinţe pe saptămână timp de aproximativ o lună. O şedinţă durează 30 minute.