Ce este epilepsia?
Epilepsia, sau tulburarea convulsivă este o afecțiune neurologică cronică ce se prezintă cu crize repetate – episoade scurte marcate de absență sau mișcări involuntare care pot implica o parte a corpului (parțiale) sau întregul corp (generalizate), uneori însoțite de pierderea conștienței și a controlului funcției intestinale sau a vezicii urinare.
Orice persoană, indiferent de vârstă, rasă sau sex, poate dezvolta epilepsie.
Crizele pot varia de la scurte pierderi de atenție sau sacade musculare până la convulsii severe și prelungite. De asemenea, frecvența convulsiilor poate varia de la mai puțin de una pe an la mai multe pe zi.
Tipurile de crize vor fi descrise într-un articol ulterior.
O singură criză nu înseamnă epilepsie (până la 10% dintre persoanele din întreaga lume au o criză pe parcursul vieții). Epilepsia este definită ca având două sau mai multe crize neprovocate [1].
Care sunt principalele cauze ale epilepsiei?
În până la 70% din cazuri cauza crizelor nu este cunoscută [2].
Epilepsia, similar cu alte afecțiuni neurologice, este cauzată de un cumul de factori, care include:
- Genetica – unele tipuri de epilepsie (cum ar fi epilepsia mioclonică juvenilă și epilepsia de absență în copilărie) sunt mai susceptibile de a fi moștenite în familie;
- Accident vascular cerebral;
- Leziuni sau traumatisme craniene;
- Infecție sau inflamație cerebrală, cum ar fi meningita, encefalita sau un abces cerebral;
- Malformații sau tumori cerebrale;
- Boala Alzheimer;
- Consumul de alcool sau de droguri;
- Nivelul ridicat sau scăzut al zahărului din sânge și alte dezechilibre biochimice;
- Tulburări imune. Afecțiunile care determină sistemul imunitar să atace celulele creierului (numite și boli autoimune) pot duce la epilepsie;
- Tulburări de dezvoltare. Anomaliile la naștere care afectează creierul sunt o cauză frecventă a epilepsiei;
- Tulburări metabolice [2, 3, 4].
Dacă am epilepsie voi avea mereu crize?
Aproximativ 70% dintre persoane nu mai prezintă crize în urma unui tratament adecvat. Restul de 30% sunt considerați a avea epilepsie rezistentă la medicamente și este recomandat să fie evaluați pentru intervenție chirurgicală.
Care sunt simptomele epilepsiei?
Principala manifestare a epilepsiei sunt crizele epileptice – episoade de activitate electrică modificată în creier, care duc la simptome precum:
- Pierderea cunoștinței (leșin);
- Mișcări sacadate neobișnuite (convulsii) – durează între 1-3 minute;
- Rigiditate musculară;
- Privirea goală sau privirea „fixată în spațiu”;
- Confuzie temporară, gândire încetinită;
- Modificări ale auzului, vederii, gustului, mirosului;
- Senzații de amorțeală sau furnicături;
- Probleme de vorbire sau de înțelegere;
- Probleme gastrice;
- Mișcarea de mestecat, frecarea mâinilor, mișcarea degetelor;
- Ritm cardiac crescut și/sau respirație accelerată;
- Simptome psihologice precum frica, anxietatea sau senzația de deja vu.
Majoritatea persoanelor cu epilepsie tind să aibă același tip de criză, deci au simptome similare cu fiecare criză.
Dacă cineva are o criză care durează mai mult de 5 minute, sunați la 112!
Resurse și suport pentru pacienți
Suferiți de epilepsie? Programați-vă acum contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Care sunt riscurile epilepsiei?
Epilepsia vă expune la un risc mai mare de vătămare și accidente. În timpul unei crize s-ar putea să cădeți, să vă loviți sau să inspirați alimente sau salivă.
Este recomandat să luați măsuri suplimentare de protecție și să evitați utilizarea de utilaje grele, lucrul la înălțime sau sub apă. De asemenea, este posibil să fie nevoie să nu mai conduceți, dacă crizele dumneavoastră nu sunt controlate. Este posibil să fie necesare precauții în apropierea apei, cum ar fi atunci când înotați sau faceți baie [4].
Statusul epileptic
Statusul epileptic este reprezentat de o criză de lungă durată (între 5 și 30 de minute) sau crize care apar foarte aproape una de alta, fără timp de recuperare între ele. Este considerată o urgență medicală.
Factori de risc pentru statusul epileptic includ:
- Epilepsie slab controlată;
- Glicemia scăzută;
- Accident vascular cerebral;
- Encefalită (umflătură sau inflamație a creierului);
- Insuficiență renală;
- Insuficiență hepatică;
- HIV;
- Abuzul de alcool sau de droguri;
- Boli genetice;
- Leziuni craniene.
Tratamentul de urgență la un spital poate include:
- Medicamente, oxigen și fluide intravenoase;
- Monitorizare EEG pentru a determina răspunsul la tratament;
- Teste pentru a descoperi cauza convulsiilor [5].
Moartea subită inexplicabilă în epilepsie
Moartea subită inexplicabilă în epilepsie (SUDEP) este o afecțiune în care o persoană cu epilepsie de vârstă tânără până la mijlocie, altfel sănătoasă, moare fără o cauză clară – adesea în timpul somnului [6].
Unele dintre cauze includ:
- Ritm cardiac neregulat cauzat de convulsii;
- Dificultate de respirație sau blocajul căilor respiratorii în timpul unei crize convulsive;
- Inhalarea vărsăturilor în timpul sau după o criză;
- Interferența cu funcțiile creierului.
Aproximativ 1 din 1.000 de persoane cu epilepsie mor de SUDEP în fiecare an, fiind principala cauză de deces la persoanele cu crize necontrolate [1].
Pentru a reduce riscurile evitați factorii declanșatori ai crizelor și asigurați-vă că administrați medicamentele conform indicațiilor medicului dumneavoastră.
Epilepsia în sarcină
Convulsiile în timpul sarcinii prezintă pericole atât pentru mamă, cât și pentru copil.
Anumite medicamente pentru epilepsie cresc riscul de malformații congenitale! Cele mai cunoscute includ:
- Carbamazepina;
- Gabapentina;
- Lamotrigina;
- Fenobarbitalul;
- Levetiracetamul;
- Pregabalinul;
- Acidul valproic.
Dacă aveți epilepsie și vă gândiți să rămâneți însărcinată, consultați un cadru medical!
Majoritatea femeilor cu epilepsie pot rămâne însărcinate și pot avea copii sănătoși, dar este nevoie de monitorizare atentă pe parcursul sarcinii. Este posibil să fie necesară ajustarea medicației.
Care este mecanismul epilepsiei?
Atunci când celulele nervoase comunică între ele și cu alte zone ale corpului, mesajele sunt trasmise sub forma unui impuls electric de la o celulă la alta.
Epilepsia perturbă acest model ritmic de impulsuri electrice; astfel, apar explozii de energie electrică între celulele din una sau mai multe zone ale creierului. Această perturbare electrică provoacă simptomele epilepsiei.
Pe cine afectează epilepsia?
Epilepsia afectează aproximativ 50 de milioane de persoane din întreaga lume [7]. Aproape 80% din persoanele cu epilepsie trăiesc în țări cu venituri mici și medii.
Riscul de deces prematur la persoanele cu epilepsie este de până la trei ori mai mare decât la populația generală, cele mai ridicate rate ale mortalității premature fiind înregistrate în țările cu venituri mici și medii și în zonele rurale [7].
Proporția estimată a populației generale cu epilepsie activă este între 4 și 10 la 1.000 de persoane.
Există mai multe cazuri de epilepsie în țările cu venituri mici și medii, probabil din cauza riscului crescut de afecțiuni endemice, precum malaria și afecțiunile la naștere.
O problemă specifică țărilor cu venituri medii și mici este “deficitul de tratament”, respectiv inabilitatea persoanelor cu epilepsie de a accesa tratament medical și lipsa disponibilității medicamentelor.
Aproximativ 25% din cazurile de epilepsie pot fi prevenite.
Deoarece majoritatea cazurilor de epilepsie pot fi gestionate cu ajutorul îngrijirii primare, fără a fi nevoie de echipamente sofisticate și din cauza implicațiilor economice semnificative, date de decesele premature și restricții în domeniul profesional pentru persoanele cu epilepsie, depistarea și tratamentul precoce sunt de o deosebită importanță.
Mai mult, în anumite zone epilepsia este încă puternic stigmatizată, persoanele fiind la risc de discriminare și prejudecăți.
Concluzii
În concluzie, epilepsia este o tulburare neurologică complexă, care poate pune în pericol viața celor afectați. Din acest motiv, cunoașterea cauzelor și manifestării diferitelor tipuri de epilepsie este necesară pentru recunoașterea precoce și inițierea tratamentului timpuriu. Un diagnostic corect și un tratament adecvat pot reduce semnificativ riscul de complicații și pot îmbunătăți considerabil calitatea vieții celor care suferă de această afecțiune.
Referințe
- World Health Organization. (n.d.-b). Epilepsy. World Health Organization.
- Epilepsy. AANS. (n.d.).
- Anwar H, Khan QU, Nadeem N, Pervaiz I, Ali M, Cheema FF. Epileptic seizures. Discoveries. 2020 Jun 12;8(2):e110. doi: 10.15190/d.2020.7.
- Epilepsy. healthdirect. (n.d.).
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/status-epilepticus
- Pathak SJ, Yousaf MIK, Shah VB. Sudden Unexpected Death in Epilepsy. [Updated 2022 Dec 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.