Somnul, o componentă esențială a rutinei noastre zilnice, are un impact semnificativ asupra stării noastre generale de sănătate. Cercetările au demonstrat că un somn inadecvat poate contribui la diverse probleme de sănătate, atât fizice, cât și mentale, precum depresia, anxietatea, deteriorarea concentrării și slăbirea sistemului imunitar. Un studiu recent, realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Zurich a relevat faptul că privarea cronică de somn poate duce la tulburări specifice de comportament, în particular, la alterarea capacității de a lua decizii financiare corecte – ne-a informat colega noastră, doamna doctor Oana Stan, Medic Primar Neurolog.
Cu toate acestea, mulți oameni nu sunt conștienți de factorii care pot afecta calitatea somnului.
Pentru a cerceta calitatea somnului și prevalența tulburărilor de somn în România, am încheiat un parteneriat cu Confort Merino din Piatra Neamț, lansând primul studiu național asupra calității somnului. Obiectivul acestui studiu este să evalueze calitatea somnului românilor, obiceiurile de somn ale indivizilor și să identifice ariile care necesită îmbunătățiri.
Detalii tehnice ale studiului
Studiul este conceput pentru a fi reprezentativ pentru populația României cu acces la internet din mediul urban și rural, având ca țintă persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 74 de ani, care au acces la internet. Dorim să obținem minim 2.200 de răspunsuri, pentru a asigura o marjă de eroare de 3% pentru rezultatele considerate valide.
Pentru colectarea datelor, folosim Chestionarul Pittsburgh pentru Măsurarea Calității Somnului (PSQI), validat în România.
Scopul studiului
Obiectivele acestui studiu includ evaluarea frecvenței tulburărilor de somn, identificarea cauzelor cele mai frecvente ale calității scăzute a somnului, investigarea duratei și mediului de somn, analizarea conexiunilor dintre obiceiurile de somn și problemele de sănătate asociate, precum și cercetarea influenței factorilor de stil de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, asupra calității somnului.
Rezultatele obținute din acest chestionar vor oferi o perspectivă valoroasă asupra calității generale a somnului românilor, asupra factorilor care influențează calitatea somnului și vor ajuta la identificarea celor mai frecvente probleme cu care se confruntă românii în ceea ce privește somnul.
Dorim să contribuim la îmbunătățirea calității somnului și, implicit, la starea generală de bine a tuturor. Îți mulțumim pentru implicarea și sprijinul tău acordat eforturilor noastre de cercetare.
RĂSPUNDE ACUM LA CHESTIONAR -> https://www.surveymonkey.com/r/ROCalitateaSomnului
Echipa studiului
Prof. Dr. Dafin F. Mureșanu – Director Departament Neuroștiinte UMFIH; Institutul RoNeuro pentru Cercetare și Diagnostic Neurologic – Cluj-Napoca
Dr. Oana Stan – Medic Primar Neurolog, Master în Somnologie, Institutul RoNeuro pentru Cercetare și Diagnostic Neurologic – Cluj-Napoca
Dr. Ștefan Strilciuc – CSII Institutul RoNeuro pentru Cercetare și Diagnostic Neurologic – Cluj-Napoca; Centrul de Cercetare pentru Genomică Funcțională, Biomedicină și Medicină Translațională în cadrul UMFIH
Oana Man-Kesselheim – Coordonator Strategic al Proiectului, fondator Centricity.
Oana Tatu – Managing Partner, Confort Merino
Rahela Petrescu – Specialist Comunicare, Confort Merino
Vă invităm să sprijiniți acest demers și să încurajați și alte persoane adulte să completeze chestionarul pentru a obține rezultate cât mai relevante.
DORMI BINE, EȘTI BINE! ?