Care sunt principalele metode de recuperare după AVC?
Principalele metode de recuperare după AVC includ diverse tipuri de activitățile fizice, cognitive și emoționale, terapiile în curs de investigare, terapiile biologice și medicina alternativă.
Activitățile fizice
- Exerciții de motricitate. Ajută la îmbunătățirea forței musculare și a coordonării.
- Antrenament de mobilitate. Folosirea de mijloace de ajutor pentru mobilitate, cum ar fi bastoanele sau scaunele cu rotile.
- Terapia indusă de constrângere. Un membru neafectat este imobilizat în timp ce se exersează mișcarea membrului afectat.
- Terapie de amplitudine a mișcărilor. Ușurează tensiunea musculară (spasticitate) și vă pot ajuta să recâștigați amplitudinea de mișcare.
Activitățile fizice asistate de tehnologie
- Stimulare electrică funcțională. Se aplică electricitate pe mușchii slăbiți, determinându-i să se contracte.
- Tehnologie robotică. Dispozitivele robotice pot asista membrele cu deficiențe la efectuarea de mișcări repetitive, ajutându-le să își recâștige forța și funcția.
- Realitatea virtuală. Utilizarea jocurilor video și a altor terapii bazate pe calculator implică interacțiunea cu un mediu simulat.
Activitățile cognitive și emoționale
- Terapie pentru tulburări cognitive. Terapia ocupațională ajuta la recuperarea abilităților cognitive (ex. memoria, procesarea, rezolvarea problemelor, abilitățile sociale, judecata).
- Terapie pentru tulburări de comunicare. Terapia logopedică ajuta la recâștigarea abilităților pierdute (ex,. vorbirea, ascultarea, scrierea și înțelegerea).
- Tratament psihologic.
- De exemplu antidepresive sau nootropice.
Terapiile în curs de investigare
- Stimularea cerebrală neinvazivă (de ex. stimularea magnetică transcraniană).
- Terapiile biologice – terapia cu celule stem.
- Medicina alternativă – de exemplu masajul, terapia cu plante medicinale și acupunctura [1].
Aflați mai multe despre TMS de la medicul coordonator al departamentului de TMS RoNeuro – Dr. Nicoleta Jemna – medic specialist neurolog.
Care este procesul de reabilitare după AVC?
Persoanele care supraviețuiesc unui accident vascular cerebral rămân adesea cu probleme pe termen lung cauzate de leziunile pe creier. Reabilitarea poate sa dureze o perioadă mai lungă sau mai scurtă și scopul final este de a recăpăta independența. Multe persoane nu se recuperează niciodată complet și au nevoie de sprijin prelungit. Recuperarea AVC necesita o abordare multidisciplinară, incluzând diverși specialiști (figura de mai jos) [1].
Reabilitarea este un proces complex care necesită restaurarea diverselor funcții afectate, prin diverse abordări. Acestea includ tratamente farmacologice, activități fizice, activități fizice asistate de tehnologie, activități cognitive și emoționale și utilizează trei principii majore de recuperare:
- Adaptarea
- Restituirea
- Neuroplasticitatea [2].
Resurse și suport pentru pacienți
În cadrul Institutului RoNeuro pacienții pot beneficia de pachete de investigații pentru profilaxia primară sau secundară a accidentelor vasculare cerebrale, în urma cărora echipa de medici va identifica gradul de expunere și va recomanda măsurile de profilaxie adaptate fiecărui pacient în parte, măsuri care vor ajuta la prevenirea potențialelor accidente vasculare cerebrale viitoare.
Programați-vă acum contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Care sunt complicațiile unui AVC?
Complicațiile AVC depind de durata în care creierul este privat de oxigen și de ce parte este afectată și pot include:
- Această este adesea unilaterală (pe o parte a corpului), sau se manifestă prin pierderea controlului anumitor mușchi (ex. pe o parte a feței sau pe un braț).
- Dificultăți de vorbire sau de înghițire. Deoarece AVC afectează mușchii din gură și gât, poate apărea vorbirea neclară, dificultăți de înghițire, mâncat, sau limbaj.
- Pierderi de memorie
- Probleme cognitive.
- Simptome emoționale, precum probleme în controlarea emoțiilor, sau depresie.
- Durere, amorțeala sau alte senzații
- Schimbări în comportament și în îngrijirea de sine. Persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale pot deveni mai retrase, pot să aibă nevoie de ajutor pentru îngrijire și treburile zilnice (figura de mai jos).
Care sunt consecințele unui accident vascular cerebral?
Accidentul Vascular Cerebral (AVC) este o afecțiune cu un puternic impact asupra vieții și sănătății persoanelor. AVC poate duce la multe complicații care pe termen lung se pot transforma în dizabilități temporare sau permanente. AVC-ul poate fi cauzat de lipsa de flux sanguin către creier (AVC ischemic) sau de sângerare în creier (AVC hemoragic). Indiferent de cauză, acesta poate provoca pierderea bruscă a funcțiilor cerebrale, inclusiv a vorbirii, a vederii și a mișcării.
Reabilitarea post-AVC este un proces esențial în recuperarea pacienților, scopul principal al acesteia fiind de a ajuta pacienții să-și recâștige funcțiile și independența.
Puteți afla mai multe despre AVC aici.
Pentru informații despre cauzele, prevenirea și gestionarea unui AVC, accesati acest link.
Rolul NADH în gestionarea accidentului vascular cerebral
NADH este un supliment alimentar eficient și sigur, cu rol în prevenirea și tratamentul diverselor afecțiuni, printre care și accidentul vascular cerebral.
AVC-ul diminuează aportul de substanțe nutritive și oxigen necesare creierului. Această lipsă de oxigen conduce la scăderea nivelului de NADH, afectând producția de energie vitală pentru funcționarea celulară în zona respectivă a creierului. Lipsa energiei determină deteriorarea și necroza țesutului cerebral, afectând funcțiile cerebrale.
Pentru mai multe informații despre NADH, accesați acest link. Pentru mai multe informații despre impactul NADH în AVC, click aici.
Concluzii
Reabilitarea post-AVC necesită adesea o abordare interdisciplinară, în care cadrele medicale, terapeuții și membrii familiei lucrează împreună pentru a asigura o recuperare optimă și o calitate mai bună a vieții pentru pacient.
Este important ca această reabilitare să înceapă cât mai curând posibil după un AVC, deoarece promptitudinea intervenției poate avea un impact semnificativ asupra rezultatelor pe termen lung pentru pacienți.
Referințe
- Mayo Foundation for Medical Education and Research. (2024, February 14). Stroke. Mayo Clinic.
- Belagaje SR. Stroke Rehabilitation. Continuum (Minneap Minn). 2017 Feb;23 (1, Cerebrovascular Disease):238-253. doi: 10.1212/CON.0000000000000423.