Există tratament pentru boala Parkinson?
Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă care afectează creierul și mușchii. Aceasta poate avea o gama largă de simptome motorii și non-motorii care afectează semnificativ viața și bunăstarea pacienților.
Momentan nu există un tratament pentru boala Parkinson, însă poate fi gestionată cu medicație, tehnici de stimulare craniană și alte tipuri de terapii. Gestionarea simptomelor și creșterea calității vieții pacienților cu boala Parkinson este deosebit de importantă.
Mai multe clase de medicamente pot fi utilizate cu succes în gestionarea bolii Parkinson:
- levodopa;
- agoniști ai dopaminei;
- inhibitori ai monoaminoxidazei B.
Ulterior pacienții pot urma proceduri de kinetoterapie și stimulare magnetică periferică repetitivă (rPMS) sau stimulare magnetică transcraniană (rTMS).
Pentru mai multe informații despre stimularea magnetică transcraniană (TMS), vizionati interviul cu specialistul RoNeuro, medic primar Nicoleta Jemna:
Pentru a afla mai multe despre aplicațiile TMS, accesați următorul link.
Vor exista tratamente pentru boala Parkinson în viitor?
Cercetătorii explorează alte posibile tratamente care ar putea ajuta în cazul bolii Parkinson. Deși acestea nu sunt disponibile pe scară largă, ele oferă speranță persoanelor afectate. Unele dintre opțiuni sunt:
- transplanturile de celule stem;
- tratamente de reparare a neuronilor;
- terapii genetice și tratamente cu țintă genetică. Aceste tratamente vizează mutații specifice care cauzează BP [1].
Resurse și suport pentru pacienți
Aveți nevoie de ajutor în diagnosticarea și gestionarea bolii Parkinson? Programați-vă acum la un specialist neurolog contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Cum gestionăm eficient boala Parkinson?
Anumite modificări ale stilului de viață pot ajuta, de asemenea, gestionarea bolii Parkinson.
- O alimentație sănătoasă: Consumul de alimente bogate în fibre și consumul de lichide poate ajuta la prevenirea constipației asociate BP.
- Exercițiile fizice: Acestea (ex. mersul pe jos, înotul, grădinăritul, dansul, aerobicul în apă sau stretchingul) vă pot crește forța musculară, flexibilitatea și echilibrul, pot îmbunătăți starea de bine și pot reduce depresia și anxietatea.
- Evitarea căderilor: În ultimele etape ale bolii, este posibil să va pierdeti mai ușor echilibrul. Distribuiți-vă greutatea în mod egal între ambele picioare și nu vă aplecați. Evitați să cărați lucruri în timp ce mergeți. Evitați să mergeți cu spatele.
- Terapia logopedică: Aceasta ajută cu diversele dificultăți de vorbire, cum ar fi o voce lentă, slabă, probleme cu consoanele, vorbire greoaie, o voce joasă care are un ton monoton cu puțină expresie și tăceri nepotrivite.
- Urmărirea continuă a progresului bolii: Tulburările neurologice se pot reflecta prin schimbări în comportamentul oculomotor, urmărirea oculară devenind un instrument eficient pentru diagnosticare și monitorizare. Institutul RoNeuro utilizează un sistem Tobii TX300 pentru a evalua aceste mișcări oculare. Pentru mai multe informații despre aplicațiile acestei tehnologii în boala Parkinson, vă invităm să urmăriți interviul video cu dr. Emanuel Ștefănescu, coordonatorul departamentului de eyetracking.
Terapii de susținere pentru boala Parkinson
Terapiile de susținere pot ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele și complicațiile bolii Parkinson, cum ar fi durerea, oboseala și depresia. Atunci când sunt efectuate în combinație cu tratamentele clasice, aceste terapii ar putea să vă îmbunătățească calitatea vieții:
- Masajul. Poate reduce tensiunea musculară și promova relaxarea.
- Tai chi. O formă străveche de exerciții chinezești, tai chi folosește mișcări lente și fluide care pot îmbunătăți flexibilitatea, echilibrul și forța musculară.
- În yoga, mișcările și pozițiile de întindere blândă pot crește flexibilitatea și echilibrul.
- Tehnica Alexander. Această tehnică – care se concentrează pe postura musculară, pe echilibru și pe gândirea asupra modului în care folosiți mușchii – poate reduce tensiunea musculară și durerea.
- Meditația. Aceasta poate reduce stresul și durerea și vă poate îmbunătăți sentimentul de bunăstare.
- Terapia cu animale de companie. Vă poate crește flexibilitatea și mișcarea și îmbunătăți sănătatea emoțională.
- Tehnici de relaxare. Aceste practici ajută la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea ritmului cardiac și la îmbunătățirea tonusului muscular [2].
Deoarece boala Parkinson este neurodegenerativă, simptomele se pot agrava și pacienții pot avea din ce în ce mai multe probleme în desfășurarea activităților zilnice. Tratamentul ajută majoritatea persoanelor, acestea reușind să se mențină la un nivel redus sau moderat de dizabilitate, însă o minoritate dintre pacienți nu răspund la fel de bine, ceea ce pe termen lung se poate traduce într-un grad ridicat de dizabilitate. Reabilitarea, inclusiv fizioterapia, poate ameliora simptomele și pot contribui la îmbunătățirea funcționării și a calității vieții persoanelor cu boala Parkinson.
Exemple de terapii sunt prezentate în imaginea de mai jos.
Boala Parkinson și sănătatea mintală
Să trăiești cu orice boală cronică poate fi dificil și nu este neobișnuit să te simți uneori furios, deprimat sau descurajat. Boala Parkinson poate fi profund frustrantă, deoarece funcțiile de bază, precum mersul, vorbitul și chiar mâncatul devin mai dificile și necesită mai mult timp.
Depresia este frecventă la persoanele cu boala Parkinson. Astfel, psihoterapia este o parte importantă din procesul de gestionare a acesteia.
Deși prietenii și familia oferă un sprijin semnificativ, interacțiunea cu persoanele cu experiențe similare poate fi deosebit de utilă, motiv pentru care grupurile de sprijin pot fi de ajutor.
Rolul NADH în gestionarea bolii Parkinson
NADH este un supliment alimentar eficient și sigur, cu rol în prevenirea și ameliorarea diverselor afecțiuni, printre care și boala Parkinson.
Cunoscut de asemenea drept Coenzima-1, NADH este forma biologică a hidrogenului care reacționează cu oxigenul din celule rezultand energie. Prin stimularea producției de dopamina, NADH a demonstrat un rol semnificativ în reducerea simptomelor bolii Parkinson.
Pentru mai multe informații despre NADH, accesați acest link. Pentru mai multe informații despre impactul NADH în boala Parkinson, click aici.
Aflați mai multe despre rolul NADH în mecanismul Dopaminei dar și a altor neurotransmițători.
Concluzii
Boala Parkinson este o tulburare neurologică complexă, cu un parcurs degenerativ, care poate avea un impact major asupra sănătății și calității vieții pacienților.
Înțelegerea și gestionarea aspectelor multiple ale bolii Parkinson, inclusiv a simptomelor sale motorii și nonmotorii, necesită o abordare complexă care presupune colaborarea dintre diverși specialiști. Mai mult, cercetarea continuă este necesară pentru a înțelege mai bine mecanismele BP, impactul global, și posibilele noi opțiuni terapeutice pentru gestionarea acesteia.
Referințe
- professional, C. C. medical. (n.d.-b). Parkinson’s disease: What it is, causes, symptoms & treatment. Cleveland Clinic. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8525-parkinsons-disease-an-overview
- Parkinson’s disease: Causes, symptoms, and treatments | National Institute on Aging. (n.d.).