Ce este accidentul vascular cerebral (AVC)?
Accidentul vascular cerebral (AVC) sau atacul cerebral apare atunci când un flux sanguin slab către creier duce la moartea celulelor. În timpul unui AVC creierul nu mai primește volumul de sânge de care are nevoie pentru oxigenare și funcționarea în limite normale.
Care sunt principalele tipuri ale unui accident vascular cerebral?
Accidentul vascular cerebral ischemic
Este cel mai intalnit tip de accident vascualar și apare atunci când influxul de sânge către o anumită zonă a creierului este blocată. Blocajul poate apărea fie din cauza unui cheag de sânge într-un vas sanguin, fie din cauza depunerii de grăsimi pe pereții vaselor, ceea ce duce la îngustarea lor.
Accidentul vascular cerebral hemoragic
Se produce în urma rupturii unei artere cerebrale sau unui anevrism (dilatație a unui vas de sânge) și produce o hemoragie la nivel cranian care afectează țesuturile.
O afecțiune similară AVC este reprezentată de atacul ischemic tranzitoriu (AIT), care deși nu provoacă daune permanente, atenționează asupra posibilei apariții a unui accident vascular cerebral.
Pentru fiecare minut în care țesutul nervos rămâne fără sânge se pierd 1.9 milioane de neuroni, 14 miliarde de sinapse și 12 km de fibre nervoase!
De aceea, este nevoie de intervenție terapeutică cât mai rapidă pentru a reduce riscul de distrugerea țesutului nervos, a dizabilităților care vor apărea, sau chiar pentru a preveni decesul pacientului.
Care sunt principalele semne ale unui accident vascular cerebral?
Pentru a identitifica mai ușor care sunt semnele AVC, pacienții sau aparținătorii pot memora acronimul “FAST” (din engleză fast = rapid):
- Face (= față) – asimetrie facială: colțul gurii este coborât pe partea afectată, spontan sau atunci când pacientul zâmbește;
- Arm (= membrul superior) – scăderea forței musculare în membrul superior: când pacientul ridică ambele mâini, mână din partea afectată va coborî sau nu va putea fi ridicată;
- Speech (= vorbire) – tulburare de vorbire: pronunții dificile, sau chiar lipsa completă a capacitătii de exprimare și de înțelegere a limbajului
- Time (= timp) – dacă cel puțin un răspuns de mai sus este da, notați ora debutului și sunați în cel mai scurt timp posibil la numărul de urgență 112!
Care sunt semnele secundare ale unui accident vascular cerebral?
Alte semne ale unui AVC includ:
- slăbiciune sau paralizie unilaterală
- pierderea controlului muscular pe o parte a feței
- pierderea bruscă – parțială sau totală – a unuia sau mai multor simțuri (vedere, auz, miros, gust și atingere)
- pierderea coordonării sau neîndemânare (ataxie)
- probleme la mers (împiedicare, pierderea echilibrului sau coordonării)
- dureri de cap (bruște și severe)
- afazie (dificultăți sau pierderea capacității de a vorbi)
- vedere încețoșată sau dublă (diplopie)
- amețeală sau vertij
- greață și vărsături
- rigiditate a gâtului
- instabilitate emoțională și schimbări de personalitate
- confuzie sau agitație
- pierderi de memorie (amnezie)
- crize convulsive
- leșin
- comă [1].
Resurse și suport pentru pacienți
În cadrul Institutului RoNeuro pacienții pot beneficia de pachete de investigații pentru profilaxia primară sau secundară a accidentelor vasculare cerebrale, în urma cărora echipa de medici va identifica gradul de expunere și va recomanda măsurile de profilaxie adaptate fiecărui pacient în parte, măsuri care vor ajuta la prevenirea potențialelor accidente vasculare cerebrale viitoare.
Programați-vă acum contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Ce suplimente alimentare sunt recomandate pentru AVC?
Hidrura de nicotinamidă adenină dinucleotidă (NADH), forma biologică a hidrogenului, este un supliment alimentar eficient și sigur, cu rol în prevenirea și tratamentul diverselor afecțiuni, printre care și AVC.
AVC duce la reducerea aportului de oxigen și factori nutritivi într-o arie cerebrală. Consecința acestor modificări va fi scăderea NADH-ului și implicit a producției de „combustibil” celular necesar sintezei de energie în respectiva zonă cerebrală.
Fără energie, țesutul este distrus și se va necroza, determinând alterarea funcțiilor cerebrale asociate ariei afectate. În funcție de care emisfer cerebral este lezat, dreptul sau stângul, partea contralaterală a corpului va manifesta simptome de paralizie.
Pentru mai multe informații despre NADH aici.
Pentru mai multe informații despre impactul NADH în AVC vă invităm să parcurgeți acest articol.
Care este impactul accidentului vascular în România?
Anual, în România, 55.000 persoane suferă un accident vascular cerebral ischemic și 7.500 persoane un AVC hemoragic [2].
Deoarece media de vârstă a populației și incidența factorilor de risc pentru AVC (obezitatea, fumatul, lipsa exercițiilor fizice) este crescută, populația României este expusă riscului unui număr tot mai mare de cazuri de AVC.
De aceea, este vital să mergeți la controale medicale regulate. Tulburările neurologice se pot reflecta prin schimbări în comportamentul oculomotor, urmărirea oculară devenind un instrument eficient pentru diagnosticare și monitorizare. Institutul RoNeuro utilizează un sistem Tobii TX300 pentru a evalua aceste mișcări oculare. Pentru mai multe informații despre aplicațiile acestei tehnologii în accidentul vascular, vă invităm să urmăriți interviul video cu dr. Emanuel Ștefănescu, coordonatorul departamentului de eyetracking.
Modificarea stilului de viață precum și evaluările medicale periodice sunt factorii de bază în asigurarea unei sănătăți cerebrovasculare. Mai mult, femeile prezintă un risc mai mare de mortalitate din cauza AVC, atat în România cât și la nivel mondial [3, 4].
Costurile anuale, atat directe cat si indirecte, ale AVC pentru societate sunt semnificative. România cheltuiește semnificativ mai puțin pentru asistență medicală decât alte țări (5,5% din PIB față de 9,8% media Uniunii Europene). Acesta realitate expune supraviețuitorii AVC la un risc disproporționat de invaliditate care poate fi prevenită și tratată [5].
Concluzii
În concluzie, este esențial să înțelegem impactul accidentului vascular cerebral (AVC) asupra sănătății noastre. AVC este o afecțiune medicală devastatoare, care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau stare de sănătate.
Prin educarea asupra semnelor și simptomelor de AVC putem crește șansele de recunoaștere precoce și intervenție rapidă, ceea ce poate face diferența între viață și moarte sau între recuperare completă și dizabilitate pe termen lung.
Fiecare minut contează într-o situație de AVC!
Referințe
- Professional, C. C. medical. (n.d.). Stroke: What it is, causes, symptoms, treatment & types. Cleveland Clinic.
- Ioacara S, Tiu C, Panea C, Nicolae H, Sava E, Martin S, Fica S. Stroke Mortality Rates and Trends in Romania, 1994-2017. J Stroke Cerebrovasc Dis. 2019 Dec;28(12):104431. doi: 10.1016/j.jstrokecerebrovasdis.2019.104431.
- Yoon CW, Bushnell CD. Stroke in Women: A Review Focused on Epidemiology, Risk Factors, and Outcomes. J Stroke. 2023 Jan;25(1):2-15. doi: 10.5853/jos.2022.03468.
- Strilciuc S, Grad DA, Mixich V, Stan A, Buzoianu AD, Vladescu C, Vintan MA. Societal Cost of Ischemic Stroke in Romania: Results from a Retrospective County-Level Study. Brain Sci. 2021 May 24;11(6):689. doi: 10.3390/brainsci11060689.