Afazia reprezintă o tulburare de limbaj apărută în urma leziunilor dispuse într-o anumită zonă a creierului responsabilă de înţelegerea şi exprimarea cuvintelor. Leziunile cele mai frecvent responsabile de afectarea ariilor motorii sunt accidentul vascular cerebral, tumorile cerebrale şi traumatismele craniene. Afazia poate fi de mai multe tipuri, în funcţie de zona afectată, astfel pacienţii pot avea dificultăţi de exprimare, de înţelegere, de citire sau de scriere.
Tratamentul de recuperare în afazie presupune o abordare multidisciplinară, cu implicarea mai multor specialişti: medic specialist neurolog, psiholog, logoped, kinetoterapeut şi prin îmbinarea tratametului clasic cu terapii complementare moderne.
Trebuie ţinut cont că recuperarea afaziei este un proces complex, se desfăşoară gradual, pe o perioadă mai lungă de timp, rezultatele apar treptat şi depind în mare măsură de gravitatea leziunii suferite, voinţa pacientului şi sprijinul oferit de familia acestuia.
Institutul RoNeuro vă oferă posibilitatea unei abordări multidisciplinare în recuperarea afaziei. Pacienţii sunt iniţial evaluaţi în cadrul consultului neurologic, se stabileşte tipul afaziei şi se recomandă planul recuperator personalizat fiecărui pacient. Deasemenea posibilitatea înbinării terapiei clasice cu terapii moderne de recuperare a afaziei cum este stimularea magnetică transcaraniană reprezintă o oportunitate oferită pacienţilor noştrii.
Stimularea magnetică transcraniană este o tehnică modernă, neinvazivă, utilă pentru investigarea şi tratamentul bolilor neurologice. Această tehnică are la bază principiul inducţiei electromagnetice Faraday. Acest principiu postulează că un curent electric induce, în mediile conductoare din jur, un câmp magnetic şi, respectiv , orice câmp magnetic va induce, în mediile conductoare din jur, un curent electric.
Recuperarea afaziei prin intermediul stimulării magnetice transcraniene reprezintă o abordare de actualitate care accelerează mecanismele neuroplasticității, reorganizând conexiunile creierului, ceea ce duce la o mai mare eficiență a rețelelor neuronale din zona afectată. Este o metodă neinvazivă, sigură, nedureroasă, în timpul căreia pacientul este aşezat pe un scaun comod , într-o postură relaxată. Prin intermediul unui dispozitiv (bobină) plasat la nivelul capului sunt descărcate pulsuri scurte de energie într-o zonă prestabilită , cu anumiţi parametrii stabiliţi de medicul neurolog. Se recomandă 2-3 şedinţe pe saptămână timp de aproximativ o lună. O şedinţă durează 30 minute.