Bolile cerebrovasculare sunt acele boli în care, prin diferite mecanisme, este afectată circulația sângelui la nivelul creierului, având ca și consecințe moartea neuronilor prin scăderea aportului de oxigen. Includem în această categorie accidentele vasculare ischemice și atacurile ischemice tranzitorii, hemoragiile intracerebrale, hemoragiile subarhnoidiene. În 80% din cazuri, accidentul vascular este de tip ischemic, produs prin blocarea unei artere cerebrale.
Cu toate că, în ultimele decade, s-au făcut pași importanți în prevenția accidentelor vasculare și în tratamentul în faza incipentă al acestor afecțiuni, bolile cerebrovasculare au în continuare un impact covârșitor, atât prin frecvența crescută a cazurilor, cât și prin gravitatea simptomelor. În Statele Unite ale Americii la fiecare 45 de secunde un om suferă un accident vascular cerebral și la fiecare 3 minute cineva moare datorită acestei boli. Într-un accident vascular cerebral care implică principalele artere cerebrale sunt distruși aproximativ 1,2 miliarde de neuroni.
Bolile cerebrovasculare nu afectează doar vârstnicii, în ultima perioadă observându-se o creștere a frecvenței acestora în rândul tinerilor.
Severitatea simptomelor variază în funcție de localizarea leziunii cerebrale și de dimensiunea acesteia de la senzație de furnicături la nivelul membrelor până la stare de comă și deces. O mare parte dintre pacienți rămân cu sechele: tulburări de vorbire, tulburări de vedere, paralizii, depresie, tulburări de memorie, care le afectează viața de zi cu zi, pe termen îndelungat.
Deși s-au făcut progrese notabile în ultimii ani în tratamentul accidentului vascular cerebral ischemic în fază acută, acest tratament se administrează în anumite condiții astfel încât doar o parte dintre pacienți beneficiază de acesta. Tratamentul intravenos se adminstrează doar în primele 4 ore și jumătate de la debutul simptomelor. De aceea prevenirea apariției unor astfel de evenimente, prevenția primară, este esențială. Odată produs un accident vascular, acesta se poate repeta, iar gravitatea simptomelor va crește progresiv dacă nu sunt corectați factorii de risc, prin așa-numita prevenție secundară.
Factorii de risc pentru producerea sau repetarea unui accident vascular se împart în două categorii: factori modificabili și factori nemodificabili. În această ultimă categorie includem: vârsta, sexul, rasa/etnia și moștenirea genetică.
Factorii de risc modificabili sunt cei asupra cărora putem acționa prin schimbarea stilului de viață sau prin tratament medicamentos pentru a reduce riscul de producere a unui eveniment vascular:obezitatea, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool, hipertensiunea arterială, fibrilația atrială.
Recuperarea după accidentul vascular este dificilă, ținând cont de numeroasele simptome care constituie tabloul clinic și presupune existența unei echipe multidisciplinare de specialști care să asigure un tratament personalizat al tulburărilor de vorbire, tulburărilor motorii și al tulburărilor cognitive.
În cadrul Institutului RoNeuro echipa de specialiști neurologi și cardiologi este pregătită să vă ajute să preveniți și să gestionați accidentelor vasculare cerebrale atât prin consiliere, cât și prin metode de investigație complexe și tratament corespunzător.