Ce alimente sunt recomandate în bolile de inimă?
Lista alimentelor recomandate în dieta cardioprotectoare este suficient de complexă încât să ofere majoritatea vitaminelor și mineralelor necesare corpului. Alimentele pot fi grupate în [8]:
- Legume cardioprotectoare;
- Fructe și semințe cardioprotectoare;
- Preparate recomandate în dieta cardioprotectoare.
Acestea pot fi selectate în funcție de partea utilizată din plantă. Numeroase articole publicate certifică faptul că toate aceste plante contribuie la reducerea LDL și a Trigliceridelor.
Legume cardioprotectoare
Floare | Frunză | Fruct | Tulpină | Rădăcină | Păstaie |
---|---|---|---|---|---|
Anghinare | Andivă | Ardei | Cartof | Hrean | Bob |
Broccoli | Cimbru | Ardei iute (în cantități mici, preferabil murat) | Cartof dulce | Morcov | Fasolea neagră |
Conopidă | Leuștean | Castravete (crud sau murat) | Ceapă | Păstârnac | Lințe |
Varză | Dovleac | Ghimbir | Ridiche | Mazăre | |
Țelină | Dovlecel | Gulie | Ridiche neagră | Năut | |
Mărar | Roșie | Praz | Țelină | Soia | |
Pătrunjel | Vânătă | Sparanghel | Sfeclă | ||
Tarhon | Țelină | ||||
Salată | Usturoi | ||||
Spanac | |||||
Stevia |
Fructe și semințe cardioprotectoare
- Nuci (în cantitate moderată),
- Fructe de pădure (ex. afine, zmeura, mure, capsuni, corcoduse)
- Rodie,
- Citrice (ex. lime, lamaie, portocala, mandarina, grapefruit, pomelo)
- Mere,
- Pere,
- Kiwi,
- Germeni de grâu și ale altor cereale,
- Quinoa,
- Chia,
- Mango, Avocado (în cantități moderate),
- Piper (în cantități mici),
Alimente cardioprotectoare
- Orez brun, năut, mazăre, fasole, alte cereale (fierte)
- Fructe de mare (creveți, scoici în suc propriu, nu în ulei) consumate mai rar
- Pește gras (somon, macrou, sardine, hering, în suc propriu, nu în ulei) consumat mai rar
- Iaurt slab
- Tărâțe
- Brânză Tofu
- Ciuperci (crude sau preparate, dar nu prin prăjire)
- Murături
- Alte alimente recomandate de medic
Băuturi cardioprotectoare
- Ceaiul verde și negru, și/sau alte tipuri recomandate de medic
- Cafea slabă, cicoare
- Sucuri de legume și fructe preparate prin presare la rece
Ce înseamnă o dietă echilibrată cardioprotectoare?
O alimentație sănătoasă și echilibrată nu înseamnă să eliminați sau să consumați doar anumite alimente sau nutrienți [6]. Există alimente pe care ar trebui să le consumăm mai des și altele mai rar sau deloc. O dietă cardioprotectoare [7] este o dietă sănătoasă bogată în fibre, fructe și legume și pește gras, care contribuie la îmbunătățirea anumitor parametrii sanguini din sânge (colesterol LDL, Trigliceride, Glucide, etc) și a tensiunii arteriale. Ea are rolul de a reduce riscul unui accident vascular cerebral sau boală de inimă.
Ce alimente ar trebui evitate dacă aveți probleme cardiovasculare?
După cum se poate observa, legumele autohtone se pot consuma, preferabil, crude și/sau preparate prin fierbere, la recomandarea dieteticianului și ele formează o grupă largă de alimente cu rol cardioprotector. Nu același lucru se poate spune despre anumite fructe și semințe, deoarece unele conțin prea multe grăsimi și glucide [9].
Fructe care pot fi consumate rar și doar la recomandarea medicului
- Smochine;
- Curmale;
- Migdale;
- Alune;
- Arahide;
- Prune;
- Banane;
- Cocos și uleiul de cocos;
- Caju.
Preparate de origine animală care pot fi consumate doar la recomandarea medicului
- Carne de pește;
- Brânză slabă;
- Smântână slabă.
Preparate care ar trebui evitate
- Carnea roșie (inclusiv miel, porc);
- Mezeluri de orice fel;
- Lactate de orice fel, sau doar la recomandarea medicului;
- Alimente procesate prin prăjire în ulei (gogoși, cartofi prăjiți, pizza, chipsuri, crackers, cârnați, etc.);
- Toate produsele de tip fast-food;
- Uleiuri și produse care conțin uleiuri vegetale parțial hidrogenate sau uleiuri vegetale hidrogenate, margarina și alte produse pe bază de uleiuri trans, indiferent că sunt naturale sau artificiale (create prin hidrogenare);
- Toate produsele de panificație și patiserie (deoarece conțin grăsimi trans și sunt procesate termic);
- Toate cremele și sosurile tip maioneză;
- Alte alimente de evitat recomandate de medic.
Nu uitați însă că o dietă corectă și un diagnostic corect pot fi elaborate doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate.
Care sunt cei 4 indicatori ai stării de bine ai inimii?
Etapa de dinaintea stabilirii unui diagnostic sau recomandări legate de stilul de viață al unui pacient este analiza celor 4 indicatori ai stării de sănătate. Ei furnizează informații esențiale despre sănătate, iar monitorizarea lor permite o evaluare comprehensivă. Pe baza rezultatelor, un medic poate efectua teste suplimentare, poate diagnostica o afecțiune și poate sugera modificări ale stilului de viață [1].
Intervalele normale ale semnelor vitale pentru un adult sănătos în stare de repaus sunt [2]:
- Tensiunea arterială: între 90/60 mmHg și 120/80 mmHg;
- Respirație: între 12 și 18 respirații pe minut;
- Puls: între 60 și 100 de bătăi pe minut;
- Temperatură: de la 36,5°C până la 37,3°C; media 37°C.
Consultul cardiologic și rolul acestuia în sănătatea inimii
Referindu-ne la sănătatea inimii, în funcție de simptomele declarate de către pacient, etapa următoare este consultul cardiologic care poate cuprinde următoarele analize [3]:
- Ecocardiogramă (ECG): este o scanare cu ultrasunete a inimii. Aceasta utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea o imagine a inimii dumneavoastră.
- Electrocardiogramă (EKG): este un test care înregistrează activitatea electrică a inimii. EKG reflectă ceea ce se întâmplă în diferite zone ale inimii și ajută la identificarea oricăror probleme legate de ritmul sau frecvența inimii;
- Test de efort: este tot un EKG, dar înregistrează activitatea inimii în timp ce aceasta lucrează mai intens, de exemplu în timp ce mergeți pe o bandă rulantă sau realizați câteva exerciții fizice.
- Test de înclinare (Testul Tilt): permite medicului să vă monitorizeze tensiunea arterială și ritmul cardiac atunci când sunteți culcat și în picioare. Testul este conceput pentru a evalua simptomele pe care le-ați experimentat, cum ar fi amețeala sau vertijul, și pentru a vedea dacă simptomele sunt legate de tensiunea arterială sau de ritmul cardiac.
- Imagistică prin rezonanță magnetică (RMN): utilizează un câmp magnetic în interiorul unui aparat de scanare pentru a produce imagini ale inimii și ale vaselor de sânge. Este util pentru verificarea problemelor legate de structura inimii și alimentarea cu sânge.
- Tomografie computerizată cardiacă (CT): utilizează un aparat special cu raze X, care se deplasează în jurul corpului dumneavoastră și realizează imagini detaliate 3-D ale inimii.
La acestea se mai adaugă verificarea IMC (Indice de Masă Corporală), care stabilește grupa de greutate în care se încadrează o persoană [4].
De ce este importantă dieta în bolile de inimă?
O dietă sănătoasă vă poate ajuta să reduceți riscul de apariție a bolilor coronariene și vă poate împiedica să luați prea mult în greutate, reducându-vă riscul de diabet și hipertensiune arterială [5]. De asemenea, ea poate contribui la scăderea nivelului de colesterol LDL (Low-Density Lipoprotein – lipoproteina de densitate mică) și la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer.
Resurse și suport pentru pacienți
Aveți probleme cardiovasculare și este nevoie de alegerea unei diete optime? Programați-vă acum contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Concluzii
Varietatea de alimente permise și recomandate este mai extinsă decât cele prezentate, fiind enumerate cele foarte răspândite, mai ales autohtone. Dacă alegerea unei diete se face rapid și ușor menținerea și adaptarea ei în stilul de viață poate fi o adevărată provocare. Este important ca planul de recuperare și tratament să înceapă cât mai curând posibil, deoarece promptitudinea intervenției corelată cu adoptarea unui nou stil de viață, poate avea un impact semnificativ asupra rezultatelor pe termen lung pentru sănătatea dumneavoastră.
Referințe
- Infinium Medical, Inc., 4 Very Important Reasons Why Vital Signs Monitoring Matters.
- Icahn School of Medicine at Mount Sinai, Vital signs. Available at: https://www.mountsinai.org/health-library/special-topic/vital-signs
- NHS inform, Tests for diagnosing heart conditions.
- Centrul Medical de Diagnostic si Tratament „Victor Babes”, Indicele de masa corporala – IMC. Available at: https://www.cdt-babes.ro/articole/indicele-de-masa-corporala-imc.php
- British Heart Foundation, Healthy eating. Available at: https://www.bhf.org.uk/informationsupport/support/healthy-living/healthy-eating
- Mayo Foundation for Medical Education and Research – Mayo Clinic, Heart-healthy diet: 8 steps to prevent heart disease. Available at: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/heart-healthy-diet/art-20047702
- East Sussex Healthcare NHS Trust, Cardioprotective diet. Available at: https://www.esht.nhs.uk/leaflet/cardioprotective-diet/
- Wikipedia, enciclopedia liberă, Listă de legume. Available at: https://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_legume
- DocRo, Alimentele pe care sa le eviti daca ai colesterolul marit. Available at: https://www.doc.ro/colesterol/alimentele-pe-care-sa-le-eviti-daca-ai-colesterolul-marit
- Cleveland Clinic, High-Cholesterol Foods to Eat and Avoid. Available at: https://health.clevelandclinic.org/high-cholesterol-foods-to-eat-and-avoid