Ce este acidul folic?
Acidul folic (sau folat) este forma naturală a vitaminei B9. Aceasta este solubilă în apă și prezentă în diverse alimente.
Acidul folic contribuie la sinteza ADN-ului și ARN-ului și participă la metabolismul proteinelor. De asemenea, joacă un rol esențial în descompunerea homocisteinei, un aminoacid care, în concentrații ridicate, poate avea efecte negative asupra organismului. În plus, acidul folic este indispensabil pentru producerea globulelor roșii sănătoase și devine deosebit de important în perioadele de creștere accelerată, precum sarcina și dezvoltarea fetală.
Care sunt sursele de acid folic?
Deși este cel mai bine absorbit din alimente, aceasta poate fi folosită pentru fortificarea alimentelor sau administrată sub formă de supliment.
Acidul folic se adaugă în diverse alimente, în special pâine, cereale, orez, paste, pentru a preveni defectele tubului neural la fetuși.
Sursele naturale de acid folic includ:
- Legume verzi (frunze de nap, spanac, salată romaine, sparanghel, varză de Bruxelles, broccoli);
- Fasole, linte;
- Arahide;
- Nuci si semințe;
- Fructe proaspete, sucuri de fructe;
- Avocado;
- Cereale integrale;
- Ficat;
- Ouă [1-3].
Aceasta nu prezintă toxicitate, deoarece extrem de greu să se atingă un nivel toxic atunci când se consumă folat din surse alimentare, dar un aport excesiv poate cauza crampe stomacale, diaree, insomnie și greață.
Persoanele alergice ar putea avea o reacție la suplimentele de acid folic care se manifestă cu:
- Erupții cutanate;
- Mâncărimi;
- Roșeață;
- Dificultăți de respirație [5].
Care este doza zilnică recomandată de acid folic?
Doza zilnică recomandată de acid folic variază în funcție de vârstă și condiție:
- Femei care nu sunt însărcinate: 400 micrograme (mcg);
- Femei însărcinate: 400 – 800 mcg;
- Femei cu spina bifida sau istoric familial de spina bifida care doresc să rămână însărcinate: 4.000 mcg [1,2].
Totuși, limita superioară este de 1.000 mcg zilnic, deoarece administrarea unor cantități mai mari poate masca o deficiență de vitamina B12.
Suplimentele de acid folic în doze mari poate corecta anemia, dar deficitul de B12 pot să existe în continuare, cu posibile efecte ireversibile asupra creierului și a sistemului nervos.
Dacă folosiți suplimente de acid folic și nu sunteți însărcinată, nu depășiți 400 mcg zilnic.
Resurse și suport pentru pacienți
Prezentați simptome ale deficienței de acid folic? Programați-vă acum la o consultație contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? Institutul RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Care sunt beneficiile acidului folic?
Acidul folic ajută în [1-5]:
Prevenirea anemiei
Atunci când organismul nu are suficient acid folic sau dacă persoana prezintă o afecțiune care împiedică absorbția sau utilizarea lui, nu se produc suficiente globule roșii sănătoase, care transportă oxigenul către țesuturi. Astfel, persoanele pot dezvolta anemie.
Prevenirea defectelor de naștere și a complicațiilor legate de sarcină
Acidul folic joacă un rol esențial atât înainte și în timpul sarcinii, prin prevenirea defectelor de tub neural (e.g., anencefalia, spina bifida), care se dezvoltă în primele săptămâni după concepție. Folatul este foarte important pentru neurodezvoltarea în uter, închizând tubul neural și ajutând creierul, craniul și coloana vertebrală ale fătului să se dezvolte. În timpul sarcinii, suplimentele de acid folic sunt recomandate pentru prevenirea altor complicații legate de sarcină.
Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare
Acidul folic poate reduce riscul de boli cardiovasculare prin scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea fluxului sanguin. Suplimentele pot reduce riscul de boli cardiovasculare și riscul de accident vascular cerebral.
Susținerea sănătății creierului
Nivelurile scăzute de folat sunt asociate cu funcție cerebrală redusă și un risc crescut de demență. Suplimentele de acid folic pot:
- Îmbunătăți funcția cerebrală la persoanele cu tulburări mentale;
- Ajuta în boala Alzheimer;
- Reduce simptomele depresiei.
Prevenirea degenerescenței maculare
Acidul folic reduce riscul de degenerescență maculară legată de vârstă, o tulburare oculară care afectează vederea centrală.
Menținerea sănătății după menopauză
Acidul folic poate reduce riscul unor tipuri de cancer, cum ar fi cel de col uterin și de colon și ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 și a artritei reumatoide.
Care sunt cauzele deficitului acidului folic?
Deficitul apare rar, deoarece acesta este prezent în diverse alimente. Cu toate acestea, există afecțiuni care pot duce la carențe.
Alcoolismul
alcoolul interferează cu absorbția folatului și accelerează rata de descompunere a acestuia. Mai mult, persoanele cu alcoolism adesea consumă o dietă de o calitate mai slabă, cu alimente sărace în folat.
Sarcina
Femeile însărcinate au nevoie să consume o cantitate mai mare de folat pentru a asigura sănătatea fătului și a preveni defectele de tub neural la acesta.
Operații intestinale sau tulburări digestive
Aceste patologii care cauzează malabsorbție, precum boala celiacă sau boala inflamatorie intestinală pot scădea absorbția de folat.
Genetica
O variantă a genei MTHFR duce la imposibilitatea de a converti folatul în forma sa activă [1, 2, 5].
Care sunt semnele deficienței de acid folic?
Fiecare celulă din corp are nevoie de folat [4].
Semnele de deficiență pot include:
- anemie megaloblastică (organismul produce mai puține globule roșii și de dimensiuni mai mari decât în mod normal);
- slăbiciune, oboseală;
- bătăi neregulate ale inimii;
- dificultăți de respirație;
- dificultăți de concentrare;
- căderea părului;
- piele palidă;
- răni bucale [1,2].
Care populații sunt la risc pentru dezvoltarea deficienței de acid folic?
Anumite persoane sunt mai predispuse pentru a dezvolta o deficiență de folat:
- Persoanele însărcinate;
- Sugarii;
- Copiii;
- Persoanele care iau medicamente precum anticoncepționalele, metotrexatul (un medicament pentru chimioterapie) și metformina (un medicament pentru controlul glicemiei în diabetul de tip 2);
- Persoanele cu afecțiuni medicale precum boli hepatice și boala celiacă;
- Persoanele cu o sarcină anterioară afectată de un defect de tub neural [3-5].
Dacă ai avut o sarcină anterioară afectată de un NTD și planifici o nouă sarcină, este recomandat să consumi 4.000 mcg de acid folic zilnic, începând cu 1 lună înainte de a rămâne însărcinată și continuând în primele 3 luni de sarcină.
Concluzii
Acidul folic este o componentă absolut necesară în dieta tuturor, dar are un rol cu atât mai important la femeile însărcinate, pentru a asigura o sarcină sănătoasă. Suplimentarea cu acid folic este sigură și recomandată chiar și persoanelor fără afecțiuni. Totuși, o carență de acid folic poate duce la afectarea sistemului nervos, cardiovascular, poate afecta sănătatea ochilor și duce la anemie.
Acidul folic contribuie la sinteza ADN-ului, la diviziunea celulară normală și la producerea globulelor roșii, fiind esențial pentru funcționarea optimă a organismului. De aceea, includerea sa în alimentație, fie prin alimente bogate în folat, fie prin suplimente, este esențială pentru menținerea sănătății generale și prevenirea deficiențelor.
Referințe
- Powell, J. (2012, September 18). Folate (folic acid) – vitamin B9. The Nutrition Source.
- Why every woman needs folic acid. (n.d.). Uclahealth.org. Retrieved January 31, 2025, from https://www.uclahealth.org/news/article/why-every-woman-needs-folic-acid
- Clinic, C. (2021, November 3). Folate benefits and 13 folate-rich foods to try. Cleveland Clinic.
- CDC. (2024, May 15). About. Folic Acid. https://www.cdc.gov/folic-acid/about/index.html
- Folate (folic acid). (n.d.). Mayo Clinic. Retrieved January 31, 2025, from https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-folate/art-20364625