Ce este depresia?
Depresia este o tulburare a dispoziției care provoacă sentimente persistente de tristețe și de pierdere a interesului pentru activitatea de zi cu zi.
Tulburare a funcției timice, aceasta reprezintă versantul descendent al timiei, cu un continuum de la tristețe, ce aparține normalității, la depresie, ce aparține patologiei. Manifestările sale afectează funcționarea întregului organism.
Netratată, depresia poate avea un impact semnificativ asupra:
- vieții de zi cu zi;
- educației;
- carierei;
- relațiilor interpersonale.
Deși încă stigmatizată, depresia nu este o slăbiciune sau o stare tranzitorie. Aceasta are la bază mecanisme biologice și neurochimice, necesitând tratament de lungă durată bazat pe psihoterapie, medicație, sau o combinație între acestea.
Care sunt simptomele depresiei?
Depresia poate apărea într-un episod unic sau episoade multiple (mai frecvent). În cadrul episoadelor, simptomele sunt prezente pe cea mai mare parte a zilei, în fiecare zi și afectează diverse aspecte ale vieții, cum ar fi muncă, educația, sau activitățile sociale.
Simptomele generale ale depresiei
Depresia se manifestă prin:
- Sentimente de tristețe, goliciune sau disperare;
- Furie, iritabilitate sau frustrare;
- Pierderea interesului sau a plăcerii pentru majoritatea activităților de zi cu zi;
- Oboseală și lipsă de energie;
- Reducerea apetitului și pierderea în greutate sau creșterea poftei de mâncare și creșterea în greutate;
- Tulburări de somn, inclusiv insomnie sau hipersomnie;
- Anxietate, agitație sau neliniște;
- Încetinirea gândirii, a vorbirii sau a mișcărilor corpului;
- Sentimente de inutilitate sau vinovăție;
- Dificultăți de gândire, concentrare, luare de decizii și memorare;
- Gânduri recurente despre moarte, gânduri suicidare, tentative de suicid sau sinucidere;
- Dureri de spate sau de cap;
- Probleme gastrointestinale;
- Reducerea contactului vizual;
- Vorbire monotonă;
- Mișcări încetinite, încetinirea timpului de reacție [4-6].
Simptomele depresiei la copii
La copii depresia se poate manifesta prin oboseală excesivă, refuzul de a merge la școală, modificarea apetitului și somnului, dureri fără o cauză evidentă, probleme de concentrare, anxietate, pierderea interesului față de prieteni, retragere socială sau asumarea unor riscuri exagerate.
Simptomele depresiei la adolescenți
La adolescenți, simptomele pot include:
- Tristețe,
- Iritabilitate,
- Sentimente de negativitate și lipsa de valoare,
- Crize de plans sau furie,
- Performanțe slabe sau absenteism la școală,
- Sentiment de neînțelegere și extrem de sensibilitate,
- Consum de droguri sau alcool,
- Mâncat sau dormit excesiv,
- Pierderea interesului pentru activitățile normale,
- Evitarea interacțiunii sociale sau conflicte interpersonale,
- Fixarea asupra eșecurilor,
- Autocritica exagerată,
- Dificultăți de concentrare, memorare și luare a deciziilor,
- Automutilare,
- Gânduri frecvente despre moarte și sinucidere.
Simptomele depresiei la adulți
Simptomele depresiei pot fi mai puțin evidente la adulții în vârstă, deoarece se pot suprapune cu alte patologii specifice vârstei. În cazul lor, depresia se manifestă prin:
- Dificultăți de memorie sau schimbări de personalitate;
- Dureri fizice;
- Oboseală, pierderea poftei de mâncare, probleme de somn care nu sunt cauzate de o afecțiune medicală sau de medicamente;
- Dorința frecventă de a rămâne acasă;
- Gânduri sau sentimente suicidare, în special la bărbați.
Cum este clasificată depresia?
Manualul de diagnostic statistic al tulburărilor mintale, ediția a cincea (DSM-5) al Asociației Americane de Psihiatrie clasifică tulburările depresive după cum urmează:
Depresie clinică (tulburare depresivă majoră)
Marcat de simptome de tristețe, deprimare, probleme de somn, pierderea interesului pentru activități sau schimbarea apetitului, prezente în majoritatea zilelor timp de cel puțin două săptămâni. Această este cea mai severă formă de depresie. Alte subforme de depresie includ:
- Tulburarea afectivă sezonieră (depresia sezonieră): Specifică sezonului rece.
- Depresia prenatală și depresia postpartum: Apare în timpul sarcinii sau în termen de patru săptămâni de la naștere.
- Depresia atipică: Spre deosebire de depresia „tipică”, apare o îmbunătățire temporară a dispoziției ca răspuns la evenimente pozitive.
- Tulburarea depresivă persistentă: O depresie ușoară sau moderată care durează cel puțin doi ani cu simptomele sunt mai puțin severe decât în tulburarea depresivă majoră [7].
Tulburarea de dereglare disruptivă a dispoziției
Specifică copiilor, aceasta provoacă iritabilitate și crize frecvente de furie. Simptomele încep de obicei până la vârsta de 10 ani.
Tulburarea disforică premenstruală
Aceasta combină simptome ale sindromului premenstrual cu simptome ale dispoziției, cum ar fi iritabilitate extremă, anxietate sau depresie. Simptomele se ameliorează la câteva zile după începerea menstruației.
Tulburare depresivă cauzată de o altă afecțiune
Cele mai frecvente cauze sunt hipotiroidismul, bolile de inimă, boala Parkinson sau cancerul. Depresia se ameliorează după tratarea afecțiunii subiacente [7].
Resurse și suport pentru pacienți
Institutul RoNeuro vă facilitează gestionarea depresiei prin tehnici diverse: de la acupunctură, la revoluționara abordare prin stimulare magnetică transcraniană, incluzând, desigur, arta psihoterapiei ce abordează nivelul conștient prin tehnici cognitiv-comportamentale, iar nivelul inconștient prin imagerie ghidată sau hipnoză.
Suferiți de depresie? Programați-vă acum la unul din psihologii noștrii contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Ce alte tulburări pot semăna cu depresia?
Alte tulburări cu simptomatologie comună depresiei includ:
- Tulburarea afectivă bipolară (depresia bipolară): Se manifestă prin perioade alternante de depresie și manie sau hipomanie, precum și perioade asimptomatice (eutimie).
- Depresia este marcată de tristețe, lipsă de speranță și pierderea interesului pentru activități;
- Mania (specifică Tulburării bipolare I) este o perioadă de dispoziție anormal de pozitivă sau iritabilă, cu schimbări extreme ale emoțiilor, gândurilor, energiei și nivelului de activitate. Stările de manie pot cauza probleme sociale sau financiare si este asociată cu simptome psihotice, precum iluzii și halucinații.
- Hipomania (Tulburarea bipolară II) este o formă mai puțin severă de manie care nu durează la fel de mult și nu afectează atât de mult funcționarea zilnică [8].
- Anxietatea: Simptomele comune includ nervozitate, iritabilitate, probleme de somn și dificultăți de concentrare.
- Sindromul oboselii cronice: Simptomele comune includ probleme cu memoria, concentrarea și somnul, precum și oboseală.
- Diabetul: Simptomele comune includ slăbiciunea, oboseală și pierderea în greutate.
- Fibromialgia – afecțiune care provoacă dureri musculare cronice și oboseală.
- Hipercalcemia (nivel ridicat de calciu in sange): Simptomele comune includ letargie, dispoziție afectată, pierderi de memorie și iritabilitate.
- Hipotiroidismul: simptomele comune includ oboseală, insomnie și dificultăți de concentrare.
- Tulburarea de stres post-traumatic: simptomele comune includ dificultăți emoționale, probleme de somn, probleme de concentrare, iritare și furie.
- Deficiența de vitamina D: simptomele comune includ slăbiciune, durere, oboseală și modificări ale dispoziției.
Rolul NADH în depresie
NADH este un supliment alimentar eficient și sigur, cu rol în prevenirea și ameliorarea diverselor afecțiuni, printre care și depresia.
Cunoscut de asemenea drept Coenzima-1, NADH este forma biologică a hidrogenului care reacționează cu oxigenul din celule rezultand energie. Pentru mai multe informații despre NADH, accesați acest link. Pentru mai multe informații despre impactul NADH în depresie, click aici. Aflați mai multe despre rolul NADH în mecanismul Dopaminei dar și a altor neurotransmițători.
Epidemiologia depresiei
Depresia debutează adesea în adolescență sau la începutul vieții de adult, dar poate apărea la orice vârstă. La nivel mondial, aproximativ 5% dintre adulți suferă de depresie [1].
Apare mai des diagnosticată în cazul femeilor decât a bărbaților, ceea se poate datora parțial faptului că acestea sunt mai predispuse să caute tratament.
Femeile însărcinate și cele care au născut prezintă de asemenea un risc crescut de a dezvolta această patologie, aproximativ 10% dintre acestea fiind diagnosticate cu depresie [2].
Anual peste 700,000 de persoane mor în urma suicidului, fiind a patra cauza de mortalitate în rândul tinerilor între 15 și 29 de ani. Majoritatea cazurilor (peste 80%) de suicid au loc în țările cu venituri mici și medii, unde peste 75% dintre persoane nu au acces la tratament din cauza lipsei investiției în îngrijirea mintală, lipsei personalului calificat și stigmatizării sociale [3].
Concluzii
Depresia este o tulburare psihologică complexă ce afectează milioane de oameni la nivel, cu un impact semnificativ asupra calității vieții și capacității de a funcționa în diverse aspecte ale vieții, profesionale sau personale. Recunoașterea timpurie a depresiei și cunoașterea subtipurilor acesteia este importantă pentru identificarea acesteia și inițierea tratamentului,
Este esențial să abordăm depresia cu compasiune. Creșterea conștientizării este primul pas spre reducerea stigmatizării și crearea unei societăți care sprijină activ sănătatea mintală, oferind resurse adecvate, înțelegere și empatie pentru cei afectați.
Mai multe informații despre istoricul, cauzele și efectele depresiei, precum și despre metode de prevenție și gestionare vor fi prezentate în articole ulterioare.
Referințe
- Chodavadia P, Teo I, Poremski D, Fung DSS, Finkelstein EA. Prevalence and economic burden of depression and anxiety symptoms among Singaporean adults: results from a 2022 web panel. BMC Psychiatry. 2023 Feb 14;23(1):104. doi: 10.1186/s12888-023-04581-7. PMID: 36782116;
- World Health Organization. (n.d.). Depressive disorder (depression). World Health Organization.
- Lovero KL, Dos Santos PF, Come AX, Wainberg ML, Oquendo MA. Suicide in Global Mental Health. Curr Psychiatry Rep. 2023 Jun;25(6):255-262. doi: 10.1007/s11920-023-01423-x. Epub 2023 May 13.
- Daniel Lynch, L. P. C. (2023, August 15). Could you be depressed?. Mayo Clinic Health System.
- What is depression?. Psychiatry.org – What Is Depression? (n.d.).
- The physical signs of depression. Priory. (n.d.).
- Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-5. (2013). . American Psychiatric Association.
- professional, C. C. medical. (n.d.). Bipolar disorder. Cleveland Clinic.
- Reynolds EH, Wilson JV. Depression and anxiety in Babylon. J R Soc Med. 2013 Dec;106(12):478-81. doi: 10.1177/0141076813486262. Epub 2013 May 28. PMID: 23759889;
- Schimelpfening, N. (n.d.). When were the earliest accounts of depression?. Verywell Mind.
- Tabatabaei SM, Jafari-Mehdiabad A. Rhazes’ pioneer viewpoints about psychiatry, neurology and neuroscience. J Med Ethics Hist Med. 2020 Dec 12;13:21. doi: 10.18502/jmehm.v13i21.4863.
- Kemp S, Williams K. Demonic possession and mental disorder in medieval and early modern Europe. Psychol Med. 1987 Feb;17(1):21-9. doi: 10.1017/s0033291700012940.
- Torkildsen Ø. Lessons to be learnt from the history of lobotomy. Tidsskr Nor Laegeforen. 2022 Dec 12;142(18). English, Norwegian. doi: 10.4045/tidsskr.22.0505.