Ce sunt traumatismele craniocerebrale?
Traumatismele craniocerebrale (TCC) sunt leziuni care apar la nivelul scalpului, craniului, creierului, țesuturilor și vaselor de sânge de la nivelul capului. Leziunile la cap sunt, de asemenea, denumite în mod obișnuit leziuni cerebrale sau leziuni cerebrale traumatice, în funcție de amploarea traumatismului cranian. Cei mai mulți dintre noi au suferit, cel puțin o dată, o lovitură la cap. Adesea, ne accidentăm în cursul activităților obișnuite și nu neapărat datorită unui sport de performanță sau a unui comportament riscant. Traumatismele craniocerebrale reprezintă o patologie complexă care ridică numeroase probleme, atât în faza acută, dar mai ales în cea de recuperare.
TCC-urile se pot reflecta prin schimbări în comportamentul oculomotor, urmărirea oculară devenind un instrument eficient pentru monitorizare. Institutul RoNeuro utilizează un sistem Tobii TX300 pentru a evalua aceste mișcări oculare. Pentru mai multe informații vă invităm să urmăriți interviul video cu dr. Emanuel Ștefănescu, coordonatorul departamentului de eyetracking.
Care sunt cauzele traumatismele craniocerebrale?
Un TCC afectează modul în care funcționează creierul. Aceasta poate avea diverse cauze (vezi figura de mai jos). Accidentarea prin cădere reprezintă jumătate din spitalizările legate de TCC.
Când ar trebui să mă prezint la urgențe după un traumatism craniocerebral?
În cazul în care prezentați unul dintre următoarele simptome, este necesar să vă prezentați de urgență la medic:
- fractură a craniului;
- hemoragie de la nivelul nasului, gurii sau urechilor;
- sângerare masivă la nivelul zonei lovite;
- pierderea stării de conștiență;
- durere puternică de cap asociată cu amețeală, somnolență sau greață cu vărsături, paralizie, probleme de coordonare, de vorbire sau de vedere.
În primele ore sau zile de la producerea unui traumatism, pot să apară simptome/semne noi, complicații neprevăzute, iar starea se poate agrava brusc, evoluând în unele cazuri până la moarte subită.
Medicul urgentist împreună cu neurologul și neurochirurgul pot aprecia dacă sunt necesare investigații suplimentare, dacă pacientul necesită supraveghere medicală în spital sau poate chiar o intervenție neurochirurgicală.
În cazul pacienților care sunt externați la domiciliu, se recomandă ca apropiații să urmarească starea acestora timp de 24-72 de ore de la producerea traumatismului. Dacă apar modificări în starea de sănătate a pacientului, este necesar să se prezinte din nou la medic.
Resurse și suport pentru pacienți
Ați suferit un traumatism cranio-cerebral? Programați-vă acum pentru evaluare la un medic neurolog contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Care sunt tipurile traumatismelor craniocerebrale?
Există trei tipuri principale de TCC:
- TCC ușor sau comoție cerebrală;
- TCC moderat;
- TCC grav.
Dacă în cazul traumatismelor severe situația e clară – simptomele sunt suficient de semnificative încât să determine pacienții să se prezinte într-un serviciu de urgențe, în cazul traumatismelor minore sau moderate (cea mai des întâlnită categorie), lucrurile nu mai sunt întotdeauna atât de evidente.
Leziunile axonale difuze reprezintă ruperea fibrelor nervoase lungi de legătură ale creierului (axoni). Acestea apar atunci când creierul este rănit în timp ce se deplasează și se rotește în interiorul craniului și provoacă de obicei comă și leziuni la mai multe părți ale creierului. Modificările sunt adesea microscopice, ceea ce reprezintă o problemă deoarece nu pot să nu fie evidente la tomografia computerizată sau la imagistica prin rezonanță magnetică [3].
TCC mai pot fi clasificate în:
- Leziunile cerebrale primare – leziuni bruște și profunde, care apar în momentul impactului (accident de mașină, rănire prin împușcare, cădere).
- Leziunile cerebrale secundare – modificările care evoluează pe o perioadă de ore sau zile după leziunea cerebrală primară. Aceasta includ modificări celulare, chimice, tisulare sau ale vaselor de sânge din creier care contribuie la distrugerea țesutului cerebral.
Care sunt persoanele cele mai predispuse la este mai predispus traumatisme craniocerebrale?
Oricine poate suferi un traumatism craniocerebral, dar anumite grupuri prezintă un risc mai mare de a muri sau de a se confruntă cu probleme de sănătate pe termen lung:
- minoritățile rasiale și etnice;
- membrii serviciilor militare și veteranii;
- persoanele care se confruntă cu lipsa de adăpost;
- persoanele care se află în centre de corecție și de detenție;
- supraviețuitorii violenței din partea partenerului;
- persoanele care locuiesc în zonele rurale [4].
Adulții în vârstă au mai multe șanse de a fi spitalizați și de a muri în urma unui TCC în comparație cu toate celelalte grupe de vârstă. TCC pot fi ratate sau diagnosticate greșit la adulții în vârstă, deoarece simptomele se suprapun cu alte afecțiuni medicale comune în rândul acestora, cum ar fi demența.
Medicamentele anticoagulante și antiplachetare pot crește riscul de sângerare la nivelul creierului în urma unui TCC. Sângerarea intracraniană după un TCC poate expune o persoană la riscul unor leziuni mai grave sau la deces.
Ce știm despre traumatismele craniocerebrale la copii?
Traumatismele craniocerebrale reprezintă principala cauză de deces și invaliditate la copii. TCC pediatric are caracteristici specifice din cauza diferențelor anatomice și fiziologice legate de vârstă [5].
În toate grupele de vârstă, ratele de incidență a TCC sunt mai mari la băieți decât la fete. Băieții (0-9 ani) au o probabilitate de 1,4 ori mai mare decât fetele de a avea un TCC. Raportul crește la 2,2 pentru copiii mai mari și adulții tineri (10-20 de ani) [6].
Impactul funcțional al TCC la copii poate fi diferit de cel al adulților, deoarece creierul acestora este încă în curs de dezvoltare. Este posibil ca unii copii să nu prezinte efecte imediate ale TCC, dar să întâmpine provocări mai târziu în dezvoltarea lor, în special pe măsură ce cresc cerințele academice. Aceste dificultăți pot afecta rezultatele educaționale, prieteniile, participarea la școală și în comunitate și calitatea vieții. Sechelele TCC pediatrice pot să apară și/sau să persiste până la vârsta adultă [6].
Care este impactul mondial al traumatismelor craniocerebrale?
Traumatismele cerebrale reprezintă o cauză majoră de dizabilitate și principala cauză de mortalitate în rândul tinerilor.
TCC reprezintă o problemă medicală și de sănătate publică urgentă. Povara TCC este deosebit de importantă în țările cu venituri mici și mijlocii, care se confruntă cu o preponderență mai mare a factorilor de risc pentru TCC și care au sisteme de sănătate insuficient pregătite [1].
TCC sunt responsabile pentru 8,1 milioane de ani trăiți cu dizabilități, cu o rată globală a dizabilității de 111 la 100.000 de locuitori [2].
Concluzii
Traumatismele craniocerebrale reprezintă o problemă semnificativă de sănătate publică, având consecințe devastatoare pentru persoanele afectate și familiile acestora. Deși s-au făcut progrese considerabile în diagnosticarea și tratamentului TCC, există încă lacune importante în înțelegerea mecanismelor de recuperare și gestionarea complicațiilor pe termen lung.
Referințe
- Hyder AA, Wunderlich CA, Puvanachandra P, Gururaj G, Kobusingye OC. The impact of traumatic brain injuries: a global perspective. NeuroRehabilitation. 2007;22(5):341-53. PMID: 18162698.
- James SL, Theadom A, Ellenbogen RG, Bannick MS, Montjoy-Venning W, Lucchesi LR, Abbasi N. Global, regional, and national burden of traumatic brain injury and spinal cord injury, 1990-2016: A systematic analysis for the Global Burden of Disease study 2016. Lancet Neurology. 2019;18(1):56–87.
- Traumatic brain injury. Johns Hopkins Medicine. (n.d.).
- Centers for Disease Control and Prevention. (2023, April 20). Get the facts about TBI. Centers for Disease Control and Prevention.
- Araki T, Yokota H, Morita A. Pediatric Traumatic Brain Injury: Characteristic Features, Diagnosis, and Management. Neurol Med Chir (Tokyo). 2017 Feb 15;57(2):82-93. doi: 10.2176/nmc.ra.2016-0191. Epub 2017 Jan 20. PMID: 28111406; PMCID: PMC5341344.
- American Speech-Language-Hearing Association. (n.d.). Pediatric traumatic brain injury. American Speech-Language-Hearing Association.