Care sunt cele mai întâlnite tipuri de demență?
Demența reprezintă o afecțiune complexă ce include diverse tipuri, cele mai frecvente fiind boala Alzheimer, demența vasculară și demența mixtă.
Boala Alzheimer, predominantă la vârstnici, se caracterizează prin pierderi de memorie și dezorientare, în timp ce demența vasculară rezultă dintr-o circulație sanguină deficitară în creier, manifestându-se prin dificultăți de gândire și luare a deciziilor.
Demența mixtă combină simptomele acestor tipuri, afectând comunicarea și mobilitatea. Gestionarea eficientă a demenței necesită o abordare personalizată care să includă tratamente medicamentoase, stimulare cognitivă și terapii de reabilitare, împreună cu măsuri preventive pentru a reduce factorii de risc.
Boala Alzheimer
Cea mai cunoscută și întâlnită formă de demență, boala Alzheimer apare cel mai adesea la vârsta a treia, a cărei evoluție se prezintă în trei faze: ușoară, moderată și severă.
Cauzele apariției nu sunt complet înțelese, dar știința este într-un continuu progres pentru a descoperi metode de gestionare și ameliorare a simptomelor.
Boala Alzheimer precum și informații despre gestionarea și prevenirea acesteia au fost prezentate în articole anterioare.
Tehnologia de urmărire a mișcărilor oculare (en. Eyetracking) contribuie la îmbunătățirea preciziei diagnosticului medical în cazul patologiei Alzheimer. Pentru mai multe informații despre tehnologia eye tracking, accesați interviul video cu specialistul nostru și coordonatorul Departamentului de eye tracking, dr. Emanuel Ștefănescu.
Demența vasculară
Al doilea cel mai frecvent tip de demență este demența vasculară, care se prezintă cu simptome variate în funcție de persoană, de cauză și de zonele din creier care sunt afectate.
Aceasta este cauzată de o vascularizație precară în diverse zone ale creierului, ce apare în principal după un accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitoriu.
Apare deseori comorbid cu demența Alzheimer [2].
Cele mai frecvente simptome ale demenței vasculare:
- probleme de luare a deciziilor;
- dificultăți în urmărirea unei serii de pași;
- încetinirea vitezei de gândire;
- probleme de concentrare, inclusiv scurte perioade de confuzie bruscă;
- probleme de memorie;
- modificări de personalitate;
- probleme de vedere;
- probleme de echilibru;
- probleme de limbaj;
- halucinații sau delir [3].
Care sunt principalele tipuri de demență vasculară?
- Demența prin infarct strategic – cauzată de un singur accident vascular cerebral.
- Demența multi-infarct – cauzată de accidente vasculare cerebrale multiple. După fiecare nou accident vascular cerebral, simptomele se vor agrava și apoi se vor stabiliza pentru o perioadă.
- Demența vasculară subcorticală – apare atunci când boala vaselor de sânge cauzează leziuni în adâncul creierului. Simptomele se agravează în timp, pe măsură ce apar mai multe leziuni.
Care sunt factorii de risc pentru demență vasculară?
Factorii de risc includ:
- Vârsta ( la 65+ ani riscul se dublează la fiecare 5 ani);
- Genul (bărbații prezintă risc ușor crescut);
- Afecțiuni cardiovasculare (hipertensiune arterială, boli cardiace);
- Diabetul;
- Apneea în somn;
- Lupus;
- Presiune sanguină crescută;
- Inactivitatea fizică;
- Fumatul;
- O dietă nesănătoasă;
- Consumul de alcool [2].
Cum se evaluează demența vasculară?
- obținerea unui istoric medical;
- testări psihologice;
- analize de sânge;
- imagistică cerebrală pentru a descoperi leziuni cauzate de accidente vasculare cerebrale sau de boli ale vaselor de sânge;
- ecografie pentru a verifica dacă există leziuni la nivelul arterelor carotide;
- testarea reflexelor, simțurilor, coordonării și forței;
- teste de memorie [2].
Îngrijirea pentru o persoană cu demență trebuie să fie personalizată, deoarece indivizii prezintă variabilitate în simptome. Controalele recurente sunt necesare!
Cum se gestionează demența vasculară?
- Reducerea riscului de accident vascular cerebral;
- Medicație;
- Gestionarea factorilor legați de stil de viață;
- Terapie de stimulare cognitivă;
- Reabilitare cognitivă;
- Consiliere psihologică;
- Terapie cognitiv-comportamentală;
- Terapie ocupațională;
- Terapie prin muzică sau artă.
Demența mixtă
Demența mixtă apare atunci când o persoană are mai mult de un tip de demență. Cel mai frecvent tip de demență mixtă este combinația dintre boala Alzheimer și demența vasculară. De asemenea, pot exista și alte combinații, cum ar fi boala Alzheimer și demența cu corpi Lewy.
Demența mixtă poate provoca simptome diferite la diferite persoane. Unele persoane prezintă mai întâi pierderi de memorie și dezorientare, în timp ce altele au schimbări de comportament și de dispoziție. Majoritatea persoanelor cu demență mixtă au dificultăți de vorbire și de mers pe măsură ce boala progresează [5].
Tipul de demență | Demența Alzheimer | Demența vasculară | Demența mixtă |
---|---|---|---|
Vârstă debut | 65+ ani | 65+ ani | 65+ ani |
Prevalență | 5.05% în Europa [1] | 5-10% din persoanele cu demență | 1/10 persoane cu demență |
Cauze / mecanism | O combinație de modificări ale creierului legate de vârstă, împreună cu factori genetici, de mediu și de stil de viață. | Afecțiuni care blochează sau reduc fluxul sanguin către diferite regiuni ale creierului (ex. Accident vascular cerebral). | Combinație de mai multe tipuri de demență |
Simptome |
|
| Simptomele specifice fiecărei tip de demență |
Cum sunt clasificate tipurile de demență?
Toate tipurile de demență se încadrează într-unul dintre cele trei grupuri:
- Demența primară. Atunci când aceasta apare ca principala afecțiune.
- Demența secundară. Demența este cauzată de o altă afecțiune, cum ar fi un accident vascular cerebral.
- Demența reversibilă. Simptome asemănătoare demenței din cauza unei probleme de sănătate, cum ar fi lipsa de vitamine, care se ameliorează cu tratament.
Concluzii
În concluzie, demența este o afecțiune complexă care include multiple tipuri cu cauze și simptome variate. Demențele includ, printre altele, boala Alzheimer, demența vasculară sau demența mixtă. Fiecare dintre acestea necesită o abordare personalizată ce include atât tratamente medicamentoase, cât și stimulare cognitivă și terapie ocupațională. Prevenția joacă un rol crucial și se bazează pe reducerea factorilor de risc, cum ar fi controlul tensiunii arteriale, evitarea fumatului, și menținerea unui stil de viață activ și sănătos. De asemenea, detecția precoce și monitorizarea constantă sunt esențiale pentru o gestionare eficientă.
Mai multe tipuri de demență vor fi prezentate într-un articol ulterior.
Referințe
- Niu, H., Álvarez-Álvarez, I., Guillén-Grima, F., & Aguinaga-Ontoso, I. (2017, October 1). Prevalence and incidence of alzheimer’s disease in Europe: A meta-analysis. Neurología (English Edition). https://www.elsevier.es/en-revista-neurologia-english-edition–495-articulo-prevalence-incidence-alzheimer39s-disease-in-S2173580817301232
- Vascular dementia. Dementia Australia. (n.d.).
- Understanding different types of dementia | National Institute on Aging. (n.d.-c).
- Vascular dementia. Alzheimer’s Disease and Dementia. (n.d.).
- Alzheimer’s disease: Causes, symptoms, treatment & stages. Cleveland Clinic. (2024, November 18).