Ce este declinul cognitiv la tineri?
Declinul cognitiv la tineri este o problemă majoră a ultimelor decenii. Complexitatea acestuia este dată de numărul mare de cauze, simptome, precum și a diverselor strategii de prevenție și tratament.
Deși specific înaintării în vârstă, declinul cognitiv apare tot mai adesea la tinerii adulți sau chiar adolescenți, fiind corelat cu alte afecțiuni psihologice sau biologice.
Manifestarea acestuia afectează calitatea vieții, abilitatea de a gestiona activitățile zilnice, capacitatea de lucru și de învățare într-o perioadă de maximă dezvoltare cognitivă, socială, personală și profesională.
Mai mult, stigma asociată acestuia poate face ca tinerii să se simtă izolați și poate agrava simptomele de depresie, anxietate și izolare.
Cum se manifestă declinul cognitiv la tineri?
Simptomele majore ale declinului cognitiv afectează:
- Memoria;
- Raționamentul;
- Concentrarea;
- Învățarea.
Diferența dintre declinul cognitiv și demență este că în cea din urmă apar simptome mai intense și mai ușor observabile care afectează semnificativ activitățile zilnice, precum și schimbările de personalitate.
Declinul cognitiv la tineri se manifestă prin:
- Schimbări comportamentale și de dispoziție;
- Dificultăți în gândirea și raționament;
- Dezorientare în timp și spațiu;
- Uitare;
- Probleme cu limbajul;
- Repetarea întrebărilor;
- Dificultate în a efectua sarcini familiare [1,2].
Resurse și suport pentru pacienți
Dacă aveți probleme sau simptome specifice celor descrise mai sus programați-vă acum contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Cum se evaluează declinul cognitiv la tineri?
Neurologii, psihologii și neuropsihiatrii pot evalua declinul cognitiv la tineri printr-o serie de teste:
- Evaluări cognitive și neurologice: Analizează capacitatea de memorare, rezolvarea problemelor, coordonarea mișcărilor, abilitățile lingvistice și matematice.
- Investigații imagistice: Radiografii, RMN și tomografie cu emisie de pozitroni (PET) sunt utilizate pentru a identifica accidente vasculare cerebrale, tumori sau alte afecțiuni neurologice.
- Evaluare psihiatrică: Vizează identificarea tulburărilor de dispoziție și a schimbărilor comportamentale.
- Testarea lichidului cefalorahidian (LCR): Ajută la diagnosticarea bolii Alzheimer și a altor tipuri de demență, prin analizarea unei mostre din lichidul care înconjoară creierul și măduva spinării.
- Analize de sânge: Măsoară nivelurile anormale de beta-amiloid, un marker al bolii Alzheimer, și pot identifica factori de risc sau alte cauze posibile ale simptomelor [3].
Cum se poate preveni declinul cognitiv la tineri?
Activitatea fizică
Cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată săptămânal îmbunătățeste funcțiile creierului.
Dieta
Consumul de alimente ce susțin funcțiile cognitive este extrem de important. Anumite diete precum cele specifice pentru prevenția hipertensiunii sau dieta mediteraneană pot încetinii declinul. Consumul de fibre și proteine și evitarea zaharurilor și alimentelor procesate face parte dintr-o dietă sănătoasă.
Gestionarea diabetului și a hipertensiunii arteriale
Monitorizarea glicemiei și gestionarea alimentației poate încetinii declinul cognitiv. Hipertensiunea arterială poate fi gestionată cu medicație și modificarea stilului de viață.
Consilierea psihologică
Deoarece anumite patologii psihologice pot duce la sau agrava declinul cognitiv, terapia și consilierea poate fi de ajutor, atât odată cu debutul simptomelor cât și preventiv.
Susținerea sănătății creierului
Stimularea cognitivă prin diverse activități precum integrame, Sudoku și alte jocuri precum și exersarea memoriilor și a altor activități cognitive prin citit, pictat, muzică s.a.m poate încetini progresul demenței.
Odată ce debutează declinul cognitiv anumiți factori precum menținerea unei rutine, înțelegerea și respectarea tratamentului, folosirea diverselor strategii de amintire (notițe, post-its, aplicații pe telefon), folosirea unui planificator și includerea unor activități plăcute în programul zilnic pot ajuta pacienții.
Rolul NADH în îmbunătățirea funcțiilor cognitive
NADH este un supliment alimentar eficient și sigur, cu rol în prevenirea și ameliorarea diverselor afecțiuni, precum și în susținerea funcțiilor cognitive.
Cunoscut de asemenea drept Coenzima-1, NADH este forma biologică a hidrogenului care reacționează cu oxigenul din celule rezultand energie. NADH a demonstrat un rol semnificativ în îmbunătățirea funcției cognitive prin creșterea oxigenării și a producerii de energie celulară.
Pentru mai multe informații despre NADH, accesați acest link. Pentru mai multe informații despre rolul NADH în susținerea funcțiilor cognitive, click aici.
Aflați mai multe despre rolul NADH în mecanismul Dopaminei dar și a altor neurotransmițători.
Concluzii
Declinul cognitivi la tineri este o problemă majoră de sănătate publică, deoarece afectează toate aspectele vieții. Tinerii, aflați într-o perioadă de maximă dezvoltare trebuie să cunoască metodele de prevenție și protecție împotriva declinului cognitiv, adaptarea stilului de viață fiind un factor semnificativ.
Referințe
- Mild cognitive impairment. (n.d.). Cleveland Clinic. Retrieved January 17, 2025, from https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17990-mild-cognitive-impairment
- Mild cognitive impairment – Symptoms and causes. (n.d.). Mayo Clinic. Retrieved January 17, 2025.
- Evaluating MCI (mild cognitive impairment). (2023, December 7). Harvard Health.