Ce este electroneuromiografia (ENMG)?
Electroneuromiografia (ENMG) este o procedură de diagnostic care permite evaluarea sistemului nervos periferic, a mușchilor și a transmiterii semnalelor între nervi și mușchi. Studiile de conducere nervoasă și electromiografia (EMG) sunt un complement util la examinarea clinică a sistemului nervos periferic și a mușchilor scheletici striați.
Cum funcționează electroneuromiografia?
Semnale electrice transmise prin aceste structuri sunt înregistrate de către aparatele de ENMG cu ajutorul unor electrozi și traduse în grafice, sunete sau valori numerice care sunt apoi interpretate de către un specialist. Activitatea electrică captată de electrozi este apoi afișată pe un osciloscop (un monitor care afișează activitatea electrică sub formă de unde). Un amplificator audio permite ca activitatea să poată fi auzită.
Care sunt etapele unei electroneuromiografii?
ENMG se efectuează în două etape:
- Prima etapă este reprezentată de studiile de conducere nervoasă sau electroneurografia (ENG). Cu ajutorul unor electrozi aplicați pe piele, sunt înregistrați diferiți parametri ai semnalelor transmise între diferite puncte ale nervilor examinați. Studiile de conducere nervoasă măsoară cantitatea și viteza de conducere a unui impuls electric printr-un nerv.
- În a doua etapă, electromiografia, un electrod ac introdus direct într-un mușchi, înregistrează activitatea electrică. Cele două etape sunt complementare și de aceea se efectuează de regulă împreună în timpul aceleași ședințe.
Ambele proceduri ajută la detectarea prezenței, localizării și extinderii bolilor care afectează nervii și mușchii.
În practică, aceste studii de electrodiagnostic sunt extensii ale examenului clinic. În consecință, în prealabil, este necesară o examinarea neurologică țintită pentru a individualiza examenul ENMG.
Pregătirea pentru ENMG:
- Faceți duș sau o baie înainte de examen pentru a elimina uleiurile de pe piele.
- Nu aplicați loțiuni sau creme înainte de examen.
- Purtați îmbrăcăminte confortabilă.
Aflați mai multe despre ENMG de la specialistul nostru, Medic Primar Maria Balea:
Resurse și suport pentru pacienți
Aveţi nevoie de un ENMG? Programați-vă acum contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Când este recomandat să faceți o investigație ENMG?
Scopul principal al ENMG este de a localiza leziunile. În primul rând, se poate stabili dacă este vorba de boli ale nervilor, mușchilor, probleme în transmisia semnalului neuro-muscular sau afecțiuni ale sistemului nervos central.
Medicul specialist poate recomanda un ENMG dacă sunt prezente semne sau simptome care pot indica o tulburare a nervilor sau a mușchilor.
Aceste simptome pot include:
- Furnicături
- Amorţeli
- Slăbiciune musculară
- Dureri musculare
- Crampe
- Diferite tipuri de dureri la nivelul membrelor.
Ce afecțiuni diagnostichează electroneuromiografia?
Rezultatele ENMG sunt adesea necesare pentru a ajuta la diagnosticarea sau excluderea unor condiții:
- Afecțiuni ale nervilor periferici cum ar fi polineuropatiile periferice sau mononeuropatii (ex. sindromul de tunel carpian);
- Afecțiuni musculare, cum ar fi polimiozita sau distrofia musculară;
- Boli care afectează transmisia semnalului dintre nerv și mușchi, cum ar fi miastenia gravis;
- Afecțiuni ale rădăcinilor nervoase cum ar fi un herniile de disc în coloana vertebrală;
- Afecțiuni ale neuronilor motori din creier sau măduva spinării, cum ar fi scleroza laterală amiotrofică sau poliomielita [1] (Figura de mai jos).
Este electroneuromiografia o procedură sigură?
Informați medicul despre tratamentele pe care le urmați. Uneori este necesară sistarea unor medicamente înainte de examinare, ca de exemplu, anticoagulantele orale.
De asemenea este important să spuneți medicului dacă aveți o tulburare de coagulare a sângelui care cauzează sângerări prelungite sau dacă aveți un stimulator cardiac sau orice alt dispozitiv medical electric.
EMG este o procedură cu risc scăzut, iar complicațiile sunt rare.
Există un disconfort ușor la locul de aplicare al stimulului electric și la locul de inserție al acului. Există un risc mic de sângerare sau infecție la locul unde este introdus un electrod de ac. Durerea la locul de inserție al acului poate dura până la 1-2 zile.
Electroneuromiografia: conexiunea între sistemul nervos și cel muscular
Electroneuromiografia (ENMG) este metodă esențială pentru evaluarea și diagnosticarea stării de sănătate a sistemului nervos și a funcției musculare. Așa cum am arătat mai sus, ENMG măsoară activitatea electrică a mușchilor și nervilor, oferind astfel o imagine a modului în care impulsurile nervoase sunt transmise de la sistemul nervos la mușchi. Aceasta face legătura între funcționarea sistemului nervos central (SNC), sistemul nervos periferic (SNP) și activitatea musculară, evidențiind cum comunicația dintre aceste sisteme afectează capacitatea de mișcare a corpului.
- Sistemul nervos central (SNC) este alcătuit din creier și măduva spinării.
- Sistemul nervos periferic (SNP) cuprinde toți neuronii situați în afara sistemului nervos central. Funcția principală a acestuia constă în stabilirea conexiunilor neuronale pentru transmiterea informațiilor între sistemul nervos central și diversele părți ale corpului (inclusiv către organe și mușchi).
- Sistemul nervos periferic este divizat în:
- Sistemul nervos somatic, care se ocupă cu transmiterea informației senzoriale și motorii către și dinspre sistemul nervos central. Acesta este alcătuit din două componente:
- Componenta senzitivă, care conectează SNC cu receptori din piele și este responsabilă de senzații.
- Componenta motorie, care face legătura între SNC și diferite grupe musculare pentru a controla mișcările voluntare.
- Sistemul nervos autonom, care reglează funcțiile involuntare ale corpului, cum ar fi tensiunea arterială, pulsul, digestia și respirația.
- Sistemul nervos somatic, care se ocupă cu transmiterea informației senzoriale și motorii către și dinspre sistemul nervos central. Acesta este alcătuit din două componente:
Concluzii
Electromiografia și studiile de conducere nervoasă fac parte din consultația electrodiagnostică. Deși nu este lipsit de limitări, EMG, ca o extensie a istoricului clinic și a examinării fizice, poate fi un instrument de diagnosticare important.
ENMG joacă un rol crucial în diagnosticarea și gestionarea unei game largi de afecțiuni neuromusculare, ajutând medicii să ofere îngrijiri specifice și eficiente pacienților lor.
Referințe
- Professional, C. C. medical. (n.d.). Electromyography (EMG). Cleveland Clinic.