Care este importanța investigațiilor gastroenterologice în prevenirea bolilor digestive?
Investigațiile gastroenterologice sunt esențiale pentru identificarea timpurie a problemelor digestive, care pot fi adesea asimptomatice în stadii incipiente. Prin realizarea acestor examene, medicii pot determina cauzele simptomelor gastrointestinale, cum ar fi dificultățile de înghițire, indigestia severă sau refluxul acid. Diagnosticul precoce permite inițierea promptă a tratamentului, ceea ce poate îmbunătăți semnificativ prognoza pe termen lung a pacienților. Menținerea sănătății sistemului digestiv este crucială pentru calitatea vieții, având un impact direct asupra stării generale de sănătate. De aceea, controalele periodice sunt recomandate nu doar pentru pacienții cu simptome, ci și ca măsură profilactică pentru a preveni apariția unor afecțiuni mai grave.
Gastroenterologia este o ramură a medicinei care se concentrează pe diagnosticul și tratamentul sistemul digestiv, punând accentul pe bolile tractului gastrointestinal [1]. Acest domeniu evoluează constant, datorită progreselor științifice care au îmbunătățit înțelegerea mecanismului bolilor și au permis dezvoltarea unor terapii eficiente [2].
Când este necesară examinarea gastroenterologică?
Așa cum se întâmplă deseori, majoritatea bolilor și afecțiunilor sunt asimptomatice în fazele incipiente. Cu cât sunt identificate mai devreme, cu atât mai eficiente sunt tratamentele și cu atât mai mari sunt șansele de vindecare. Un alt motiv pentru examinarea gastroenteroologică ar fi detectarea apariției de noi boli sau a progresului afecțiunilor preexistente, deoarece dereglările sistemului digestiv afectează și alte funcții ale organismului.
Care sunt principalele investigații gastroenterologice?
Există mai multe grupe de investigații gastroenterologice [7] care pot fi recomandate de medicul specialist, în scop profilactic sau pentru diagnostic și tratament:
- Teste de laborator;
- Imagistică medicală;
- Proceduri endoscopice;
- Alte proceduri.
Care sunt testele de laborator recomandate?
Testele de laborator cuprind diverse tipuri de analize.
Testul imunochimic fecal [8] poate pune în evidență prezența hemoragiilor oculte (sângerări care nu pot fi observate cu ochiul liber).
Coprocultura [9] este utilă în analiza bacteriilor dăunătoare care pot produce diaree sau constipație.
Antibiograma [10] este necesară pentru a determina tipurile de antibiotice la care organismul răspunde sau nu. Se folosesc mostre de sânge, urină, salivă sau țesut (dacă e cazul).
Testul respirator [11] are rolul de a evidenția suprapopularea bacteriană a intestinului subțire, golire gastrică întârziată, digestia deficitară a zaharurilor și altele.
Analiza disbiozei colonului este necesară în evaluarea dezechilibrului microbian patologic care este asociat cu tulburări imunologice, nutriționale și metabolice reprezentând totodată și un factor de risc pentru accident vascular cerebral și afecțiuni cognitive [12].
Resurse și suport pentru pacienți
Dacă aveți simptome precum hemoragii anale, diaree, constipație, digestie dificilă, dureri abdominale, sau dacă doriți să aflați mai multe despre starea de sănătate a aparatului digestiv, programați-vă acum contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Care sunt investigațiile imagistice recomandate?
Alte teste [13] pot fi recomandate de medicul gastroenterolog pentru diagnosticarea inflamației, a disfuncției pancreatice și a infecțiilor nonbacteriene.
În gastroenterologie, imagistica medicală are un rol esențial, iar aceasta cuprinde mai multe tipuri de investigații.
Studiul tranzitului colorectal [14] evidențiază mișcarea alimentelor prin colon cu ajutorul unei capsule care conține markeri vizibili la radiografie.
Tomografia computerizată folosește razele X și un computer pentru vizualizarea mult mai precisă a oaselor, mușchilor, a stratului de grăsime și organele interne.
Defecografia [15] este o radiografie localizată în zona anală și rectală, care poate evidenția funcționarea musculaturii rectale.
Examinarea cu Bariu [16] se poate face ca și clismă cu soluție de Sulfat de Bariu sau prin înghițirea acesteia.
– Clisma e utilizată pentru studiul tractului gastrointestinal inferior (colonul și rectum), folosind radiografia sau fluoroscopia.
– Înghițirea soluției e utilizată pentru examinarea tractului gastrointestinal superior (cavitate bucală, faringe, esofag, stomac, duoden), tot cu ajutorul razelor X.
Scanarea de golire gastrică cu radioizotopi [17] este folosită în diagnosticul gastroparezei (o tulburare caracterizată prin golirea întârziată a alimentelor solide).
Ultrasonografia poate pune în evidență fluxul sanguin prin diverse vase de sânge și vizualizează structura organelor interne.
Care sunt principalele proceduri endoscopice?
Procedurile endoscopice pot fi de mai multe tipuri.
Cu ajutorul colonoscopiei [18] se pot identifica o serie întreagă de afecțiuni, precum creșteri anormale ale țesutului, țesut inflamat, ulcerații și sângerare, dar și polipi de colon (canceroși sau precanceroși) care pot fi extrași și analizați.
Colangiopancreatografia retrogradă endoscopică [19] prin RMN pune în evidență starea căilor biliare, a vezicii biliare, ficat și pancreas (care sunt mai greu vizible la o examinare RMN obișnuită) folosind un endoscop cu raze X.
Esofagogastroduodenoscopia [20] este folosită pentru vizualizarea esofagului, stomacului și duodenului. În funcție de tipurile de sonde folosite, cu endoscopul se pot face ecografii și biopsii (dacă e cazul).
Explorarea endoscopică a intestinului subțire se numește enteroscopie.
Sigmoindoscopia [21] permite vizualizarea intestinului gros.
Ce alte proceduri pot fi recomandate?
Alte tipuri de proceduri recomandate în cazuri speciale se referă la măsurarea forței musculare anale și rectale (manometrie anorectală), respectiv a forței musculare a esofagului (manometrie esofagiană) [22,23]. Același principiu este valabil și în cazul manometriei gastrice.
În alte situații este necesară măsurarea valorilor de pH (aciditatea) esofagului [24] pentru evaluarea bolii de reflux gastroesofagian.
Capsulele endoscopice [25], fiind mai ușor de suportat de către pacient, sunt folosite pentru vizualizarea intestinului subțire, acestea putând identifica sângerări, polipi, boli inflamatorii intestinale, ulcere și tumori.
De ce sunt importante toate aceste investigații gastroenterologice?
Examenele gastroenterologice sunt necesar a fi efectuate periodic pentru a determina cauzele simptomelor gastrointestinale [26], precum:
- Dificultate la înghițire;
- Indigestie severă;
- Reflux;
- Alte simptome, aparent banale.
Menținerea sănătății este esențială pentru a asigura o calitate înaltă a vieții, iar aceasta include și îngrijirea sistemului nostru digestiv [27].
Date statistice
În anul 2019 au fost raportate 7,32 miliarde de cazuri de boli digestive global [3]. În România cca. 3 milioane de oameni suferă de Sindromul de Intestin Iritabil, boală cauzată de un stil de viață nesănătos și stres [4].
Prevalența (numărul total de cazuri, noi și existente) la nivel global este de aproximativ 2,86 miliarde de oameni [5]. Aceste cazuri au culminat cu moartea a 8 milioane de oameni iar alți 277 milioane au fost identificați ca având un indice DALY crescut (DALY = Disability-Adjusted Life Years) [6]. DALY este un indicator folosit de sistemul de sănătate care însumează pierderea de vieți prin decese premature și anii trăiți cu incapacitate date de prezența bolii.
Concluzii
Sănătatea sistemului gastrointestinal este deosebit de importantă pentru sănătatea generală, acesta fiind responsabil cu digestia alimentelor și absorbția nutrienților esențiali, de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa corect.
Din acest motiv, controalele medicale gastroenterologice trebuie privite și ca examene cu rol profilactic, evaluându-se starea de sănătate a sistemului digestiv, pentru a depista din timp diverse afecțiuni.
Dacă însă aveți deja probleme la nivelul aparatului digestiv, atunci este important ca planul de recuperare și tratament să înceapă cât mai curând posibil, deoarece promptitudinea intervenției poate avea un impact semnificativ asupra rezultatelor pe termen lung pentru pacienți.
Referințe
- Wikipedia, the free encyclopedia, Gastroenterology. Available at: https://simple.wikipedia.org/wiki/Gastroenterology
- Quinn DN, Pfeil SA. Gastroenterology. Clin Podiatr Med Surg. 2002 Jan;19(1):23-42. doi: 10.1016/S0891-8422(03)00079-X.
- Wang, Yichen et al. Global Burden of Digestive Diseases: A Systematic Analysis of the Global Burden of Diseases Study, 1990 to 2019. Gastroenterology, Volume 165, Issue 3, 773 – 783.e15.
- Evenimentul Zilei, Aproximativ 3 milioane de români suferă de Sindromul de Intestin Iritabil. Available at: https://evz.ro/aproximativ-3-milioane-de-romani-sufera-de-sindromul-de-intestin-iritabil.html
- Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România, Despre bolile inflamatorii intestinale, Available at: https://aspiir.ro/informatii-pentru-pacienti/despre-bolile-inflamatorii-intestinale/
- Wikipedia, the free encyclopedia, Anii de viață ajustați cu incapacitate. Available at: https://ro.wikipedia.org/wiki/Anii_de_via%C8%9B%C4%83_ajusta%C8%9Bi_cu_incapacitate
- The Johns Hopkins University, The Johns Hopkins Hospital, and Johns Hopkins Health System, Digestive Diagnostic Procedures. Available at: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/digestive-diagnostic-procedures
- Mayo Foundation for Medical Education and Research, Fecal occult blood test. Available at: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/fecal-occult-blood-test/about/pac-20394112
- Ip S, Sokoro AA, Kaita L, Ruiz C, McIntyre E, Singh H. Use of fecal occult blood testing in hospitalized patients: results of an audit. Can J Gastroenterol Hepatol. 2014 Oct;28(9):489-94. doi: 10.1155/2014/697103. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25314355/
- TOP DOCTORS, Antibiogram. Available at: https://www.topdoctors.co.uk/medical-dictionary/antibiogram
- Cleveland Clinic, Hydrogen Breath Test. Available at: https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/12360-hydrogen-breath-test
- Koszewicz M, Jaroch J, Brzecka A, Ejma M, Budrewicz S, Mikhaleva LM, Muresanu C, et al. Dysbiosis is one of the risk factor for stroke and cognitive impairment and potential target for treatment. Pharmacol Res. 2021 Feb;164:105277. doi: 10.1016/j.phrs.2020.105277. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33166735/
- University of Rochester Medical Center Rochester, Gastroenterology Tests and Procedures. Available at: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/collection.aspx?subtopicid=30931
- Southwell BR, Clarke MC, Sutcliffe J, Hutson JM. Colonic transit studies: normal values for adults and children with comparison of radiological and scintigraphic methods. Pediatr Surg Int. 2009 Jul;25(7):559-72. doi: 10.1007/s00383-009-2387-x. Epub 2009 Jun 2. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19488763/
- Kim NY, Kim DH, Pickhardt PJ, Carchman EH, Wald A, Robbins JB. Defecography: An Overview of Technique, Interpretation, and Impact on Patient Care. Gastroenterol Clin North Am. 2018 Sep;47(3):553-568. doi: 10.1016/j.gtc.2018.04.006. Epub 2018 Jul 7. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30115437/
- Centre Medicale HIPOCRAT, Examenul radiologic al tubului digestiv cu substanta de contrast. Available at: https://www.hipocrat.ro/articole/examenul-radiologic-al-tubului-digestiv-cu-substanta-de-contrast
- MyHealth Alberta, Gastric Emptying Scan: About This Test. Available at: https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=ace4150
- The Johns Hopkins University, The Johns Hopkins Hospital, and Johns Hopkins Health System, Colonoscopy. Available at: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/colonoscopy
- MedLife.ro, Colangiopancreatografia Endoscopică Retrogradă. Available at: https://www.medlife.ro/articole-medicale/ercp-colangiopancreatografia-retrograda-endoscopica
- Ahlawat R, Hoilat GJ, Ross AB. Esophagogastroduodenoscopy. [Updated 2023 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532268/
- Mayo Foundation for Medical Education and Research, Flexible sigmoidoscopy. Available at: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/flexible-sigmoidoscopy/about/pac-20394189
- Manometrie Dr. Anca Dimitriu, Manometrie anorectală cu rezoluție inaltă. Available at: https://www.manometrie.ro/manometrie-anorectala-cu-rezolutie-inalta/
- Icahn School of Medicine at Mount Sinai, Esophageal manometry. Available at: https://www.mountsinai.org/health-library/tests/esophageal-manometry
- SANADOR, Ce este pH-metria cu impedanță esofagiană?. Available at: https://www.sanador.ro/ph-metrie-esofagiana-impedanta
- Rosa B, Cotter J. Capsule endoscopy and panendoscopy: A journey to the future of gastrointestinal endoscopy. World J Gastroenterol. 2024 Mar 14;30(10):1270-1279. doi: 10.3748/wjg.v30.i10.1270. Available at: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11000081/
- Cleveland Clinic, Gastrointestinal (GI) Exams. Available at: https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22018-gastrointestinal-gi-exams
- Gastroblog, Gastrointestinal Medical Check-up: Importance, Benefits, and When to Perform. Available at: https://gastropedia.pub/en/gastroblog/gastrointestinal-medical-check-up-importance-benefits-and-when-to-perform/