Institutul RoNeuro: 10 ani de activitate clinică
Institutul RoNeuro Cluj-Napoca, parte a Fundației pentru Nanoneuroștiințelor și Neuroregenerării (FSNN) a reușit, pe parcursul celor 10 ani de activitate, să îmbine activitatea medicală cu cea de cercetare și educațională, într-un cadru multidisciplinar.
Institutul RoNeuro oferă o gamă completă de servicii medicale integrate, care acoperă toate specializările necesare și investigațiile corespunzătoare pentru fiecare patologie, indiferent de complexitatea acesteia. Acest lucru elimină necesitatea ca pacienții să se adreseze altor specialiști, simplificând traseul medical al acestora.
Cercetătorii și medicii de la Institutul RoNeuro utilizează o gamă largă de teste și investigații, pentru a obține un diagnostic corect, indiferent de patologie. Anumite investigații paraclinice (ex. eletroencefalografia, evaluarea mișcărilor oculare) ajută la confirmarea sau excluderea tulburărilor neurologice sau a altor afecțiuni, prezentând riscuri minime.
Servicii medicale complete la Institutul RoNeuro
O medie lunară de 1300 de pacienți beneficiază atât de evaluări în regim privat cât și decontate de stat în cele 23 de cabinete medicale în care sunt realizate consultațiile și investigațiile.
Institutul adoptă o abordare orientate către pacient, demonstrând o preocupare constantă pentru îmbunătățirea calității serviciilor. De-a lungul timpului, Institutul RoNeuro și-a arătat angajamentul față de bunăstarea pacienților prin oferirea de servicii medicale de calitate și prin atenția acordată nevoilor individuale.
Echipa de 42 de medici și numărul mare de voluntari lucrează împreună pentru a asigura un act medical la standarde înalte. Institutul RoNeuro are 18 specializări medicale, printre care:
Neurologie
Neurologia se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului nervos, care cuprinde creierul, măduva spinării și nervii periferici. Astfel, specialiștii noștri diagnostichează și tratează o multitudine de afecțiuni, inclusiv accidentul vascular cerebral, epilepsia, tulburările ce afectează sistemul motor (ex. boala Parkinson), tulburările neurologice autoimune (ex. scleroza multiplă), tulburările de somn, cefalea, tumorile cerebrale și demențele. Printre intervențiile și evaluările disponibile la Institutul RoNeuro se numără electroencefalograma, electromiografia, eletroneuromiografia, ecografia Doppler, evaluarea potențialelor evocate motorii, a mișcărilor oculare, stimularea magnetică transcraniană și injectarea de toxina botulinică.
Neurologie Pediatrică
Neurologia pediatrică se ocupă cu diagnosticarea și gestionarea afecțiunilor neurologice la nou-născuți, sugari, copii și adolescenți precum tulburări neurodegenerative, boli genetice, epilepsie, tulburări de mișcare, afecțiuni neuromusculare, tulburări de vorbire și de învățare, tulburări de comportament, tulburări de somn. Neurologia pediatrică implică interacțiunea cu alte specialități medicale și paramedicale (terapie ocupațională, fiziokinetoterapie, logopedie) pentru a asigura o îngrijire integrată.
Psihiatrie
Psihiatria se ocupă cu diagnosticării, prevenirii și tratării afecțiunilor psihice. Evaluarea psihiatrică inițială a unei persoane începe cu crearea unui istoric al cazului și efectuarea unei examinări a stării mentale. Pot fi efectuate examinări fizice, teste psihologice și teste de laborator, sau chiar studii de neuroimagistică. Abordarea poate include medicație și psihoterapie și poate fi completată de consult neurologic, investigații neurofiziologice, teste neuropsihologice, investigații imagistice și de laborator. La RoNeuro anumite afecțiuni pot fi tratate prin colaborare cu medici neurologi, prin stimularea magnetică transcraniană repetitivă (rTMS), o terapie eficace în cazul declinului cognitiv, afaziei, depresiei, tulburării bipolare, schizofreniei.
Psihologie
Testarea cognitivă realizată de către psihologul clinician poate evalua modificările diverselor funcții (atenţie, memorie, abilităţi verbale, percepție, funcţii motorii şi stare emoțională) care rezultă în urma unor tulburări neurologice sau traumatisme, iar psihoterapia (disponibilă la institut și în regimul de telemedicină) ajută pacienții să exploreze și să înțeleagă mai bine aspectele emoționale, comportamentale și mentale, oferindu-le strategii pentru gestionarea eficientă a acestora și îmbunătățirea calității vieții.
Pneumologie
Pneumologia se concentrează pe diagnosticarea, gestionarea și prevenirea bolilor sistemul respirator, de la viroze respiratorii, traheobronşite, bronşite acute sau cronice, pneumonii virale sau bacteriene, tuberculoza pulmonară, bronhopneumopatia obstructiva cronică, astmul bronşic, insuficiența respiratorie, fibroza pulmonară, sarcoidoza şi boli pulmonare interstițiale până la cancerul bronhopulmonar sau tulburările respiratorii în timpul somnului. În cadrul institutului puteți beneficia de diverse investigații, precum spirometrie, poligrafie şi consult pneumologic.
Cardiologie
Cardiologia se ocupă de afecțiunile inimii și ale sistemului cardiovascular – tratamentul defectelor cardiace congenitale, bolilor coronariene, insuficienței cardiace, bolilor cardiace valvulare și electrofiziologiei. Deoarece afectiunile sistemului cardiovascular reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel national, tratamentul corect si timpuriu al acestora este deosebit de important. La RoNeuro puteți beneficia de consult cardiologic, precum și de electrocardiogramă (EKG), ecografie de cord și ecografie Doppler vasculară.
Kinetoterapie
Kinetoterapia sau terapia prin mișcare este un pas important în recuperarea și menținerea sănătății, precum și în prevenirea deficiențelor fizice. Kinetoterapia stimulează resursele organismului prin exerciții fizice controlate și corect dozate, concentrandu-se îmbunătățirea performanței fizice, creșterea rezistenței, corectarea posturii deficitare, creșterea amplitudinii articulare și corectarea deficientelor fizice. La Institutul RoNeuro puteți beneficia de diverse pachete de recuperare, kinetoterapie la domiciliu, precum și alte tehnici menite să accelereze procesul de reabilitare.
Medicina fizică și de recuperare
Medicina fizică și de reabilitare are ca scop îmbunătățirea și restabilirea capacității funcționale și a calității vieții celor cu deficiențe sau dizabilități fizice ale sistemului nervos sau ale sistemului locomotor, prin conceperea unor planuri de tratament comprehensive și personalizate.
Reumatologie
Reumatologia se ocupa cu diagnosticarea și gestionării a peste 100 de tulburări inflamatorii ale oaselor, mușchilor, articulațiilor și organelor interne. Acestea includ multe forme de artrită, lupusul și sindromul Sjögren. Multe dintre aceste boli sunt acum cunoscute ca fiind tulburări ale sistemului imunitar, iar reumatologia are o suprapunere semnificativă cu imunologia.
Nutriție
Specializarea de nutriție ajută pacienții să își schimbe stilul de viață prin adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Printre afecțiunile de nutriție se numără obezitatea, diabetul, colesterolul ridicat și afecțiunile cardiace. O alimentație echilibrată contribuie la susținerea sistemului imunitar, la menținerea unei greutăți sănătoase și la promovarea unei stări generale de bine fizic și mental.
Endocrinologie
Endocrinologia se ocupă de sistemul endocrin și de patologiile acestuia.. Sistemul endocrin are un rol important intr-o gamă largă de procese organice, reglând funcțiile creșterii și dezvoltării, somnului, digestiei, respirației, excreției, dispoziției, stresului, lactației, mișcării, reproducerii și percepției senzoriale cauzate de hormoni.
Diabet zaharat și boli metabolice
Diabetul este o boala cronică ce afectează producerea de insulină (hormon pancreatic cu rol în reglarea glicemiei) care poate duce la diverse complicații și reprezintă un factor de risc pentru alte afecțiuni neurologice, precum accidentul vascular cerebral. În cadrul institutului se poate realiza analiza InBody, prin care se pot obține informații legate de riscul de boală și obezitate prin analizarea masei musculare, grasimii totale și grăsimii intraabdominale.
Genetică medicală
Genetica medicală implică evaluarea cauzelor și moștenirii tulburărilor genetice, diagnosticarea și consilierea persoanelor cu tulburări genetice. Aceasta include o analiză a istoricului familial, a istoricului de sănătate, precum și a istoricului sarcinii, pentru a evalua riscul unor posibile probleme de sănătate la viitorul copil, pentru a explica cauzele unei probleme de sănătate, a evalua perspectivele și găsi moduri de gestionare a acesteia. Consultul se poate realiza și cu ajutorul serviciului de telemedicină.
ORL
Otorinolaringologia (ORL) este știința care diagnostichează și tratează afecțiunile urechii, nasului și ale laringelui, precum otite externe și medii, tulburări de echilibru, rinite, traumatisme ale piramidei nazale, tumori intranazale, sinuzite acute sau cronice, amigdalite, faringite, laringite și traumatisme ale nasului sau ale urechii. Printre evaluările disponibile menționăm audiometria, endoscopia nazală, laringiană, sau otică, fibroscopia flexibilă nazo-faringo-laringiană, evaluarea otoemisiunilor acustice, posturografia computerizată și screening-ul neonatal.
Acupunctură
Componentă esențială a medicinei tradiționale chinezești, acupunctura este cel mai frecvent utilizată pentru a trata durerea, dar are și alte utilizări, precum gestionarea stresului.
Somnologie
Somnologia este studiul științific al somnului si al tulburărilor de somn. Această disciplină integrează domenii precum neurologia, psihiatria, fiziologia, și psihologia pentru înțelegerea proceselor fiziologice și psihologice implicate în somn și identificarea și tratamentul tulburărilor de somn, cum ar fi insomniile, apneea de somn, sindromul picioarelor neliniștite și narcolepsia. Prin intermediul metodelor precum actigrafia și monitorizarea somnului, somnologia ajută la evaluarea calității și duratei somnului, oferind soluții personalizate pentru îmbunătățirea sănătății și bunăstării pacienților.
Tehnologii inovatoare
La RoNeuro pacienții pot dispune de tehnologii inovatoare atât cu rol în diagnostic cât și în tratamentul diverselor tulburări:
TMS
Stimularea Magnetică Transcraniană (Transcranial Magnetic Stimulation – TMS) ajută în tratamentul diverselor patologii neurologice și psihiatrice, precum depresia, durerea cronică, afecțiuni post-AVC, nevralgii, tremor, anxietate generalizată, insomnie, afazie. O tehnologie cu riscuri minime, tratamentul presupune o serie de sesiuni efectuate în zile consecutive, în funcție de tipul afecțiunii. Pentru mai multă informații, vizitați interviul cu Medic Primar Nicoleta Jemna.
Eyetracking
Tehnologia de evaluare a mișcărilor oculare (Eyetracking) are rol în a analiza stadiul, evoluția și răspunsul la tratamentul farmacologic sau reabilitarea neurocognitivă a diverselor afecțiuni neurologice, psihiatrice și psihologice precum accidentul vascular cerebral, leziunile cerebrale traumatice, durerea cronică, tulburările extrapiramidale.
EEG
Electroencefalografia (EEG) poate identifica diverse afecțiuni neurologice și poate fi folosit ca un instrument de diagnostic în tulburările neuropsihiatrice, precum și în evaluarea rezultatelor clinice în calitate de metodă de neuroimagistică funcțională. Pentru mai multe informații despre EEG accesați interviul online.
Electroneuromiografia (ENMG)
Electroneuromiografia (ENMG) permite evaluarea sistemului nervos periferic, a mușchilor și a transmiterii semnalelor între nervi și mușchi. constă în localizarea leziunilor. Inițial, se poate determina dacă există afecțiuni ale nervilor, mușchilor, probleme în transmiterea semnalului neuro-muscular sau tulburări ale sistemului nervos central. Un medic specialist poate sugera efectuarea unui ENMG în cazul prezenței unor semne sau simptome care ar putea indica o afectare a nervilor sau a mușchilor. Pentru mai multe informații despre ENMG accesați interviul online.
Serviciul de telemedicină
Telemedicina reprezintă o revoluție în modul în care îngrijirea medicală este furnizată și accesată. Astfel, pacienții pot beneficia de consultații medicale și tratamente de la distanță, eliminând necesitatea deplasării la Institut. Această abordare ajută persoanele care locuiesc în zone rurale sau izolate, unde accesul la serviciile medicale poate fi limitat. De asemenea, telemedicina oferă oportunități de monitorizare continuă a stării de sănătate a pacienților cu afecțiuni cronice sau cu mobilitate redusă, contribuind astfel la o gestionare mai bună a acestora și la prevenirea complicațiilor. În plus, în situații atipice, precum a fost pandemia COVID-19, telemedicina facilitează accesul la serviciile medicale prevenind riscul expunerii la virus. Prin facilitarea comunicării, telemedicina promovează accesul la îngrijirea medicală într-un mod mai eficient, convenabil și echitabil. RoNeuro oferă o platformă online, ușor de utilizat, prin care pacienții pot accesa servicii medicale de calitate din confortul propriei locuințe.
Concluzii
Prin abordarea integrativă, Institutul RoNeuro oferă pacienților cel mai înalt standard medical. Echipa noastră de specialiști este dedicată atât tratării diverselor patologii neurologice, cât și îmbunătățirii calității vieții pacienților. Cu o atenție deosebită acordată fiecărui caz și o abordare personalizată, ne străduim să aducem beneficii durabile pacienților noștri.
Diversitatea procedurilor, tehnologiile inovative cu rol în diagnostic și tratament, specialiștii calificați, precum și experiența adunată fac din RoNeuro un lider în îngrijirea neurologică în România. Vă mulțumim pentru 10 ani alături de noi!