Cum vă poate ajuta kinetoterapia în recuperarea după un accident vascular?
În acest articol veți descoperi cum kinetologia medicală pune bazele recuperării post-AVC, de la kinetoterapie clasică la terapii moderne (stimulare magnetică, antrenament neuromotor pe sarcini). Iată, pe scurt, cum vă poate ajuta kinetoterapia în recuperarea după un accident vascular:
- Tehnici practice (terapia prin mișcare indusă de constrângeri, terapia cu oglindă, bandă de alergare) și metode complementare (Yoga, Tai Chi, Realitate Virtuală);
- Intervenții noi (Stimulare Magnetică Transcraniană Repetitivă, kinesio taping) și rolul lor în reducerea spasticității și îmbunătățirea mobilității;
- Contraindicații și atenționări (hipertensiune necontrolată, febră, fracturi în curs de vindecare) care necesită adaptarea programului;
- Importanța unui plan personalizat și a colaborării cu o echipă multidisciplinară pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung.
Află cum poți beneficia de un plan personalizat de recuperare și ce rol cheie joacă echipa multidisciplinară RoNeuro în restabilirea mobilității și independenței tale.
Ce este kinetologia?
Kinetologia medicală este știința care studiază mecanismele articulare și neuromusculare ce definesc activitățile motrice ale omului. În cadrul kinetologiei medicale [1] există două componente practice:
- Kinetoterapia (dedicată procesului terapeutic de reabilitare);
- Kinetoprofilaxia (dedicată procesului de optimizare a stării de sănătate și prevenire a îmbolnăvirii corpului).
În ceea ce privește recuperarea post-accident vascular cerebral (AVC), în funcție de tipul de dizabilitate care a survenit, medicul poate recomanda o combinație dintre următoarele categorii de kinetoterapie și complementare kinetoterapiei.
Terapii pe bază electromagnetism și electromecanică
Acestea pot fi de mai multe feluri și se pot aplica în funcție de recomandările medicului neurolog. Astfel, Stimularea Electrică Neuromusculară este o tehnică de fizioterapie, asociată deseori cu kinetoterapia, având un rol important în prevenirea atrofiei musculare [2].
Stimularea Magnetică Periferică Funcțională este o tehnică medicală în care se folosește un câmp magnetic pentru a stimula nervii periferici, adică nervii din afara creierului și măduvei spinării.
Stimularea Magnetică Transcraniană Repetitivă este o tehnică terapeutică eficientă și non-invazivă de stimulare a unor zone din creier. Aceasta prezintă puține efecte adverse și este utilă pentru a trata spasticitatea (leziuni la nivelul Sistemului Nervos Central precum cele post-AVC, traumatism vertebro-medular, scleroză multiplă).
- Stimularea Electrică Neuromusculară,
- Stimularea Magnetică Periferică Funcțională,
- Stimularea Magnetică Transcraniană Repetitivă (rTMS).
Pentru mai multe informații despre TMS vizitați interviul online cu expertul nostru, Dr. Nicoleta Jemna – medic specialist neurolog.
Terapii asociate cu exerciții de mișcare
Terapia prin mișcare indusă de constrîngeri
Este o terapie focalizată pe antrenamentul activ al mișcării membrului afectat, în timp ce membrul neafectat este imobilizat, îmbunățățind controlul muscular și mobilitatea [3].
Antrenamentul neuromotor pe sarcini
Constă în practica repetitivă a sarcinilor motorii importante [4]. Antrenamentul este adaptat nevoilor pacientului și are la bază principiile neuroplasticității. Studiile [5] indică faptul că această terapie este eficientă și în AVC, fiind aplicabilă inclusiv la domiciliul pacientului.
Terapia cu oglindă
Implică mișcarea coordonată a membrelor, pe baza feedback-ului vizual, pentru a îmbunătăți recuperarea motorie. Pentru aceasta se folosește o oglindă, așezată în planul sagital (care împarte corpul în partea dreaptă și stângă) al persoanei, reflectând astfel mișcările părții neafectate ca și cum ar fi partea afectată [6].
Notă: Institutul RoNeuro oferă servicii de kinetoterapie, precum și un plan de recuperare individualizat și bazat pe nevoile pacientului.
Terapia ciclului de mers asistată robotic
Este bazată pe mișcarea cu ajutor mecanic robotic fiind considerată o extensie modernă a kinetoterapiei. Ea poate oferi un antrenament în grade variabile de intensitate, fiind utilă la pacienții cu tulburări motorii cauzate de AVC sau boli ale măduvei spinării [7].
Tehnici de facilitare neuromusculară proprioceptive
Aceste tehnici sunt folosite mai ales pentru îmbunătățirea echilibrului la pacienții cu AVC cronic. Cercetările au indicat faptul că supraviețuitorii unui AVC în stadiul cronic, și anume, la mai mult de șase luni de la debutul acestuia, prezintă deseori deficite reziduale și invalidante pe termen lung, în special în ceea ce privește abilitățile motorii [8].
Antrenament cu bandă de alergare
Este o nouă abordare pentru îmbunătățirea capacității de mers post-AVC. Aceasta permite pacienților nonambulatori practicarea repetitivă a ciclurilor complexe de mers. Ei învață să meargă mai simetric, cu mai puțină spasticitate și eficiență cardiovasculară mai bună pe banda de alergare [9].
Exercițiile de mișcare pasive și active
Acestea fac parte din tehnicile de bază ale kinetoterapiei pentru menținerea și îmbunătățirea funcției articulare și musculare (de exemplu, exerciții de mișcare a brațului, rotirea încheieturii mâinii, deschiderea și închiderea pumnului și altele) [10].
Antrenamentul pentru echilibru și stabilitate de bază
Include exerciții pentru restabilirea controlului și stabilității posturale. Acestea pot fi sesiuni de terapie fizică zilnice sau regulate, care includ exerciții de mers, antrenament pentru echilibru și coordonare și reînvățarea activităților zilnice (îmbrăcarea, spălatul etc) [11].
Reeducarea senzorială asociată cu exerciții de mișcare
Este utilă / recomandată post-AVC pacienților [12] cu diverse probleme senzoriale precum:
- dificultăți în a distinge între senzațiile de cald și rece;
- dificultăți în a distinge presiunea prin apăsare ușoară versus presiune prin apăsare intensă,
- dificultăți în a simți textura obiectelor.
Care sunt terapiile complementare in kinetoterapie?
Terapiile complementare
Terapiile complementare (Yoga, Tai Chi, terapia acvatică, etc.) pot fi utilizate ca adjuvante ale kinetoterapiei, deoarece în esență, orice metodă care implică exerciții fizice controlate, corectarea posturii și antrenamentul mișcării face parte din kinetoterapie.
Tot cu rol complementar pot fi menționate terapiile bazate pe Realitatea Virtuală și unele jocuri video chiar dacă nu pot fi considerate metode bazate sau derivate din kinetoterapie.
- Yoga și Tai Chi (bazate pe posturi fixe sau dinamice),
- Terapia acvatică (folosind înotul),
- Terapia prin realitate virtuală.
Terapia prin bandajare kinesiologică
Cercetări recente au indicat faptul că bandajarea kinesiologică (numită și neuromusculară sau kinesio taping [13]) ar putea fi recomandată pacienților pentru îmbunătățirea funcției membrelor superioare [14].
Terapia logopedică pentru afazie post-AVC
Terapia logopedică folosită după un AVC, s-a dovedit a avea o eficiență crescută în îmbunătățirea abilităților de limbaj și comunicare. Aproximativ o treime dintre persoanele care au un AVC suferă de afazie [15].
Resurse și suport pentru pacienți
Dacă ați suferit afecțiuni de mobilitate post-AVC programați-vă acum la un consult contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? Institutul RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Care sunt contraindicațiile kinetoterapiei?
Asemenea oricăror forme de terapie, există câteva contraindicații care trebuie respectate atât de către medic cât și de către pacientul care se înscrie în programul de reabilitare post-AVC. Pe lângă cele menționate în cadrul articolului nostru anterior despre kinetoterapie, mai menționăm următoarele contraindicații [16] în:
- Afecțiuni inflamatorii acute ale articulațiilor;
- Inflamația țesuturilor periarticulare;
- Inflamarea venelor;
- Stare febrilă, la peste 38°C;
- Fracturi, stări post-traumatice;
- Luxaţii sau entorse dureroase;
- Dureri care apar în timpul exercițiilor fizice;
- Afecțiuni postoperatorii înainte de îndepărtarea cusăturilor;
- Hipertensiune peste 160/100 (măsurate în repaus);
- Starea generală a pacientului mult prea gravă;
- Stare de disconfort după tomografie computerizată cu contrast;
- După puncția lombară inferioară (colectarea lichidului cefalorahidian).
Concluzii
Cum vă poate ajuta kinetoterapia în recuperarea după un accident vascular? Eficacitatea tuturor acestor metode descrise depinde de modul în care sunt integrate într-un program de reabilitare adaptat nevoilor specifice pacientului. Unele pot fi practicate la domiciliu, dar altele necesită îndrumare de specialitate. Trebuie menționat și faptul că aceste terapii depind de:
- participarea activă a pacientului,
- planul de tratament elaborat de echipa medicală,
- gradul de severitate al AVC-ului,
- zonele din organism care au fost lezate.
Este important ca planul de recuperare și tratament să înceapă cât mai curând posibil, deoarece promptitudinea intervenției multidisciplare, poate avea un impact semnificativ asupra rezultatelor pe termen lung pentru sănătatea dumneavoastră.
Referințe
- U.S. Department of Veterans Affairs – Health, Kinesiotherapy (KT).
- Centrokinetic, Ce este electrostimularea musculara. Available at: https://centrokinetic.ro/servicii/recuperare-medicala/fizioterapie/electrostimulare#
- DR.MAX S.R.L., Hemiplegia: Cauze, manifestari si optiuni de tratament.
- Med.ro, Dispraxia: cauze, simptome, diagnostic si optiuni de tratament – Antrenamentul neuromotor pe sarcini. Available at: https://med.ro/neuro/dispraxia/
- Rensink M, Schuurmans M, Lindeman E, Hafsteinsdóttir T. Task-oriented training in rehabilitation after stroke: systematic review. J Adv Nurs. 2009 Apr;65(4):737-54. doi: 10.1111/j.1365-2648.2008.04925.x. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19228241/
- Thieme H, Morkisch N, Mehrholz J, Pohl M, Behrens J, Borgett B, Dohle C. Mirror therapy for improving motor function after stroke. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jul 11;7(7):CD008449. doi: 10.1002/14651858.CD008449.pub3. Available at: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6513639/
- Chang WH, Kim YH. Robot-assisted Therapy in Stroke Rehabilitation. J Stroke. 2013 Sep;15(3):174-81. doi: 10.5853/jos.2013.15.3.174. Available at: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3859002/
- Nguyen PT, Chou LW, Hsieh YL. Proprioceptive Neuromuscular Facilitation-Based Physical Therapy on the Improvement of Balance and Gait in Patients with Chronic Stroke: A Systematic Review and Meta-Analysis. Life (Basel). 2022 Jun 13;12(6):882. doi: 10.3390/life12060882. Available at: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9225353/
- Hesse S, Werner C, von Frankenberg S, Bardeleben A. Treadmill training with partial body weight support after stroke. Phys Med Rehabil Clin N Am. 2003 Feb;14(1 Suppl):S111-23. doi: 10.1016/s1047-9651(02)00061-x. Available at: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12625641/
- Arcadia – Spitale și Centre Medicale, Hemiplegia după un AVC: strategii și exerciții pentru recuperarea mobilității. Available at: https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/hemiplegia-dupa-un-avc-strategii-si-exercitii-pentru-recuperarea-mobilitatii
- Enayati Medical City, Ghid complet de recuperare post-AVC pe etape. Available at: https://enayatimedicalcity.ro/blog/recuperare-avc/
- flintrehab.com, Sensory Reeducation After Stroke: How tImprove Sensation (Exercises & Methods). Available at: https://www.flintrehab.com/sensory-reeducation-return-of-sensation-after-stroke/
- KinetoMedicalCare, KinesiTaping – Bandajarea Neuromusculară. Available at: https://www.kinetomedicalcare.ro/servicii/kinesio-taping-bandajarea-neuromusculara.html
- Wang Y, Li X, Sun C, Xu R. Effectiveness of kinesiology taping on the functions of upper limbs in patients with stroke: a meta-analysis of randomized trial. Neurol Sci. 2022 Jul;43(7):4145-4156. doi: 10.1007/s10072-022-06010-1. Available at: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9213317/
- Brady MC, Kelly H, Godwin J, Enderby P, Campbell P. Speech and language therapy for aphasia following stroke. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Jun 1;2016(6):CD000425. doi: 10.1002/14651858.CD000425.pub4. Available at: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8078645/
- OT.CO Clinics, Kinesiotherapy. Available at: https://otcoclinic.com/offer/kinesiotherapy/