Logopedia în neurologie – recuperarea limbjului pentru pacienții cu traumatism craniocerebral sau AVC
În urma leziunii cerebrale se poate pierde conexiunea dintre imaginea mentală a unui cuvânt cu semnificația acestuia, între expresia sonoră și semnificația cuvântului, sau legătura dintre expresia sonoră a unui cuvânt cu schema motorie de articulare a cuvântului.
Un traumatism cerebral sau un accident vascular afectează emisfera cerebrală stângă, la cei cu manualitate dreaptă și poate produce o afectare a limbajului mai mult sau mai puțin severă, în funcție de particularitățile leziunii.
Scopul terapiei logopedice este de a recupera funcțiile pierdute. Totuși, este important și ca pacienții să învețe să funcționeze cu deficitele existente prin tehnici de compensare (ex. vorbitul mai lent), pentru a desfășura activitățile zilnice mai sigur, mai ușor și mai independent.
Pentru a înțelege mai bine cauzele AVC, vizitați următorul link.
Pentru informații despre reabilitarea post-AVC, accesați acest link, iar pentru informații despre prevenția acestei afecțiuni click aici.
Pentru înțelegerea cauzelor și mecanismelor TCC, vizitați acest articol.
Cum funcționează limbajul?
Există două arii cerebrale mari care guvernează limbajul (Wernicke și Broca). Localizarea leziunii, predominant în una dintre arii, determină caracteristicile tulburării de limbaj de tip afazic:
- Wernicke – afazia fluentă cu o comprehensiune (înțelegere) a limbajului diminuată;
- Broca – comprehensiunea păstrată și imposibilitatea exprimării verbale.
Cele două tipuri de afazie pot coexista, cu diferite grade de predominanță și diferite particularități.
Asemeni reconstrucției unui castel dărâmat din piese de lego ce în urma loviturii se împrăștie în bucățele mici individuale sau în bucățele mai mari, din mai multe piese de lego, recuperarea logopedică presupune identificarea părților mai mari și reconstrucția castelului pornind de la acestea.
Se poate recupera vorbirea?
Există un proces intern, natural, de preluare a funcțiilor ariilor cerebrale afectate de către ariile vecine, prin crearea a noi conexiuni neuronale, care reprezintă un factor facilitator în recuperarea limbajului. Intervenția logopedică prin tehnicile de stimulare concomitentă pe mai multe canale senzoriale, utilizează acest factor în reconstrucția informațiilor. Comprehensiunea, înțelegerea vorbirii, se recuperează deseori mai rapid decât exprimarea verbală.
Recuperarea limbajului expresiv presupune, pentru început, efectuarea de exerciții pentru redobândirea mobilității aparatului fonoarticulator, urmate de stimularea producției de sunete simple, apoi de unirea acestora în cuvinte.
Vocabularul specific ariilor de interes ale pacientului, impulsul emoțional și motivația sunt factori ce facilitează expresia sonoră a cuvintelor. Terapia logopedică dupa un AVC, îmbunătățește diverse funcții [1]. Terapia la intensitate mare, în doze mari sau pe o perioadă mai lungă de timp poate fi benefică [1]. Tocmai de aceea, logopedia în neurologie are un rol vital în recuperarea limbajului.
Resurse și suport pentru pacienți
Programați-vă acum pentru evaluare la un medic neurolog contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Când se recomandă începerea intervenției logopedice?
Cu cât intervenția logopedică este mai rapidă, cu atât șansele la o bună recuperare sunt mai mari. Ideal ar fi să se înceapă recuperarea imediat după ce pacientul depășește starea acută, cu două ședințe efectuate zilnic, cu o durată de circa 20 de minute, dimineața și după-amiaza, crescând treptat durata până la 60 de minute/ședință.
Condițiile financiare sau lipsa de timp restricționează deseori accesul la această intervenție. Se recomandă, pentru a se putea păstra achizițiile dobândite în timpul ședințelor, ca frecvența acestora să fie de cel puțin de trei ori pe săptamână.
O întârziere în apelarea la serviciile logopedice poate facilita apariția stereotipiilor (da-da-da, nu știu-nu știu, ș.a.) ceea ce afectează grav procesul de recuperare, în unele cazuri făcându-l chiar imposibil.
Care sunt pașii pentru reabilitarea limbajului?
În vederea unei bune recuperării se pornește de la introducerea stimulilor pe mai multe canale concomitent, de la concret spre abstract, de la simplu la complex, prin stimularea întregului prin parte, a părții prin întreg, prin ritmare. Facilitarea exprimării este deseori mărită prin introducerea unei linii melodice în pronunțarea cuvântului, prin interpretarea unor melodii cunoscute, prin activarea automatismelor verbale.
De la a înțelege până la a exprima ce gândește sau a interrelaționa cu ceilalți este un întreg alt demers. În cazul afaziei Broca (non-fluentă) în care impulsul motor de articulare a cuvintelor este diminuat, deși cunoaște semnificația lor, tehnicile și metodele de recuperare sunt diferite de cele utilizate în cazul recuperării afaziei Wernicke (afazie fluentă).
Institutul Roneuro permite îmbinarea tehnicilor clasice de recuperare cu cele moderne, de stimulare magnetică transcraniană, prin care coroborând exercițiile logopedice cu stimularea ariilor cerebrale corespunzătoare, progresele în recuperare sunt mai rapide. Pentru mai multe informații, vizionați interviul cu expertul TMS RoNeuro, medic primar Nicoleta Jemna:
Cât timp durează recuperarea limbajului?
Este un proces de lungă durată ce deseori pune la încercare nu doar pacientul în sine, ci mai ales, aparținătorii acestuia. Recuperarea depinde de întinderea și de profunzimea leziunii suferite, de personalitatea premorbidă a pacientului, de rețeaua de suport de care beneficiază acesta.
Frecvent, în primele luni, se observă încercările de susținere a pacientului de către aparținători care în timp sau obosesc sau dezvoltă comportamente hiperprotective în raport cu pacientul, ambele variante fiind deosebit de nocive pentru o bună recuperare.
Importanța unei abordări multidisciplinare în recuperarea limbajului
Schimbările dramatice de rol din familie și asumarea de noi responsabilități de către apaținători pot consuma, în timp, resursele existente și conduce efectiv la abandonarea afectivă a pacientului, sau la infantilizarea lui în cazul hiperprotecției, cu efecte nocive asupra recuperării mai ales în cazul în care pacientul a recuperat înțelegerea vorbirii.
De aici necesitatea unei consilieri psihologice atât pentru pacient cât și pentru aparținători.
Recuperarea limbajului presupune o abordare multidisciplinară, orice progres obținut într-un domeniu reflectându-se asupra întregului proces. Specialiștii includ:
- Neurologi;
- Logopezi;
- Psihologi;
Concluzii | Logopedia în neurologie
Intervenția logopedică reprezintă un factor esențial în procesul de recuperare și reabilitare a pacienților care au suferit un TCC sau AVC.
Prin abordarea personalizată și integrată a problemelor de vorbire, limbaj și înghițire, logopezii joacă un rol crucial în îmbunătățirea calității vieții și a independenței acestor pacienți.
Prin evaluarea atentă a nevoilor fiecărui pacient, elaborarea unui plan de tratament adaptat și folosind tehnici și instrumente specializate, terapia logopedică ajută la depășirea dificultăților asociate TCC și AVC.
În plus, logopezii lucrează îndeaproape cu pacienții și familiile lor, oferind suport emoțional și educație despre strategiile de gestionare a dificultăților în timpul procesului de recuperare. Intervenția logopedică nu doar că îmbunătățește funcția și autonomia pacienților, dar contribuie și la reintegrarea lor socială și profesională.
Intervenția logopedică este esențială post-TCC sau AVC, ajutând la restabilirea abilităților de comunicare și la îmbunătățirea calității vieții pacienților și a familiilor lor.
Referințe
- Brady MC, Kelly H, Godwin J, Enderby P, Campbell P. Speech and language therapy for aphasia following stroke. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Jun 1;2016(6):CD000425. doi: 10.1002/14651858.CD000425.pub4. PMID: 27245310; PMCID: PMC8078645.