Blog
  • Acasă
  • Specialități
  • Echipa
  • Tarife
  • Programări
  • Galerie foto
  • Blog
  • Contact
Telemedicină
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Specialități
  • Echipa
  • Tarife
  • Programări
  • Galerie foto
  • Blog
  • Contact
No Result
View All Result
Blog
No Result
View All Result
Home Psihologie

Suportul psihologic pentru pacienții neurologici

24/01/2025
în Psihologie, Neurologie
Timp de citire:7 minute
A A
0
Share on FacebookShare on Twitter
Cuprins ascunde
1 Ce înseamnă suportul psihologic pentru pacienții neurologici?
2 Ce fel de tulburări neurologice necesită și o abordare psihologică?
3 Resurse și suport pentru pacienți
4 De ce în unele cazuri doar tratamentul neurologic nu este suficient?
5 Care sunt principalele beneficii ale suportului psihologic?
5.1 Gestionarea stresului
5.2 Înțelegerea durerii și a traumelor emoționale
5.3 Eficiență crescută a tratamentului neurologic
5.4 Abordarea unui stil de viață sănătos
5.5 Deschiderea spre comunicare
5.6 Minimizarea riscului de complicații
5.7 Alte avantaje
6 De ce este periculoasă automedicația și autodiagnoza?
7 Concluzii
8 Referințe

Ce înseamnă suportul psihologic pentru pacienții neurologici?

Pacienții cu tulburări neurologice se confruntă adesea cu provocări emoționale și fizice semnificative, iar suportul psihologic le poate îmbunătăți considerabil calitatea vieții. Prin combinarea terapiei neurologice cu intervenția psihologică (inclusiv psihoterapie cognitiv-comportamentală), se pot reduce nivelul de stres, se pot înțelege și gestiona mai eficient simptomele și emoțiile, iar efectele tratamentului devin mai eficiente pe termen lung.

Este esențială abordarea multidisciplinară – neurologi, psihologi, psihiatri și alți specialiști colaborează pentru a oferi un plan de recuperare complet și adaptat nevoilor individuale. În plus, consultul de specialitate ajută la prevenirea automedicației sau autodiagnosticului, care pot agrava starea pacientului. Intervenția timpurie rămâne decisivă pentru rezultate optime în gestionarea și tratarea tulburărilor neurologice.

Medicul neurolog vă poate îndruma și către un consult psihologic sau neuropsihologic, deoarece majoritatea tulburărilor neurologice favorizează apariția și dezvoltarea simptomelor amintite. Astfel, terapiile psihologice, în special cele cognitiv-comportamentale, pot îmbunătăți sănătatea mintală, precum și rezultatele funcționale ale tulburărilor neurologice [3].

Suportul psihologic este un proces terapeutic complex, realizat de către un profesionist capabil să ajute pacientul în depășirea și soluționarea provocărilor vieții și a factorilor de stres, determinați de o boală neurologică sau evenimente de viață care ar fi putut contribui la dezvoltarea boli sau accelerarea ei [4].

Astfel, psihologul are rolul de a ajuta pacientul să își înțeleagă reacțiile emoționale legate de boală sau evenimentele de viață precum și necesitatea abordării unui alt stil de viață [5].

Ce fel de tulburări neurologice necesită și o abordare psihologică?

Cele mai întâlnite simptome, care se manifestă pe durate mari de timp, sau care reapar și necesită o dublă abordare terapeutică (neurologică și psihologică) sunt următoarele:

  • Dureri inexplicabile;
  • Pierderea memoriei;
  • Dureri de cap, migrene;
  • Tremurături (degete, mîini, picioare);
  • Lipsa de echilibru (la mers sau stând în picioare);
  • Slăbiciune musculară;
  • Amorțeală.

simptome care necesita ajutor psihologic scaled

Acestea pot sugera existența unor afecțiuni neurologice precum leziuni ale creierului sau măduvei spinării, afecțiuni acute, precum accidentul vascular cerebral, sau cronice, precum epilepsia [6].

Resurse și suport pentru pacienți

Dacă aveți oricare din simptomele descrise mai sus programați-vă acum la un consult contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.

La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.

Programări online aici!

Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.

De ce în unele cazuri doar tratamentul neurologic nu este suficient?

Neurologii tratează afecțiunile sistemului nervos, dar, de cele mai multe ori, ele sunt de lungă durată și perturbă viața pacientului. Acesta începe să devină îngrijorat, stresat, poate dezvolta stări de anxietate sau depresie, deoarece, în mod inevitabil, el va manifesta o reacție emoțională, la aflarea diagnosticului și/sau la manifestarea simptomelor [6].

Pentru mai multe informații despre ce este anxietatea, simptomele acesteia, afecțiunile în care se manifestă anxietatea, baza biologică a anxietății vizitați interviul video cu psiholog clinician și psihoterapeut Alexandra Bădău.

Gestionarea tulburărilor neurologice necesită adesea îngrijire specializată, inclusiv acces la experți medicali, diverse instrumente de diagnosticare și opțiuni complexe de tratament. Tulburările neurologice reprezintă provocări semnificative pentru sistemele de sănătate din întreaga lume.

Care sunt principalele beneficii ale suportului psihologic?

Suportul psihologic poate ajuta în:

  • Gestionarea stresului;
  • Înțelegerea durerii și a traumelor emoționale;
  • Creșterea eficienței a tratamentului neurologic;
  • Abordarea unui stil de viață sănătos;
  • Deschiderea spre comunicare;
  • Minimizarea riscului de complicații.

suportul psihologic pentru pacientii neurologici 1 scaled

Gestionarea stresului

Persoanele care beneficiază de suport psihologic devin mai rezistente în fața situațiilor stresante. De asemenea, ele manifestă o percepție mai scăzută a stresului, în general, și au un răspuns fiziologic mai scăzut la factorii de stres [7].

Înțelegerea durerii și a traumelor emoționale

Peste 20% din populația țărilor europene suferă de durere cronică. Din acest motiv, majoritatea tratamentelor medicale, precum și cele de reabilitare, necesită terapii psihologice. Înțelegerea și gestionarea gândurilor, emoțiilor și comportamentelor vă poate ajuta să faceți față mai eficient durerii și poate contribui la reducerea acesteia [8].

Eficiență crescută a tratamentului neurologic

Terapiile psihologice pot fi combinate cu tratamentele neurologice, în special în cazul bolilor grave incurabile precum diverse tipuri de demența, boala Parkinson, sau boala Alzheimer. Fără un suport psihologic adecvat este foarte dificil de a gestiona modificările stilului de viață aduse de aceste afecțiuni [9].

Abordarea unui stil de viață sănătos

Cercetările în psihologie și psihiatrie sugerează faptul că obiceiurile și comportamentele asociate unui stil de viață sănătos promovează sănătatea mintală și bunăstarea personală. Psihoterapiile pot fi utilizate atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea afecțiunilor de sănătate mintală, precum anxietatea, depresia, tulburări de spectru bipolar, tulburarea de stres posttraumatic, tulburări psihotice și multe altele [10].

Deschiderea spre comunicare

Suportul psihologic are un rol activ în vederea deschiderii pacientului în comunicarea clară și sinceră cu medicul. Este important să fiți sinceri cu privire la simptomele sau boala dumneavoastră, chiar dacă vă simțiți timizi. Este important să vă însușiți deprinderea de a adresa întrebări medicului pentru a vă asigura că înțelegeți diagnosticul, tratamentul și parcursul recuperării [11].

Minimizarea riscului de complicații

Consilierea psihologică are un rol important în  abordarea problemelor emoționale subiacente și a obiceiurilor nesănătoase. Astfel, pacientul poate lua din timp măsuri proactive, pentru a-și menține sănătatea și bunăstarea pe termen lung, în vederea reducerii riscului de recidivă a bolii sau a complicațiilor [5].

Alte avantaje

Pe lângă îmbunătățirea relațiilor sociale și interpresonale, stimularea sistemului imunitar prin reducerea nivelului de stres [7], suportul psihologic poate ajuta și în:

  • Amplificarea stării de fericire;
  • Îmbunătățirea sănătății fizice;
  • Îmbunătățirea funcționării cognitive;
  • Reducerea stării de singurătate și abandon;
  • O mai bună integrare în societate;
  • Oferirea de noi perspective și ajutor în rezolvarea problemelor;
  • Consolidarea obiceiurilor sănătoase;
  • Creșterea speranței de viață.

De ce este periculoasă automedicația și autodiagnoza?

Mulți pacienți au rețineri în a se adresa (din timp) experților neurologi, psihiatri sau psihologi. Riscul acestei atitudini conduce la încercări repetate și deseori nereușite de automedicație și autodiagnostic.

Astfel, pacienții care se confruntă cu simptomatologia prezentată anterior, își pot interpreta eronat simptomele, abordând îngrijiri care nu sunt adecvate problemelor reale de sănătate.

Programarea la o consultație de specialitate vă oferă:

  • un tratament în urma unei evaluări profesionale;
  • un diagnostic stabilit pe principii științifice și analize complexe [12].

Concluzii

În contextul actual al dezvoltării neuroștiințelor, diagnosticul și tratamentul sunt abordate multidisciplinar, pentru a îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților cu tulburări neurologice.

Psihologii, psihiatri, neurologii și alți terapeuți, lucrează împreună, ca parte a unei echipe medicale pentru a ajuta pacienții să aibă o mai bună gestiune a simptomelor și o recuperare mai rapidă.

Este important ca planul de recuperare și tratament să înceapă cât mai curând posibil, deoarece promptitudinea intervenției, poate avea un impact semnificativ asupra rezultatelor pe termen lung.

Referințe

  1. Studyportals, Growing need for mental health professionals.
  2. Wikipedia, the free encyclopedia, Neurology. Available at: https://en.wikipedia.org/wiki/Neurology
  3. Gandy, M. (2023). The role of psychologists in managing mental health comorbidities in adults with neurological disorders. Australian Psychologist, 58(3), 161–168. https://doi.org/10.1080/00050067.2023.2183107. Available at: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00050067.2023.2183107
  4. Hollanda Kraliyeti SGDD-ASAM, What is psychological support? What does a psychologist do?. Available at: https://sgdd.org.tr/mhpss/what-is-psychological-support-what-does-a-psychologist-do/
  5. Arcadia Hospital, Psih. Maria Marchis, Implicațiile suportului psihologic în recuperarea medicală a pacientului. Available at: https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/implicatiile-suportului-psihologic-in-recuperarea-medicala-a-pacientului
  6. Healthline Media LLC, Why would my doctor refer me to a neurologist?. Available at: https://www.healthline.com/health/neurological-health/why-would-i-be-referred-to-a-neurologist#conditions-neurologists-treat
  7. HelpGuide.org, The importance of social support. Available at: https://www.helpguide.org/mental-health/stress/social-support-for-stress-relief
  8. American Psychological Association, Managing chronic pain: How psychologists can help with pain management. Available at: https://www.apa.org/topics/pain/management
  9. Haym Salomon Home for Nursing & Rehabilitation, How Psychological Therapies Help Patients With Neurological Disorders. Available at: https://www.haymsalomonhome.com/psychological-therapies-help-neurological-disorders-patients/
  10. American Psychiatric Association, Lifestyle to Support Mental Health. Available at: https://www.psychiatry.org/patients-families/lifestyle-to-support-mental-health
  11. National Institutes of Health, Talking With Your Doctor or Health Care Provider. Available at: https://www.nih.gov/institutes-nih/nih-office-director/office-communications-public-liaison/clear-communication/talking-your-doctor
  12. PsychPlus, Preventing Self-Diagnosis and Ensuring Proper Treatment . https://psychplus.com/blog/when-and-why-you-need-a-referral-to-see-a-psychologist-a-complete-guide/
Share17Tweet11

Articole Recomandate

Afecțiuni neurologice tratate cu toxina botulinică
Neurologie

Afecțiuni neurologice tratate cu toxina botulinică

25/04/2025
117

Afecțiuni neurologice tratate cu toxina botulinică Toxina botulinică este utilizată de peste 35 de ani...

Cauzele și tratamentul amneziei
Neurologie

Cauzele și tratamentul amneziei

14/04/2025
48

Cauzele și tratamentul amneziei Amnezia poate avea multiple cauze, de la afecțiuni organice grave –...

Amnezia și simptomele acesteia
Neurologie

Amnezia și simptomele acesteia

14/04/2025
74

Ce este amnezia? Amnezia este o tulburare de memorie cauzată (de obicei) de leziuni sau...

consult neurologic pediatric

Când este necesar un consult neurologic pediatric?

05/03/2025
59
exerciții de antrenament cognitiv

Care sunt cele mai eficiente exerciții de antrenament cognitiv pentru pacienți?

05/03/2025
301
antrenamentul cognitiv

Ce este antrenamentul cognitiv și cui i se adresează?

25/02/2025
71
Următorul articol
intervenția logopedică post AVC

Ce presupune intervenția logopedică post AVC?

testul TILT

Ce este testul TILT (testul mesei înclinate)?

Vitamina B12

Ce este vitamina B12?

Contact

Institutul RoNeuro | Centrul de Cercetare și Diagnostic al Bolilor Neurologice

  • Str. Mircea Eliade Nr. 37, Cluj Napoca, România
  • E-mail
  • 0374 46 22 22
  • Programare on-line
  • Contul meu
Facebook Linkedin
  • Politica de confidențialitate
  • Politica cookies
  • Politica GDPR
  • Termeni și condiții
  • Regulament voluntari
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Specialități
  • Echipa
  • Tarife
  • Programări
  • Galerie foto
  • Blog
  • Contact

Administrează consimțămintele pentru cookie-uri
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii {vendor_count} Citește mai multe despre aceste scopuri
Vezi preferințele
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Specialități
  • Echipa
  • Tarife
  • Programări
  • Galerie foto
  • Blog
  • Contact

Phone Icon