…și vă declar soț și soție !…
Se întâmplă uneori ca drumul ce pornește cu aceste cuvinte să conducă spre anumite întrebări: Unde a dispărut iubirea? Cum și când ne-am înstrăinat? Unde ne-am pierdut unul de celălalt? Cum a devenit căsnicia, căznicie?!
Dacă la începutul relației ne centram unul pe nevoile celuilalt și ne sorbeam vorbele nu doar ne ascultam, visând la un lung drum împreună, treptat observăm că drumul s-a sfârșit. Poate, odată, am intrat prea dur cu bocancii unul în sufletul celuilalt, strivind delicatele flori ale iubirii, poate doar am descoperit că ceea ce iubeam, erau doar părți neexprimate ale sufletului nostru, iar după un timp a urmat inevitabila cădere a măștilor și ne-am trezit străini. Poate ne concentram, uneori, pentru binele familiei, atât de mult pe carieră sau pe copii, încât uităm cu totul de partener…
Intrăm, se spune, într-o relație, fiecare cu nevoile sale nesatisfăcute din relațiile de atașament primar și reproducem, în timp, tipul de relație avut din dorința inconștientă de a fi acceptat, iubit, văzut.
Valorile, viziunea asupra casniciei, asupra rolurilor partenerilor, tipul de activități recreative, gradul de maturizare și responsabilizare pot cunoaște evoluții diferite pentru cei doi parteneri și punctul în care și-au unit destinele rămâne doar un simplu punct de intersecție a două drumuri diferite și nu un punct de convergență a două lumi.
Ca adult, suferi, dar ai destulă cunoaștere pentru a te putea mobiliza și a-ți continua viața. O atmosferă încărcată din familie, cu tensiuni, cu agresivități verbale ori chiar fizice, marchează însă drastic personalitatea în devenire a unui copil, modelând tipuri de personalități disfuncționale.
Victimele divorțului sunt copii.
Ca și copil, întregul echilibru ți se distruge. Îți iubești părinții egal. Ești prins la mijloc, implicat în conflicte pe care nici părinții, adulți, nu le pot media, ești cuprins de vină, de frică, uneori te transformi în părinte pentru părintele tău sau pentru frații mai mici.
Există speranță?
Prin terapia de cuplu se urmărește regăsirea celor doi parteneri și conturarea unei viziuni comune asupra căsniciei, restabilirea unui nou echilibru. Ca de obicei cheia este comunicarea.
Institutul Roneuro, prin colectivul său de medici și prin specialiștii psihologi Alexandra Bădău, Ioana Mureșanu, Codruța Popescu, Zoltan Apa, prin acupunctură, prin masaj, vă poate sprijini în travaliul regăsirii și depășirii blocajelor mai vechi, mai noi.
Există speranță? Există, dacă amândoi partenerii doresc!