Care sunt principalele terapii alternative în gestionarea depresiei?
Anumite terapii alternative ajută în ameliorarea simptomelor depresiei:
- Remediile pe bază de plante
Sunătoarea, Ginkgo biloba, lavanda, șofranul, mușețelul și 5-HTP sunt suplimente care pot avea rezultate pozitive în tratamentul depresiei. - Acupunctura
O tehnică antică ce presupune înfingerea unor ace fine în anumite puncte ale corpului stimulează capacitatea organismului de a face față depresiei. - Meditația
Beneficiile meditației au fost intens studiate în cazul depresiei. Aceasta poate ajuta la reducerea stresului, a anxietății și oxigenarea creierului prin tehnici de respirație. - Tehnicile de respirație
Prin gestionarea ritmului respirator, acestea ajută la reducerea ritmului cardiac și creșterea aportului de oxigen, relaxând corpul și mintea. - Masajul
Terapeuții de masaj își folosesc mâinile pentru a vă freca corpul. Masajul sprijină conexiunea minte-corp, permițând o mai bună conștientizare a ceea ce se întâmplă în corpul nostru. Unele variații ale masajului care pot sprijini conexiunea minte-corp și relaxarea generală sunt tehnicile de masaj suedez, Reiki, aromaterapia și terapiile craniosacrale [2].
Cum ne ajută modificarea stilului de viață în gestionarea depresiei ?
Modificarea stilului de viață este necesară nu doar pentru ameliorarea simptomelor, ci și pentru prelungirea și menținerea beneficiilor obținute prin terapie farmacologică și psihologică. Deoarece depresia poate reapărea chiar și după tratament, este important ca aceasta să nu fie doar tratată punctual, ci într-o abordare holistica. Modificarea stilului de viață include diverse aspecte prezentate mai jos.
Alimentație sănătoasă
Rolul alimentației este deosebit de important în afecțiunile de stare. O dietă ce limitează alimentația de tip fast-food și ultraprocesată, cu exces de grăsimi nesănătoase și zahăr rafinat, poate îmbunătăți starea psihică.
Mai mult, anumite componente ale alimentației ajută la susținerea sănătății psihice. Printre acestea se numără:
- Acizii grași omega-3 și omega-6 (regăsiți în pește, nuci, avocado etc.)
- Aminoacizi (valină, leucină, izoleucină)
- Vitaminele C și E
- Proteinele
- Vitamina B
- Vitamina D
- Seleniul [1].
Exercițiile fizice
Exercițiile fizice timp de 30 de minute pe zi, de trei până la cinci ori pe săptămână, pot reduce riscul de depresie, îmbunătăți starea de spirit, calitatea somnului și reduce stresul.
Somnul
Depresia este deseori asociată cu tulburări ale somnului, de la insomnii, la hipersomnie. Ambele pot afecta funcționarea sistemului nervos, pot avea efecte negative asupra sănătății și pot împiedica vindecarea depresiei. Este importantă dezvoltarea unei rutine și a unui program de somn, pentru a îmbunătăți cantitatea și calitatea acestuia.
Relațiile sociale sunt o componentă de bază în menținerea sănătății psihice. Depresia, prin simptomele ei, poate duce la izolare. Astfel, suportul social de la prieteni, familie și persoane dragi este extrem de important în gestionarea acestei afecțiuni.
Activitățile plăcute
În gestionarea depresiei, este importantă introducerea de activități plăcute în rutina zilnică. Acestea pot include:
- vizionarea unui film;
- citirea unei cărți;
- practicarea unui hobby;
- ascultarea muzicii;
- păstrarea unui jurnal.
Resurse și suport pentru pacienți
Institutul RoNeuro vă facilitează gestionarea acestei afecțiuni prin tehnici diverse: de la acupunctură, la revoluționara abordare prin stimulare magnetică transcraniană, incluzând, desigur, arta psihoterapiei ce abordează nivelul conștient prin tehnici cognitiv-comportamentale, iar nivelul inconștient prin imagerie ghidată sau hipnoză.
Suferiți de anxietate? Programați-vă acum la unul din psihologii noștrii contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Cum ne ajută stimularea magnetică transcraniană în depresie?
Stimularea magnetică transcraniană (TMS) este o metodă non-invazivă utilizată în tratamentul depresiei. TMS se bazează pe utilizarea unui câmp magnetic pentru a stimula anumite zone ale creierului care sunt implicate în reglarea dispoziției, ceea ce duce la ameliorarea simptomelor depresive, în special în cazurile în care alte tratamente, cum ar fi medicația sau psihoterapia, nu au fost eficiente.
Deși prima linie de tratament pentru depresie este reprezentată de medicație și psihoterapie, un număr semnificativ de pacienți continuă să experimenteze simptome după tratament. În aceste cazuri, tehnicile de neuromodulare – TMS, terapia electroconvulsivă, stimularea nervului vag și stimularea transcraniană cu curent continuu – pot aduce beneficii semnificative. TMS a fost studiată mai intens în ultimele două decenii, pe diverse populații [3].
Este o tehnică sigură, non-invazivă, care poate fi folosită și în cazul femeilor însărcinate și pacienților zilnici, în cazul cărora tratamentul farmacologic prezintă anumite riscuri.
Mai mult, TMS este aprobată și pentru alte patologii, adeseori comorbide cu depresia sau asemănătoare acesteia, precum tulburarea obsesiv-compulsivă, migrenele, tulburarea afectivă bipolară (depresia bipolară), depresia pediatrică și tulburarea de stres post-traumatic
Aceasta poate fi combinată cu alte tehnici neurocognitive, fiind o metodă de tratament inovatoare și promițătoare. O limitare a acesteia este complianța, deoarece tratamentul necesită vizite repetate la clinică [4].
Un procent semnificativ de 50-60% dintre persoanele cu depresie rezistentă la tratament prezintă îmbunătățirea stării după tratament cu TMS, iar aproximativ o treime dintre acestea prezintă remisie completă. Totuși, depresia poate reapărea chiar și după tratament, atât în cazul terapiei TMS, cât și în cazul terapiei farmacologice [5].
Pentru mai multe informații, urmăriți interviul video cu medicul coordonator al departamentului de TMS RoNeuro – Dr. Nicoleta Jemna – medic specialist neurolog.
Rolul NADH în gestionarea depresiei
NADH este un supliment alimentar eficient și sigur, cu rol în prevenirea și ameliorarea depresiei.
Cunoscut de asemenea drept Coenzima-1, NADH este forma biologică a hidrogenului care reacționează cu oxigenul din celule rezultand energie. Prin stimularea producției de dopamina, NADH a demonstrat un rol semnificativ în reducerea simptomelor depresiei.
Pentru mai multe informații despre NADH, accesați acest link. Pentru mai multe informații despre impactul NADH în depresie, click aici.
Aflați mai multe despre rolul NADH în mecanismul Dopaminei dar și a altor neurotransmițători.
Concluzii | Terapii alternative în gestionarea depresiei
Terapiile alternative pot ajuta persoanele cu depresie în procesul de vindecare. Deși acestea nu înlocuiesc tratamentul de bază, cel puțin în cazul depresiei cronice sau severe, ele reprezintă resurse accesibile și sunt o parte importantă a gestionării comprehensive a acestei patologii.
Stimularea Magnetică Transcraniană reprezintă o alternativă inovatoare în tratamentul depresiei, având beneficii semnificative și riscuri minime, cu un potențial major în tratamentul depresiei rezistente la medicație.
Deoarece această afecțiune este încă stigmatizată, pacienții se pot simți singuri și izolați. Prin creșterea gradului de conștientizare și promovarea empatiei putem contribui la crearea unui mediu mai favorabil pentru recuperare.
Gestionarea depresiei necesită o abordare complexă și personalizată, combinând tratamentele medicale tradiționale cu psihoterapia, modificarea stilului de viata, terapii alternative și suport psihosocial. Prin integrarea acestor metode, se poate obține o ameliorare semnificativă a simptomelor și o îmbunătățire a calității vieții pacienților.
Referințe
- Krans, B. (2022, September 14). Lifestyle changes for depression. Healthline.
- professional, C. C. medical. (n.d.-a). Alternative treatment for depression: Options & Remedies. Cleveland Clinic.
- Somani A, Kar SK. Efficacy of repetitive transcranial magnetic stimulation in treatment-resistant depression: the evidence thus far. Gen Psychiatr. 2019 Aug 12;32(4):e100074. doi: 10.1136/gpsych-2019-100074. PMID: 31552384; PMCID: PMC6738665.
- Rizvi S, Khan AM. Use of Transcranial Magnetic Stimulation for Depression. Cureus. 2019 May 23;11(5):e4736. doi: 10.7759/cureus.4736. PMID: 31355095; PMCID: PMC6649915.
- Adam P. Stern, M. (2020, October 27). Transcranial magnetic stimulation (TMS): Hope for stubborn depression. Harvard Health.