Ce este vitamina B12?
Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă, prezentă în mod natural în unele alimente, dar care este disponibilă și sub formă de supliment alimentar. Aceasta este necesară în dezvoltarea și buna funcționare a sistemului nervos central.
Vitamina B se absoarbe la nivelul intestinului subțire, dar procesul începe în stomac unde molecula de vitamină B12 se leagă de o proteină numită factor intrinsec care ajută ca aceasta să fie absorbită la nivelul sângelui.
Excesul de vitamina B12 este eliminat prin urină, dar organismul poate stoca cantități semnificative în ficat pentru utilizare ulterioară, motiv pentru care carențele pot apărea după ani de aport insuficient. Corpul nu produce vitamina B12, motiv pentru care este important ca aceasta să fie introdusă prin alimentație.
Vitamina B12 conține mineralul Cobalt, compușii vitaminei B12 fiind numiți cobalamine.
Unde se găsește vitamina B12?
Vitamina B12 este prezentă exclusiv în produsele de origine animală, inclusiv în pește, carne, ouă și produse lactate.
Unele produse vegetale fermentate (tempeh, alge, spirulină) pot conține cantități minime de vitamina B12, dar aceasta este sub formă inactivă, care nu este utilizabilă de către organism.
Deși alimentele vegetale nu conțin vitamina B12 în mod natural, aceasta este adaugată în unele cereale pentru micul dejun și în drojdii nutriționale. Formulele de lapte praf pentru sugari sunt și ele îmbunătățite cu vitamina B12, aceasta existând în mod natural și în laptele matern.
Atât nivelul cât și biodisponibilitatea acesteia variază în funcție de aliment. De exemplu, biodisponibilitatea este mai mare în produsele lactate decât în carne, iar în suplimentele alimentare este cu aprox 50% mai mare decât în surse alimentare [1].
Alimente care conțin vitamina B12:
- Ficat de vită;
- Scoici, stridii;
- Drojdie nutrițională fortificată;
- Somon, ton;
- Carne tocată de vită;
- Lapte;
- Iaurt;
- Cereale fortificate;
- Brânză;
- Ouă;
- Tempeh.
Este disponibilă și în suplimente multivitamine, în general cele care conțin mai multe vitamine din complexul B. În general în suplimente se găsește în doze de de la 5 la 1.000 mcg [1].
Există, ca formă de administrare, sub forme orale sau sublinguale, sau, la recomandarea medicului, prin injectare intramusculară, în cazul problemelor de absorbție, deficitului sever, sau anemiei pernicioase.
Cum se măsoară nivelul vitaminei B12?
Vitamina B12 se măsoară prin nivelurile serice sau plasmatice. Limitele dintre nivelurile normale și deficiență variază în funcție de laborator, dar în general sunt considerate:
- Nivel normal > 250 pg/mL.
- Nivel patologic, deficiență < 200-250 pg/mL [1].
Cel mai sensibil marker al vitaminei B12 este reprezentat de nivelul crescut de acid metilmalonic seric (MMA), fiind un produs de metabolizare al acesteia. Nivelul MMA poate crește și în insuficiența renală și tinde să fie mai ridicat la adulții în vârstă.
Un alt marker este reprezentat de homocisteina plasmatică, care crește pe măsură ce vitamina B12 scade, însă poate fi influențat și de nivelul de acid folic (vitamina B9) sau de funcția renală.
Testul de holotranscobalamină este un alt marker util, deoarece măsoară forma activă a vitaminei B12.
Valorile recomandate pentru aportul zilnic de vitamina B12 variază în funcție de vârstă și de starea fiziologică:
- Sugari, copii: între 0.5 și 4.0 µg pe zi.
- Adolescenți și adulți: 2.4 – 4.0 µg pe zi.
- Femei însărcinate: 4.5 µg pe zi.
- Femei care alăptează: 5.5 µg pe zi [2].
Aceste valori sunt orientative și asigură necesarul zilnic pentru o funcționare optimă a organismului.
Persoanele cu dietă vegetariană sau vegană ar trebui să consume suplimente sau alimente fortificate.
Resurse și suport pentru pacienți
Prezentați simptome ale deficienței de vitamina B12? Programați-vă acum la o consultație contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? Institutul RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Care sunt beneficiile vitaminei B12?
Beneficiile vitaminei B12 sunt [3]:
- Susține sănătatea sistemului osos, prevenind osteoporoza și riscul de fracturi în special la femeile în vârstă.
- Protejează vederea și previne degenerescența maculară legată de vârstă – o afecțiune progresivă ce duce la vedere neclară și sensibilitate crescută la lumină.
- Imbunătățește simptomele de depresiei, oboselii și a tulburările de dispoziție, având un rol esențial în producția de serotonină.
- Susține sănătatea creierului și funcția cognitivă, deficiența acesteia fiind corelată cu declin cognitiv și demență la vârstnici. Mai mult, previne neuropatia, care se manifestă cu amorțeală, furnicături în mâini și picioare.
- Crește nivelul de energie și combate anemia, fiind esențială pentru producerea globulelor roșii.
- Sprijină sănătatea cardiovasculară. B12 ajută la reducerea nivelului de homocisteină, un aminoacid care, în cantități mari, poate crește riscul de boli cardiovasculare.
- Îmbunătățeste sănătarea părului, a pielii și a unghiilor, contribuind la reînoirea celulară.
Vitamina B12 în sarcină și alăptare
Vitamina B12 este deosebit de importantă pentru fetuși și bebeluși, aceasta susținând dezvoltarea sistemului lor nervos și producerea de globule roșii. Deficiența poate duce la leziuni neurologice permanente, motiv pentru care aceștia trebuie să consume suficientă vitamina B12, fie prin laptele matern de la o mamă care consumă cantități adecvate, fie prin lapte praf.
Dacă o mamă care alăptează are, din diverse motive – precum o dietă strict vegetariană sau vegană – carență, atunci este probabil ca și sugarul să aibă. Din acest considerent, este importantă testarea și suplimentarea, precum și monitorizarea.
În timpul sarcinii, vitamina B12 ajunge prin placentă la făt, iar apoi prin laptele matern. Mamele pot prezenta diverse carențe în timpul sarcinii și alăptării, precum de vitamina B12, acid folic (vitamina B9), fier și calciu, atunci când:
- Au suferit o procedură medicală precum operația de bypass gastric;
- Au anemie pernicioasă;
- Au tulburări gastrointestinale [4].
Concluzii
Vitamina B12 are un rol esențial în funcționarea sănătății sistemului nervos precum și a altor sisteme. Nefiind sintetizată de organismul uman, suplimentarea acesteia este esențială. Aceasta se găsește preponderent în alimente de origine animală precum carnea și lactatele, motiv pentru care persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană trebuie să suplimenteze cu alimente fortificate sau suplimente alimentare.
Referințe
- Vitamin B12. (n.d.). Nih.gov. Retrieved January 19, 2025, from https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
- Ströhle A, Richter M, González-Gross M, Neuhäuser-Berthold M, Wagner KH, Leschik-Bonnet E, Egert S; German Nutrition Society (DGE). The Revised D-A-CH-Reference Values for the Intake of Vitamin B12 : Prevention of Deficiency and Beyond. Mol Nutr Food Res. 2019 Mar;63(6):e1801178. doi: 10.1002/mnfr.201801178. Epub 2019 Jan 28. PMID: 30657638; PMCID: PMC6590120.
- Duggan C, Srinivasan K, Thomas T, Samuel T, Rajendran R, Muthayya S, Finkelstein JL, Lukose A, Fawzi W, Allen LH, Bosch RJ, Kurpad AV. Vitamin B-12 supplementation during pregnancy and early lactation increases maternal, breast milk, and infant measures of vitamin B-12 status. J Nutr. 2014 May;144(5):758-64. doi: 10.3945/jn.113.187278. Epub 2014 Mar 5. PMID: 24598885; PMCID: PMC3985831.
- https://www.cdc.gov/breastfeeding-special-circumstances/hcp/diet-micronutrients/vitamin-b12.html