Ce este atacul ischemic tranzitoriu (AIT)?
Atacul ischemic tranzitoriu (AIT) durează de la câteva minute până la o oră și are simptome similare cu cele ale unui accident vascular cerebral (AVC). Deși nu provoacă daune permanente, atenționează asupra posibilei apariții a unui accident vascular cerebral.
În țările vestice, incidența anuală este între 29 și 61 de cazuri per 100,000 persoane [1].
Aproximativ 1 din 3 persoane care suferă un AIT va suferi în cele din urmă un accident vascular cerebral, iar aproximativ jumătate dintre acestea vor avea loc în decurs de un an.
AIT este uneori numit, în mod incorect „mini-AVC”. AIT poate afecta zone extinse ale creierului, fiind două diferențe esențiale între AVC și AIT:
- AIT se oprește de la sine, pe când AVC are nevoie de tratament pentru a fi stopat și a inversa efectele.
- AVC lasă urme vizibile asupra creierului, care se pot identifica ușor la RMN. Modificările rămân, chiar dacă simptomele dispar.
Care sunt simptomele unui atac ischemic tranzitoriu?
Simptomele pot să difere în funcție de zona creierului care este afectată:
- Slăbiciune, amorțeală sau paralizie la nivelul feței, brațului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului;
- Vorbire incoerentă sau dificultăți de înțelegere;
- Pierderea bruscă a vederii la unul sau la ambii ochi;
- Vedere dublă;
- Vertij sau pierderea echilibrului sau a coordonării;
- Paralizia completă a unei părți a corpului;
- Confuzie;
- Dificultăți de înghițire (disfagie) [2].
Majoritatea simptomelor dispar în decurs de o oră, dar, în unele cazuri, pot persista până la 24 de ore.
Sunați imediat la 112 și solicitați o ambulanță dacă dumneavoastră sau altcineva prezintă simptomele unui AIT sau ale unui accident vascular cerebral!
Chiar dacă simptomele dispar până la sosirea ambulanței, este necesară o evaluare medicală de către un specialist în termen de 24 de ore de la debutul simptomelor.
Persoanele cu AIT pot prezenta simptome de durată, precum oboseală, depresie, anxietate, tulburări cognitive și dificultăți de comunicare.
Ce factori influențează apariția unui AIT?
Cauza AIT este, la fel ca în cazul unui accident vascular ischemic, un cheag care blochează alimentarea cu sânge a unei zone cerebrale, problema apărând de la acumularea de depozite adipoase ce conțin colesterol, numite plăci, într-o arteră sau în una dintre ramurile sale (ateroscleroză). Astfel, creierul nu mai primește oxigen și nutrienți. În cazul AIT, blocajul este de scurtă durată.
Printre factorii care influențează apariția AIT se numără cei prezentate în Figura 1.
Figura 1. Factorii de risc pentru apariția unui AIT
Riscul crește pentru persoanele cu membrii ai familiei care au avut un AIT sau un AVC și pentru persoanele de peste 55 de ani. Bărbații au un risc ușor crescut de AIT și de AVC, comparativ cu femeile.
Diabetul crește severitatea aterosclerozei și viteza cu care se dezvoltă, iar fumatul crește riscul de formare a cheagurilor de sânge, crește tensiunea arterială și contribuie la dezvoltarea aterosclerozei.
Care sunt tratamentele existente pentru AIT?
Tratamentul AIT poate include:
- Medicație
- Intervenție chirurgicală pentru a reduce riscul unui atac vascular cerebral.
Pe lângă tratamentele prescrise de medici, există suplimente care pot ajuta în gestionarea impactului unui AIT. Printre acestea se numără NADH.
NADH, forma biologică a hidrogenului regasită in toate celulele, ajută în gestionarea accidentului vascular cerebral precum și a altor afectiuni cerebrovasculare (ex. AIT). NADH ajută la suplinirea țesuturilor cu oxigen pentru a asigura funcționarea optimă a acestora. Aflați mai multe despre rolul NADH în gestionarea afecțiunilor cerebrovasculare.
Mai mult, stimularea magnetică transcraniană (TMS) ajută în recuperarea afecțiunilor asociate AIT, precum depresia, anxietatea, și tulburarea cognitivă. Aflați mai multe despre TMS de la specialistul nostru, Dr. Nicoleta Jemna.
Resurse și suport pentru pacienți
Ați suferit de un AIT? Programați-vă acum la un specialist neurolog contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? Institutul RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Cum pot preveni un AIT?
Pentru a preveni un AIT este importantă gestionarea tensiunii arteriale și a colesterolului. Astfel, este recomandat să:
- Nu fumați.
- Faceți exerciții fizice în mod regulat.
- Mentineți o alimentație echilibrată cu un aport crescut de fructe și legume și un aport scăzut de colesterol, grăsimi și sodiu. Potasiu, acid folic și antioxidanții pot proteja împotriva unui AIT, iar evitarea alimentelor sărate poate reduce tensiunea arterială.
- Controlați diabetul. Puteți gestiona diabetul și hipertensiunea arterială prin dietă, exerciții fizice, controlul greutății și, dacă este necesar, medicamente.
- Mențineți o greutate sănătoasă: Supraponderabilitatea contribuie la o tensiunea arterială ridicată, boli cardiovasculare și diabet.
- Limitați consumul de alcool.
- Nu folosiți droguri ilicite.
- Mergeți la controale medicale regulate: Tulburările neurologice se pot reflecta prin schimbări în comportamentul oculomotor, urmărirea oculară devenind un instrument eficient pentru diagnosticare și monitorizare. Institutul RoNeuro utilizează un sistem Tobii TX300 pentru a evalua aceste mișcări oculare. Pentru mai multe informații despre aplicațiile acestei tehnologii în atacul ischemic tranzitoriu, vă invităm să urmăriți interviul video cu dr. Emanuel Ștefănescu, coordonatorul departamentului de eyetracking.
Modificarea stilului de viață precum și evaluările medicale periodice sunt factorii de bază în asigurarea unei sănătăți cerebrovasculare.
Rolul NADH în gestionarea accidentului vascular cerebral
NADH este un supliment alimentar eficient și sigur, cu rol în prevenirea și ameliorarea diverselor afecțiuni, printre care și AVC-ul.
Cunoscut de asemenea drept Coenzima-1, NADH este forma biologică a hidrogenului care reacționează cu oxigenul din celule rezultand energie.
Pentru mai multe informații despre NADH, accesați acest link. Pentru mai multe informații despre impactul NADH în accidentul vascular cerebral, click aici.
Abordări naționale pentru gestionarea afecțiunilor cerebrovasculare
În România, bolile cardiovasculare și cerebrovasculare reprezintă principalele cauze de deces și dizabilitate, motiv pentru care gestionarea acestora este extrem de importantă.
Vizitați interviul Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (European Federation of Neurorehabilitation Societies – EFNR) cu Profesor Cristina Tiu, președinta societății naționale de neurologie, ce abordează, printre altele, Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare (SNBCC). Interviul s-a desfășurat în cadrul Întâlnirii Regionale Est-Europene EFNR-WFNR alături de Conferința Bistrițeană pentru Neuroștiințe Clinice din 31 Martie-1 Aprilie 2023.
SNBCC a fost dezvoltat de experți în cardiologie, neurologie, neurochirurgie, medicină fizică şi recuperare medicală în colaborare cu societăți naționale pentru a îmbunătăți starea de sănătate a populației, prin instituirea unui plan de reformă în domeniul bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare.
Mai mult, in anul 2023, Ministrul Sănătății a semnat Declarația privind Planul de Acțiune pentru Accidentele Vasculare Cerebrale în Europa (Stroke Action Plan for Europe), un plan strategic dezvoltat de European Stroke Organization și Stroke Alliance for Europe, care are ca scop reducerea numărului de accidente vasculare cerebrale și diminuarea consecințelor acestora.
Concluzii | Atacul ischemic tranzitoriu (AIT)
Atacul ischemic tranzitoriu este o urgență medicală și o afecțiune cu un potențial puternic impact asupra pacientului, deoarece poate duce la apariția viitoarelor AVC-uri. Mai mult, la debut, simptomele AIT sunt greu de diferențiat față de cele ale unui AVC major.
Din aceste considerente, AIT trebuie tratat cu mare atenție; simptomele acestuia nu trebuie ignorate. Înțelegerea și recunoașterea semnalelor AIT este esențială pentru intervenția timpurie și prevenirea accidentelor vasculare cerebrale mai grave.
Deși AIT sunt adesea scurte și este posibil să nu lase leziuni de durată, ele servesc drept semnale de avertizare critice care nu trebuie ignorate. Modificarea stilului de viața precum și asistența medicală proactivă sunt factori importanți pentru gestionarea AIT și prevenirea afecțiunilor cerebrovasculare ulterioare.
Referințe
- Epidemiology of transient ischemic attacks using time- or tissue-based … www.ahajournals.org. (n.d.). ttps://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/STROKEAHA.116.015417
- NHS. (n.d.). NHS choices. https://www.nhs.uk/conditions/transient-ischaemic-attack-tia/symptoms/