Când se recomandă un control ENMG?
Electroneuromiografia (ENMG) este o procedură medicală utilizată pentru a diagnostica și evalua diverse afecțiuni neuromusculare, inclusiv scleroza laterală amiotrofică, scleroza multiplă, distrofii musculare, miopatii și boala Charcot-Marie-Tooth. Aceasta combină electromiografia cu studiile de conducere nervoasă pentru a identifica disfuncții la nivelul nervilor sau mușchilor, oferind informații esențiale pentru un plan de tratament eficient. Simptome precum slăbiciunea musculară, amorțeala sau reflexele anormale pot indica necesitatea unei evaluări ENMG [1]. Electroneuromiografia (ENMG) îmbină electromiografia cu studii de conducere nervoasă pentru a evidenția disfuncții ale nervilor sau musculaturii, precum și probleme cu transmiterea semnalului de la nervi la mușchi.
Ce boli pot fi identificate prin ENMG?
ENMG poate fi utilizată pentru a diagnostica o gamă largă de boli neuromusculare, precum miopatii, boli ale neuronilor motori din creier sau măduva spinării, precum și leziuni nervoase sau afecțiuni neurodegenerative [2]. Cele mai răspîndite 5 afecțiuni neuromusculare sunt următoarele [3]:
Scleroza laterală amiotrofică
Boală neurodegenerativă, având drept consecințe pierderea progresivă a funcției și troficității musculare datorită lezării neuronilor motori din măduva spinării [4].
Scleroza multiplă
Boală autoimună a sistemului nervos central care afectează teaca protectoare de mielină a neuronilor și provoacă probleme de comunicare între creier și restul corpului [5].
Distrofiile musculare
Grup de boli care se manifestă prin slăbiciune progresivă, pierderea masei musculare și o degradare a țesutului nervos [6].
Miopatiile
grup de boli inflamatorii a mușchilor scheletici care se manifestă prin durere și slăbiciune musculară, oboseală intensă, crampe și spasme musculare [7,8].
Boala Charcot-Marie-Tooth
Tulburare neurologică a sistemului nervos periferic, care transportă semnalele de la creier în diferite părți ale corpului [9].
Miastenia gravis
Boală neuromusculară cronică care provoacă slăbiciunea mușchilor voluntari) duce la dificultate la înghițirea mâncării și dificultate de respirație [10]. ENMG poate fi utilă în evaluarea răspunsurilor musculare anormale specifice acesteia.
Alte tipuri afecțiuni care pot fi investigate prin ENMG
- Sindroamele tunelului carpian, cubital sau tarsian – cauzat de presiunea asupra nervului median, cubital sau tarsian;
- Spondiloza cervicală – boală degenerativă a coloanei cervicale caracterizată prin modificări ale articulațiilor și discurilor intervertebrale [11];
- Sindromul Guillain-Barre – boală autoimună cu debut rapid cauzată de distrugerea sistemului nervos periferic de către sistemul imunitar [12];
- Sindromul Lambert-Eaton – boală autoimună rară caracterizată prin slăbiciunea membrelor;
- Neuropatii – grup de boli caracterizate prin slăbiciune musculară, amorțeli și dureri la nivelul membrelor [13];
- Radiculopatii – reprezintă un grup de simptome asociate unei compresii a rădăcinii nervoase spinale (în special la nivel cervical și lombar) [14];
- Polimiozită – tulburare inflamatorie rară care duce la slăbiciune musculară progresivă;
- Alte afecțiuni neuromusculare și/sau degenerative.
Pentru mai multe informații despre ENMG, accesați interviul video cu specialistul nostru dr. Maria Balea:
Ce simptome necesită un control ENMG?
Oricine își poate observa și identifica simptomele neuromusculare pentru a lua în considerare programarea la un consult neurologic prin ENMG de nervi periferici [15]. Există câteva grupe principale de simptome care pot fi observate cu ușurință:
- Slăbiciune musculară inexplicabilă;
- Amorțeală, furnicături sau modificări senzoriale;
- Durere musculară sau crampe;
- Reflexe anormale;
- Contracții musculare, atrofie sau fasciculații (contracții involuntare);
- Dificultate la înghițire sau respirație (simptome neuromusculare);
- Alte afecțiuni specifice.
Slăbiciunea musculară
Astfel, slăbiciunea musculară de lungă durată [16], care nu poate fi explicată în lipsa durerilor sau a efortului fizic, este un semnal de alarmă și necesită investigare ENMG. Slăbiciunea musculară se poate manifesta sub următoarele forme:
- Dificultatea de a ridica obiecte ușoare;
- Dificultatea de a urca scările;
- Dificultatea de a prinde și strânge în mână obiecte mici, precum pahare, cești, vase rotunde, unele fructe, etc;
- Slăbiciune musculară ale membrelor (mână, picior, sau ambele);
- Slăbiciune observată la anumite grupe musculare.
Amorțeală, furnicături sau modificări senzoriale
Senzațiile persistente de amorțeală, furnicături [17] sau modificări senzoriale, pot fi considerate simptome care sugerează prezența unor compresii sau leziuni ale nervilor, precum amorțeală la nivelul mâinii (în special la nivelul degetului mare, arătător și mijlociu) în cazul sindromului de tunel carpian.
Durere musculară sau crampe
Alte simptome de durere sau furnicături, radiind de-a lungul unei rădăcini nervoase, pot fi asociate cu radiculopatiile, iar senzațiile de furnicături sau amorțeli simetrice, deseori resimțite la nivelul mâinilor sau a picioarelor pot fi asociate neuropatiei periferice. Astfel, un control ENMG poate pune în evidență următoarele afecțiuni:
- Radiculopatie;
- Neuropatie periferică.
Pentru a înțelege mai bine neuropatiile periferice, vizitați interviul video cu Dr. Roxana Andrea Toader, medic neurolog la Institutul Roneuro.
Dacă aveți dureri sau crampe musculare [18], pe lângă senzația de slăbiciune și/sau modificări senzoriale, sau dureri la anumite grupe musculare (pe care nu vi le puteți explica), toate acestea pot sugera suspiciune de miopatie (boală musculară).
Dacă ați avut fracturi, luxații, lovituri sau alte traume severe, acestea pot să producă următoarele tipuri de simptome:
- Slăbiciune sau amorțeală persistentă;
- Slăbiciune musculară de lungă durată;
- Afectare senzorială neuromotorie;
- Modificări ale reflexelor de-a lungul unei rădăcini nervoase;
- Durere acută la nivelul gâtului, spatelui sau extremități.
Reflexe anormale
Reflexele musculare anormale [19] se pot manifesta prin nivel redus (hiporeflexie), sau nivel exagerat (hiperreflexie), dar care sunt asociate cu slăbiciune sau alte simptome senzoriale.
Contracții involuntare
Din punct de vedere funcțional, mușchii afectați pot prezenta simptome de contracții musculare involuntare (numite și fasciculații) sau atrofie musculară fără o cauză clară dar care pot fi asociate unor boli ale neuronilor motori precum scleroza laterală amiotrofică [20]. Deasemenea, ENMG este utilă în diagnosticarea unor sindroame de compresie musculară.
Resurse și suport pentru pacienți
Dacă aveți oricare din simptomele anterior amintite sau dacă vă îngrijorează starea dumneavoastră generală de sănătate programați-vă acum la un consult cardiologic contactând recepția Institutului RoNeuro la numărul de telefon 0374 46 2222, luni și marți între orele 08:00 – 19:00, iar de miercuri până vineri între orele 08:00 – 18:00.
La momentul programării, puteți opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, pot fi efectuate programări online.
Locuiți într-o zonă izolată sau nu vă puteți deplasa la clinică? RoNeuro oferă și opțiunea de telemedicină.
Cum se desfășoară o testare ENMG de nervi periferici?
În timpul testului, unul sau mai mulți electrozi mici sunt introduși prin piele în mușchi. Activitatea electrică captată de electrozi este apoi afișată pe un osciloscop (aparat care afișează activitatea electrică sub formă de unde). Se utilizează un amplificator audio pentru ca undele să poată fi ascultate de medic [21].
În cadrul unei examinări ENMG se măsoară activitatea electrică a mușchiului în timpul repausului, a unei contracții ușoare, respectiv a unei contracții puternice. În mod normal, țesutul muscular nu produce semnale electrice în timpul repausului. Mai precis, aceasta înseamnă că atunci când se vizualizează activitatea electrică de la un electrod, pe osciloscop poate fi observată o scurtă perioadă de activitate, după care nu ar trebui să mai existe niciun semnal [22].
Procedura se efectuează stând așezați pe un pat.
- Medicul dumneavoastră va curăța pielea din zona mușchiului care urmează a fi testat.
- Se va introduce în mușchi un ac mic prevăzut cu un electrod. Acesta este conectat la un aparat utilizat pentru a înregistra activitatea electrică a mușchiului dumneavoastră atunci când îl mișcați sau îl relaxați.
- Neurologul va evalua dacă există activitate electrică spontană atunci când mușchiul este în repaus, precum și gradul de activitate atunci când îl contractați ușor [23].
Testul durează între 30 și 60 minute.
Notă importantă: Faceți un duș sau o baie înainte de consultație dar evitați să vă ungeți cu cremă, loțiune sau parfum pe piele. Cremele și loțiunile pot afecta precizia testului [23].
După procedură, este posibil să observați câteva vânătăi minore, temporare, în locul unde a fost introdus electrodul în mușchi. Neurologul va interpreta rezultatele examinării dumneavoastră și va întocmi un raport [1].
Anunțați neurologul și restul personalului laboratorului ENMG dacă:
- aveți un stimulator cardiac sau orice alt dispozitiv medical electric implantat;
- luați medicamente pentru diluarea sângelui;
- aveți hemofilie (o tulburare de coagulare a sângelui care cauzează sângerări prelungite).
Concluzii
Examenul ENMG este minim invaziv dar el poate fi realizat numai în urma consultației neurologice, pentru a evalua preliminar starea dumneavoastră de sănătate. Durerea, modificarea reflexelor, contracțiile involuntare sau amorțeala sunt simptome ale diverselor afecțiuni neuromusculare ce necesită o evaluare de tip ENMG. Dacă aveți și alte diagnostice ale unor afecțiuni neurologice, atunci acestea trebuie introduse în planul de tratament, recuperare și reabilitare.
Este important ca planul de recuperare și tratament să înceapă cât mai curând posibil, deoarece promptitudinea intervenției multidisciplinare, poate avea un impact semnificativ asupra rezultatelor pe termen lung pentru sănătatea dumneavoastră.
Referințe
- Cleveland Clinic, EMG (Electromyography).
- Brigham and Women’s Hospital, What conditions are diagnosed by using electromyography?.
- True North Neurology, Top 5 Neuromuscular Disorders & Treatment Options. Available at: https://www.truenorthneurology.com/blog/top-5-neuromuscular-disorders–treatment-options-31697.html
- Cedars-Sinai, Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS). Available at: https://www.cedars-sinai.edu/Patients/Health-Conditions/Amyotrophic-Lateral-Sclerosis-Lou-Gehrigs-Disease.aspx
- Mayo Foundation for Medical Education and Research, Multiple sclerosis – Symptoms and causes. Available at: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/multiple-sclerosis/symptoms-causes/syc-20350269
- Cedars-Sinai, Muscular Dystrophy. Available at: https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/m/muscular-dystrophy.html?
- The Neuromuscular Disease Foundation, What Are The Most Common Neuromuscular Diseases?. Available at: https://curegnem.org/2022/03/what-are-the-most-common-neuromuscular-diseases/
- SANADOR, Miopatia. Available at: https://www.sanador.ro/miopatie
- Mayo Foundation for Medical Education and Research, Charcot-Marie-Tooth disease. Available at: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/charcot-marie-tooth-disease/symptoms-causes/syc-20350517
- National Institutes of Health, What is myasthenia gravis?. Available at: https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/myasthenia-gravis#toc-what-is-myasthenia-gravis-
- Dr. Stefan Mindea, Spondiloza cervicală – simptome și tratament eficient. Available at: https://www.mindea.ro/spondiloza-cervicala-simptome-si-tratament-eficient/
- Wikipedia, the free encyclopedia, Guillain–Barré syndrome. Available at: https://en.wikipedia.org/wiki/Guillain-Barre_syndrome
- Neuroaxis, Neuropatiile: cauze, factori de risc si metode de diagnostic. Available at: https://www.neuroaxis.ro/neuropatiile-cauze-factori-de-risc-si-metode-de-diagnostic/
- Medicine Park by Tuncay Ozturk, Radiculopatie: Cauze, Simptome Și Tratamente. Available at: https://www.medicinepark.ro/radiculopatie/
- National Library of Medicine – MedlinePlus, Why do I need an EMG test and a nerve conduction study?. Available at: https://medlineplus.gov/lab-tests/electromyography-emg-and-nerve-conduction-studies/
- Healthline Media LLC, Why Do My Muscles Feel Weak?. Available at: https://www.healthline.com/health/muscle-weakness
- Healthline Media UK Ltd, Conditions that can cause numbness and tingling. Available at: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326062
- MedPark Hospital, Muscle Pain. Available at: https://www.medparkhospital.com/en-US/disease-and-treatment/muscle-pain
- Peter Pressman, Strange Reflexes and What They Say About Your Health. Available at: https://www.verywellhealth.com/strange-reflexes-3980705
- National Institutes of Health, Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS). Available at: https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/amyotrophic-lateral-sclerosis-als
- The Johns Hopkins University, Electromyography (EMG). Available at: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/electromyography-emg
- Cedars-Sinai, Electromyography. Available at: https://www.cedars-sinai.org/health-library/tests-and-procedures/e/electromyography-.html
- Mayo Foundation for Medical Education and Research, Electromyography (EMG). Available at: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/emg/about/pac-20393913