Piciorul căzut reprezintă un aspect destul de des întâlnit în practica clinică, având la bază o afecțiune neurologică.
Pacientul are dificultăți în a ridica extremitatea membrului inferior (laba piciorului) de pe sol. Mersul este șchiopătat, bolnavul ridică genunchiul de aceeași parte mai sus ca de obicei în scop compensator, astfel încât piciorul căzut să nu se târască pe podea (mers stepat). Dacă nu ar face această manevră, persoana afectată s-ar împiedica în piciorul bolnav.
De cele mai multe ori piciorul căzut este consecința compresiei nervului peronier comun (sciatic popliteu extern) pe fața laterală a genunchiului, unde vine în contact cu unul din oasele gambei – fibula (peroneul).
Pe lângă dificultatea la mers, pacientul resimte durere locală în zona de compresie a nervului și are tulburări de sensibilitate pe partea laterală a gambei și dorsală a piciorului.
În schimb, sensibilitatea este normală pe fața externă a piciorului, talpă, fața internă a piciorului și fața laterală a genunchiului – teritorii deservite de alți nervi ai gambei și piciorului.
Mișcările din articulația genunchiului și din articulația șoldului, precum și reflexele osteo-tendinoase (rotulian și ahilian)sunt normale.
De obicei sunt afectate ambele ramuri ale nervului peronier comun – atât nervul peronier profund, cât și nervul peronier superficial.
La examenul clinic medicul specialist neurolog observă imposibilitatea ridicării labei piciorului (rezultată prin afectarea nervului peronier profund), precum și dificultăți în orientarea către exterior a labei piciorului (prin lezarea nervului peronier superficial).
Diagnosticul diferențial care se impune este cu lombosciatica, afectarea plexului lombo-sacrat, leziuni ale nervului sciatic.
Fiecare din aceste afecțiuni prezintă semne clinice particulare ce pot fi identificate în cadrul unui examen clinic minuțios. Însă diagnosticul de certitudine este stabilit printr-o explorare specifică – electroneuromiografia (ENMG). La Institutul RoNeuro, Dr. Maria Balea, Dr. Roxana Ailoaiei și Dr. Nicu Drăghici pot detecta potențiale de acțiune motorii și senzitive pe diferiți nervi periferici, măsurând vitezele de conducere nervoasă, iar în a doua parte a examinării, prin plasarea unui electrod ac în mușchii deserviți de acești nervi, pot preciza gradul de suferință a fibrelor nervoase comprimate.
După confirmarea diagnosticului și prescrierea medicației, pacientul va fi orientat către tehnici de kinetoterapie și stimulare magnetică periferică repetitivă (rPMS), metode practicate cu succes de Zoltan Dezso în Institutul RoNeuro.
Pacienții pot solicita programare la unul din specialiștii din echipa medicală a Institutului RoNeuro contactând recepția la numărul de telefon 0374 46 2222, de luni până vineri între orele 08.00-20.00 și sâmbătă între 09.00-16.00. La momentul programării, pacienții pot opta și pentru consultație neurologică gratuită, decontată prin Casa Naționala de Asigurări de Sănătate.