Kinetoterapie

Institutul RoNeuro, Cluj-Napoca, România

Kinetoterapia reprezintă o formă de terapie ce are ca principal mijloc de intervenție exercițiul fizic terapeutic. Are o deosebită utilitate în reeducarea neuromotorie în urma afectării sistemului nervos central și periferic, completând cu succes demersurile echipei multidisciplinare.

În urma evaluării funcționale pe care kinetoterapeutul o face, obiectivele planului de recuperare sunt stabilite de comun acord cu pacientul.

Planul de recuperare este individualizat și bazat pe nevoile reale ale pacientului.

Ședințele de kinetoterapie se desfășoară în regim individual, unde pacientul are parte de toată atenția kinetoterapeutului pe tot parcursul terapiei.

Proceduri

 • Terapia Vojta

  Terapia Vojta are la bază metoda locomoției reflexe.

  Conform Societății Internaționale de Vojta, metoda Vojta se poate folosi cu succes într-un spectru larg de afecțiuni:

  • tulburări de mișcare ca urmare a paraliziilor cerebrale
  • pareze periferice (pareze de plex brahial)
  • tulburări neuromusculare (neuropatii, miastenii, miopatii)
  • tulburări de statică vertebrală (cifoze, scolize)
  • displazii de șold
 • Reflexoterapia plantară

  Reflexoterapia este o terapie naturală și sigură care îi conferă corpului energia de care are nevoie.

  Se referă la o tehnică de aplicare a unei anumite presiuni usoare asupra zonelor reflexe din talpa sau palme, cu scopul de a produce o stare de relaxare profundă și în vederea stimulării proceselor de autovindecare.

 • Terapia craniosacrală

  Tehnica craniosacrală, este o metodă foarte blânda de lucru cu corpul, care are ca scop îndepărtarea restricțiilor și a tensiunilor existente la nivelul țesutului conjunctiv, eliberând corpul și permițând o desfășurare normală și naturală a proceselor corporale, factor de care depinde sănătatea corpului uman.

 • Consiliere dezvoltare persoanlă

  Domeniul de dezvoltarea personală reprezintă cumulul activităților care îmbunătățesc conștientizarea, dezvoltarea talentelor și a potențialul uman, îmbunătățirea calității vietii personale și profesionale, contribuind la realizarea obiectivelor sau  aspirațiilor personale a celor  interesați să progreseze în plan individual sau colectiv.

  Această formă de consiliere se diferețiaza de activitatea de psihoterapie, psihiatrie, consiliere psihologică prin prisma intensității și complexității scazute a problematicii clienților și a instrumentelor sau tehnicilor specifice de lucru care se bazează pe non-directivitate.

 • Masajul terapeutic

  Utilizarea și contribuția  masajului  pentru  sănătate  își are radacina în cea mai veche formă umană de vindecare și anume: contactul sau atingerea fizică.

 • Terapie manuală în asociere cu rTMS

  Aceasta reprezintă un tip de terapie de recuperare neurologică complexă, unică în România, care combină mai multe tehnici inovative cu scopul de a aborda pacientul într-o manieră holistică și eficientă.

  Terapia manuașă reprezintă o forma de terapie, parte a fizioterapiei. Este o abordare individualizată ce presupune evaluarea în detaliu a musculaturii, articulațiilor și țesuturilor nervoase și mai ales a fasciei. Terapia manuală are la bază concepte specifice de biomecanică și neurofiziologie, fiind un domeniu de granița între specialități medicale precum fizioterapia/kinetoterapia, medicina manuală, ortopedia și reumatologia. Tehnici folosite în terapia manuală:

  • Tehnici de mobilizare a țesuturilor moi, inclusiv tehnici miotensive și miofasciale, cu unelte speciale.
  • Tehnici de eliberare a punctelor trigger.
  • Dynamic tape, rol în corectarea biomecanicii coloanei vertebrale sau a diferitelor articulații.

  Un rol special îl au tehnicile de manipulare diafragmatică, care ajută la creșterea capacității respiratorii, cu rol secundar, dar deloc neglijabil, în diminuarea durerii cronice, scăderea anxietății și a depresiei, relaxare.

  Stimularea magnetică periferică repetitivă (rPMS)

  • Stimularea magnetică este o procedură neinvazivă, nedureroasa și fără efecte secundare nedorite, de activarea a nervilor periferici.
  • Spre deosebire de stimularea electrică periferică, stimularea magnetică acționeaza direct pe structurile nervoase și este nedureroasă. Efectul resimțit este acela al unei contracții musculare sau furnicături, în funcție de protocolul de stimulare.

  În practica curentă folosim mai multe protocoale de stimulare periferică, în funcție de obiectivul urmărit: se poate folosi în vederea diminuării senzației dureroase, pentru facilitarea contracției sau a relaxării musculare.

  În mod normal, în timpul unei ședinte se asociază toate aceste trei tipuri de stimulare cu tehnici de terapie manuală și mișcări active, astfel încat efectul de relaxare musculară/facilitare a anumitor mișcări, să fie maxim. Scopul este acela de a reechilibra diferitele dezechilibre musculare care apar în patologiile neurologice, actionând pe întreg complexul funcțional neuro-muscular. Un rol foarte important îl au tehnicile specifice non-invazive de stimulare vagală. Nervul vag este unul dintre cei mai importanți nervi cranieni, cu rol esențial în reglarea echilibrului dintre sistemul simpatic și parasimpatic, cu efecte inclusiv asupra sistemului nervos central.

  Stimularea magnetică transcraniană repetitivă (rTMS)

  Acest tip de stimulare este localizat la nivelul sitemului nervos central, cu efect direct asupra neuroplasticității cerebrale. Este nedureros, non-invaziv, nu necesită anestezie și nu iradiază. Există protocoale specifice pentru diferite patologii. Cel mai frecvent, la noi în Institut se utilizează în depresie sau anxietate, în asociere cu terapia cognitiv-comportamentală; în migrenă în asociere cu terapia manuală și rPMS; în anumite cazuri în tinitus, durere cronicî sau pareze, de asemenea în asociere cu terapia manuală și rPMS.

  Patologii pe care le abordam:

  • Durerei cronice – disfuncția articulației temporo-mandibulare, dureri faciale atipice, nevralgie de trigemen, migrene, cervicalgii, toracalgii, lombalgii
  • Tinnitus
  • Pareze faciale periferice sau centrale
  • Pareze în urma accidentelor vasculare cerebrale sau a traumatismelor cranio-cerebrale
  • Probleme în limitarea anumitor mișcări
  • Anxietate*
  • Depresie*

  În urma evaluării funcționale facute de către kinetoterapeut, obiectivele și metodele planului de recuperare sunt stabilite de către acesta, fiind individualizate și bazate pe nevoile reale ale pacientului.

  *Anxietatea și depresia se trateaza de către un psiholog specializat pe terapia cognitiv-comportamentală, pe care o asociază cu ședinte de rTMS pentru creșterea semnificativă a eficienței terapeutice. Pentru rezultate și mai bune, aceste ședințe se pot alterna cu ședințe de terapie manuală și rPMS efectuate de catre kinetoterapeut, în vederea relaxării musculare.