Medicina internă este specialitatea care se ocupă de prevenția, diagnosticul și tratamentul bolilor organelor interne (inimă, plămîni, stomac, ficat, colon, rinichi, schelet osos, articulații, sînge), a bolilor metabolice și de sistem. Este specialitatea care privește bolnavul în ansamblul lui, cu toate aparatele și sistemele interconectate, și stabilește diagnosticul de boală specifică unui anumit organ intern.
Monitorizarea Holter EKG presupune înregistrarea electrocardiogramei timp de 24 ore sau mai mult, atunci când pacientul se află in condițiile vieții de zi cu zi și nu in condiții de cabinet sau de spital. Inregistrarea se face cu ajutorul a 6 electrozi montați pe corpul pacientului, electrozi care sunt conectați la un dispozitiv mic, prins in talie.
Indicatiile monitorizarii Holter EKG:
Monitorizarea Holter EKG nu necesită o pregătire specială a pacientului, iar pacientul nu trebuie să-și intrerupă medicamentația inainte de această investigație.
Monitorizarea HTA in 24 h (ABPM) - reprezintă măsurarea tensiunii arteriale la intervale regulate de timp, pe o perioada predeterminată (24 h). Investigaţia oferă informații despre valorile tensiunii arteriale ale pacientului in condițiile vieții de zi cu zi şi despre împrejurările în care aceasta fluctuează.
Monitorizarea TA este recomandată pentru diagnosticarea şi evaluarea severităţii hipertensiunii. De asemenea este indicată pentru:
Testul de efort. Este o investigație neinvazivă care presupune înregistrarea electrocardiogramei si măsurarea tensiunii arteriale în timp ce pacientul se deplasează pe o bandă rulantă, conform unui protocol prestabilit, care presupune creșterea gradată a intensității efortului, în funcție de condiția fizică a pacientului și de comorbiditățile asociate.
Testul de efort se oprește când este atinsă frecvența cardiacă maximă teoretică, pacientul acuză dureri în piept, dificultate în respirație sau amețeli, nu mai rezistă la creșterea efortului, chiar dacă nu au apărut modificări ECG, pe electrocardiogramă apar modificări ischemice sau aritmii susținute, tensiunea arterială crește exagerat.
Indicațiile probei de efort:
Contraindicațiile probei de effort:
Pregătirea pacientului pentru efectuarea testului de efort
Se recomandă pacienților să fie îmbracați lejer și să poarte o încălțăminte comodă.
Tratamentul medicamentos pentru hipertensiunea arterială sau pentru angina pectorală nu se va întrerupe înainte de probă. La recomandarea medicului, atunci când situația pacientului o permite, se va întrerupe tratamentul betablocant (metoprolol - Betaloc Zok, Bloxan, Egilok, betaxolol – Lokren, bisoprolol – Concor, carvedilol – Dilatrend, Coryol, nebivolol – Nebilet, sotalol – Sotalex, Darob, Sotagamma etc), blocant de calciu (diltiazem, verapamil – Isoptin) în dimineața probei sau tratamentul digitalic (Digoxin) cu 5 zile înainte de probă.